ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Το μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:45:00 μ.μ. |
Το μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη στο Ναύπλιο
Η Πλατεία Τριών Ναυάρχων στο Ναύπλιο κατασκευάστηκε κατ' εντολή του Ι. Καποδίστρια από το μηχανικό Στ. Βούλγαρη και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Κόδρινγκτον της Αγγλίας, Δεριγνί της Γαλλίας και Χέιδεν της Ρωσίας, των ναυάρχων που ηγήθηκαν του στόλου εναντίον των Οθωμανών στη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827.

Εδώ βρίσκεται και το κατασκευασμένο στη Βιέννη μνημείο με τα οστά του Δ. Υψηλάντη, ο οποίος πέθανε στο Ναύπλιο στις 5 Αυγούστου του 1832.
Το 1834, το μνημείο είχε τοποθετηθεί στη κεντρική πλατεία του Πλατάνου στο Ναάυπλιο, (σήμερα η πλατεία ονομάζεται πλατεία Συντάγματος) μπροστά από το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων (παλαιότερα ονομαζόταν παλιό τζαμί ενώ σήμερα Τριανόν). 

Το 1951 το μνημείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.
Το μνημείο Υψηλάντη αποτελείται από δυο σαρκοφάγους από μάρμαρο, η μία πάνω στην άλλη, στημένες πάνω σε τσιμεντένια βάση.
Η πρώτη σαρκοφάγος από κάτω προς τα πάνω, είναι και η μεγαλύτερη και έχει στην πρόσοψή της δυο ανάγλυφες μορφές. Και οι δυο φέρουν περικεφαλαία, δόρατα, ασπίδες, τσεκούρια, βέλη και η μία είναι ντυμένη με μανδύα, ενώ η άλλη μορφή φορά πολεμική ενδυμασία. Οι δυο μορφές ενώνονται μεταξύ τους με ένα κλωνάρι από λουλούδια.
Στην πρόσοψη της δεύτερης σαρκοφάγου υπάρχουν οι ανάγλυφες μορφές ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο άντρας είναι ένας γυμνός άγγελος με φτερά και σπαθίστη μέση, και κρατά στο δεξί του χέρι κάτι σαν γραφίδα.
Ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδερφός του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη, υπήρξε μια από τις ηγετικές μορφές της Eλληνικής Eπανάστασης και πέθανε το 1832 στο Nαύπλιο σε ηλικία 40 ετών από χρόνια κληρονομική ασθένεια.

Ο Υψηλάντης αρχικά είχε ενταφιαστεί στο νάρθηκα του ναού του Aγίου Γεωργίου, αλλά το 1843 τα οστά του εναποτέθηκαν στο μνημείο Υψηλάντη κατόπιν παραγγελίας του αδερφού του, Γεώργιου.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ