Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

Νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ η Κατερίνα Ευαγγελάτου

Νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ η Κατερίνα Ευαγγελάτου
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε επισήμως ότι η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου ορίζεται ως η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη. Άμεσα αναμένεται να οριστούν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ. 

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του φορέα, η θητεία της θα είναι τριετής, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης μετά την λήξη της, ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα. Στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και του οράματος του Φεστιβάλ στον διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη και η εδραίωση της εξωστρέφειας αλλά και του υψηλού ποιοτικού επιπέδου του θεσμού, συνδυάζοντας την διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία με την προβολή της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής και σε άμεση σύνδεση πάντα με τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην οριστικοποίηση -εντός του έτους- ενός σύγχρονου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου και διεθνούς εμβέλειας Φεστιβάλ. Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί άμεσα και για τους υπόλοιπους εποπτευόμενους φορείς σύγχρονου πολιτισμού. Επίσης, θα αξιολογηθούν όλες οι υφιστάμενες υποδομές, που φιλοξενούν τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, ως προς την λειτουργία τους, προκειμένου να διασφαλιστεί, τόσο η αρτιότητα των παραστάσεων, όσο και η ασφάλεια και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ευχαρίστησε προσωπικά τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για την προσφορά του στο Φεστιβάλ τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης του οργανισμού στη νέα καλλιτεχνική του διεύθυνση, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί διαδικασία ενημέρωσης και παράδοσης-παραλαβής μεταξύ του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή και της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με παράλληλες σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπούδασε σκηνοθεσία στο Λονδίνο με Υποτροφία Ωνάση (Πανεπιστήμιο του Middlesex) και τη Μόσχα (Κρατική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ρωσικά. Πρωτοεμφανίστηκε ως σκηνοθέτις το 2006 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την ίδια χρονιά ίδρυσε και διηύθυνε στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου τη σκηνή «Είσοδος Κινδύνου», όπου παρουσίασε τρεις παραστάσεις σε πανελλήνια πρώτη («Ερωτευμένη νεκρή», «Η λέσχη της αυτοκτονίας», «Εκδίκηση»). Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 20 μεγάλες παραγωγές σε κορυφαίους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία και το Κρατικό Θέατρο του Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία.

Ασχολείται συστηματικά με την θεατρική εκπαίδευση με επίκεντρο το αρχαίο δράμα, ενώ έχει κληθεί να δώσει μαθήματα και διαλέξεις γύρω από το θέατρο στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών) και το εξωτερικό. Πρόσφατα ήταν προσκεκλημένη του New York University, όπου δίδαξε Αρχαίο Δράμα σε φοιτητές διαφόρων τμημάτων του. Το 2018 διηύθυνε το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου στους Δελφούς. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο νέου δημιουργού και με το έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά την διετία 2009-2011, ενώ η παράσταση της όπερας «Τα παραμύθια του Χόφμαν», (Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία, 2015) ήταν υποψήφια για 9 βραβεία «Χρυσή Μάσκα», τα σημαντικότερα βραβεία στο ρωσόφωνο Θέατρο, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Παράστασης Όπερας και Καλύτερου Σκηνοθέτη.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει παρουσιάσει τον «Ιδομενέα» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ στην Πειραιώς 260 (2014), τον «Ρήσο» στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη (2015) και, με το Εθνικό Θέατρο, την «Άλκηστη» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο (2017). Επιπλέον, όπως έχει ανακοινωθεί, τον Ιούνιο του 2020, η Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει ήδη κληθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή να σκηνοθετήσει τον Ριγκολέττο του Τζουζέπε Βέρντι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ