ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Από το «Κυριάκο, φτιάξε Κράτος» στο «Επιτελικό Κράτος»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:06:00 π.μ. | | |
Από το «Κυριάκο, φτιάξε Κράτος» στο «Επιτελικό Κράτος»
Της Σόνιας Τάνταρου - Κρίγγου
Δικηγόρου Παρ΄Αρείω Πάγω – Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας ΥΔΔΑΔ
Πολιτευτή Αργολίδας Ν.Δ.

Τελικά από το προεκλογικό σύνθημα, «Κυριάκο, φτιάξε Κράτος», που ακούστηκε για πρώτη φορά στην ομιλία του νυν Πρωθυπουργού μας στο Άργος και έκτοτε επαναλαμβάνονταν από τους παρευρισκομένους σε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, μέχρι την θεσμοθέτηση κανόνων και διατάξεων που στοχεύουν στην «επανεκκίνηση» και εύρυθμη λειτουργία του κράτους χρειάστηκε λιγότερο από «ένας μήνας δρόμος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε στην πράξη ότι όταν διαθέτεις τη βούληση και τις γνώσεις και δεν είσαι δέσμιος ιδεολογικών αγκυλώσεων και προκαταλήψεων, μπορείς. Μπορείς να λάβεις εκείνες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την επανεκκίνηση του κράτους και την επιστροφή στην κανονικότητα που τόση ανάγκη έχουν οι πολίτες, για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της πρωθυπουργίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και φάνηκε έτοιμος από καιρό. Συγκρότησε μία Κυβέρνηση που συνδυάζει την πείρα με την ανανέωση και την πολιτική με την τεχνοκρατική επάρκεια. Στελεχώθηκαν, σε χρόνο πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, οι Γενικές Γραμματείες και γενικότερα η κρατική πυραμίδα ενώ έχουν ήδη ψηφισθεί νομοσχέδια, που, υπό άλλες συνθήκες, θα απαιτούσαν μήνες ακόμη και για να κατατεθούν στην Βουλή.

Θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας αποτελεί το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Συγκεντρώθηκαν σε αυτό όλες οι διάσπαρτες διατάξεις, των τελευταίων σαράντα ετών, για την οργάνωση της Κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέοι θεσμοί και τέθηκαν νέοι κανόνες με στόχο την συγκρότηση, τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία τους.

Εμβληματικό και το ψηφισθέν, προ ολίγων ημερών, διυπουργικό νομοσχέδιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις για την αντιμετώπιση της αδυναμίας λήψης αποφάσεων, που προκλήθηκε από την θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, και την αδυναμία κυβερνησιμότητας σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, καθώς οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που αναδείχθηκαν την δεύτερη Κυριακή δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, το τρίτο κατά σειρά που συζητήθηκε και ψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που στόχο έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδίως των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μπαίνει τέρμα στις «ουρές της ντροπής» που παρατηρούνταν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την ταλαιπωρία βαριά νοσούντων συνανθρώπων μας (αρχικά για τους καρκινοπαθείς και τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας), στους οποίους τα αναγκαία φάρμακα υψηλού κόστους θα παραδίδονται είτε στο σπίτι τους, είτε στο χώρο νοσηλείας τους ή στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση.

Απλοποιούνται διαδικασίες και εισάγονται πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς εξυπηρέτηση του συνόλου των πολιτών ενώ δημιουργείται και το αναγκαίο πλαίσιο για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και μειώνοντας σημαντικά το τεράστιο σήμερα χρόνο αναμονής.

Επιπλέον μειώνεται το επιτόκιο για τις οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3% .

Ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα, όπως η κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα Πανεπιστήμια, έγινε πράξη. Ψηφίστηκαν διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο που διασφαλίζουν την ελευθερία έκφρασης στα Πανεπιστήμια και θωρακίζουν το άσυλο ιδεών. Οι επίμαχες διατάξεις επιτυγχάνουν τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να αποδοθούν τα Πανεπιστήμια σε εκείνους στους οποίους πραγματικά ανήκουν, στους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό τους προσωπικό.

Ήδη δε έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις για τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων και μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 22% μεσοσταθμικά.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ποτέ στο παρελθόν, μέσα στο πρώτο μήνα μιας Κυβέρνησης, δεν προωθήθηκαν τόσα εμβληματικά νομοσχέδια και δεν έγιναν τόσες άμεσες ενέργειες. Είναι πλέον εμφανές ότι αφήνουμε πίσω τεσσεράμισι χαμένα χρόνια και προχωράμε άμεσα στην «επανεκκίνηση» του κράτους. Η χώρα κινείται και πάλι και οι πολίτες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και πιστεύουν ότι επιτέλους «κάτι μπορεί να αλλάξει» βλέποντας αποφασισμένο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «φτιάξει Κράτος». Μια νέα πιο φωτεινή Ελλάδα έχει ξημερώσει.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ