ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

«Μια διαφορετική, σπαρακτική, σύγχρονη Μήδεια» από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:46:00 μ.μ. |
«Μια διαφορετική, σπαρακτική, σύγχρονη Μήδεια»  από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας
Πρεμιέρα το Σάββατο 10/8 στις 9.00μ.μ. κάνει η φετινή καλοκαιρινή θεατρική παραγωγή του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, που παρουσιάζεται ως μεταφεστιβαλική εκδήλωση του 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ", στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, στο Κρανίδι Ερμιονίδας.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 698 698 2224.

O Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ανεβάζει την ετήσια θεατρική του παραγωγή που αφορά την ενασχόλησή του με το αρχαίο δράμα και που εντάσσεται ως μεταφεστιβαλική εκδήλωση στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό που διοργάνωσε για 6η συνεχή χρονιά στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια του διακεκριμένου Καθηγητή και κριτικού θεάτρου, Κώστα Γεωργουσόπουλου.

Φέτος παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου.

Το κύριο μέρος του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου 'Ερμηνείες στην Ερμιονίδα' με τις επαγγελματικές παραστάσεις και την παρουσία διακεκριμένων εκπροσώπων του ελληνικού θεάτρου, μόλις ολοκληρώθηκε.

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, για ένα ακόμα καλοκαίρι, προσέρχεται πάλι πιστά στο ραντεβού του με το αρχαίο δράμα, με το δέος και το σεβασμό που του αρμόζει. Γι αυτό, αφήνεται στα χέρια ικανών και καταξιωμένων επαγγελματιών. Φέτος, λοιπόν, τη σκηνοθεσία και την προσαρμογή του κειμένου έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ενώ την κινησιολογία η Μαργαρίτα Τρίκκα. Είναι μεγάλη μας τιμή που αποδέχτηκαν τόσο πρόθυμα το κάλεσμά μας.

Ο Θ.Ο.Ε. θεωρεί πρωταρχικής σημασίας να αναδεικνύει και να δίνει ευκαιρίες σε νέους ταλαντούχους και άξιους καλλιτέχνες από τον τόπο μας. Έτσι φέτος έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας δυο νέα παιδιά από την Ερμιόνη: το Χρήστο Δρούζα που έγραψε τη μουσική και το μουσικό Δημήτρη Σκούρτη επί σκηνής!
Όπως πάντα, τα όνειρά μας θα φωτίσει ο σταθερός μας συνεργάτης, Ίων Ξυπολιάς!

Σας περιμένουμε στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ARTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ στο Κρανίδι από τις 10 έως και τις 13 Αυγούστου, για να σας παρουσιάσουμε τη δική μας «Μήδεια».

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Με χαρά και ευθύνη αποδέχτηκα την πρόταση του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας να σκηνοθετήσω τη Μήδεια του Ευριπίδη. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη χρονιά η συμμετοχή μου ως ηθοποιός, στο πολύ οργανωμένο φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα με την παράσταση «Διγενής Ακρίτης, στα όρια» σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη και είχα ήδη πάρει μια γεύση από τον υπέροχο αυτό θεατρικό χώρο Artiki, την αγάπη των ανθρώπων εδώ για το θέατρο και την συγκινητική φιλοξενία τους.

Η Μήδεια είναι ίσως η πιο συνταρακτική τραγωδία του Ευρυπίδη,. Πραγματεύεται διαχρονικές ένοιες όπως ο έρωτας και μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για την εκπλήρωσή του, ο γάμος και η προδοσία, η θέση της γυναίκας, ο διαχωρισμός του Έλληνα από τον ξένο- «βάρβαρο», το δέλεαρ της εξουσίας, η εκδίκηση, που μπορεί να φτάσει μέχρι την παιδοκτονία. Και είναι μια τραγωδία που έχει ανέβει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Στη δική μας ανάγνωση θέλησα να επικεντρωθώ σε ένα σημαντικό εύρημα χωρίς να αποδυναμώσω την αξία και δύναμη των αρχετυπικών προσώπων-ηρώων και των σχέσεών τους. Το γαμήλιο τραπέζι του Ιάσονα και της Γλαύκης καταλήγει σταδιακά σε τραγωδία. Εξ ου και η πολυμορφική χρήση του τραπεζιού που δεσπόζει σε όλη την παράσταση και δημιουργεί ένα ποικίλο σκηνογραφικό, συμβολικό, συναισθηματικό σύμπαν με αποκορύφωμα την φυγή της Μήδειας με το άρμα του Ήλιου. Θέλησα να κάνω αναφορές στον δυτικό κόσμο και τον κόσμο της ανατολής και στη συσχέτισή τους. Να υπογραμμίσω την ανάγκη του χορού, των Κορίνθιων γυναικών-καλεσμένων στο γάμο, να διατηρήσουν την τάξη, τους θεσμούς και την ισορροπία αλλά και να συμμαχήσουν με την προδομένη Μήδεια. Όταν όμως η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ορίων, ο ίδιος ο χορός είναι αυτός που θα ανατρέψει αυτήν την «ισορροπία», καθώς γίνεται ένα συναισθηματικό συντρίμμι που θα το αποτυπώσει και στο χώρο που τον περιβάλει, διαλύοντας όποια γεωμετρία ή συμμετρία που μέχρι πρότινος τηρούσε.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που με αυταπάρνηση με ακολούθησαν σ’ αυτό το απαιτητικό ταξίδι, τους σημαντικούς συνεργάτες μου Κώστα Γεωργουσόπουλο (Μετάφραση), Μαργαρίτα Τρίκκα (Κινησιολογία), Χρήστο Δρούζα (Μουσική σύνθεση,) Δημήτρη Σκούρτη (Μουσικό σπί σκηνής), Ίωνα Ξυπολιά (Σχεδιασμός φωτισμού) και τον πρόεδρο του ΘΟΕ Δημήτρη Σίδερη για την εμπιστοσύνη και την συνολική στήριξη.

Τέλος προσκαλώ το κοινό της περιοχής και όχι μόνο, να έρθει να παρακολουθήσει και να απολαύσει μια διαφορετική, σπαρακτική, σύγχρονη Μήδεια και να επιβραβεύσει τον τεράστιο μόχθο όλων των συντελεστών, που θέλω να πιστεύω ότι αποτυπώνεται στην παράστασή μας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα εντατικής δουλειάς.
Κωνσταντίνος Πασσάς
Αύγουστος 2019

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος

Σκηνοθεσία-Προσαρμογή: Κωνσταντίνος Πασσάς

Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα

Μουσική: Χρήστος Δρούζας

Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Σκούρτης

Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΤΡΟΦΟΣ: Νάντια Κωστελένου
ΜΗΔΕΙΑ: Μαρία Παπαϊωάννου
ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Παντελής Τόδωρης
ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Κώστας Πεντεδέκας
ΙΑΣΟΝΑΣ: Λουκάς Κούτρας
ΑΙΓΕΑΣ: Partizio Neze
ΑΓΓΕΛΟΣ: Χρήστος Σπανός

ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (αλφαβητικά): Κική Αυλωνίτου-Πέλλα, Αργυρώ Μέξη-Κωστελένου, Ιωάννα Μέξη, Γωγώ Μπινιάρη, Ελένη Ντάκου, Κατερίνα Πατεράκη, Γεωργία Φλωράκη, Ειρήνη Φλωράκη

ΠΑΙΔΙΑ: Δημήτρης Βάθης, Αλέξανδρος Μπίμπας

Ο Θ.Ο.Ε.. ευχαριστεί θερμά τη φαρμακευτική Εταιρία DEMO ABEE για την πολύτιμη στήριξη προς το φετινό, 6ο Φεστιβάλ ως «Διακεκριμένος Χορηγός», τον Σ.ΦΙ.Π. ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ για τη διαχρονική του παρουσία στο πλευρό του ως «Μέγας Αρωγός», την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΔΥΜΩΝ και την GOUTOS GOLDEN LAND για την τακτική τους συμβολή στις δράσεις του, το «Χορηγό Εισιτηρίου» κ. Μερτύρη Ιωσήφ του Ελευθερίου για την ευγενική του συνεισφορά, τους χορηγούς του σκηνικού και των κοστουμιών, καθώς και όλους τους υποστηρικτές, για τη γενναιόδωρη χορηγική συμμετοχή τους στην υλοποίηση της νέας του παραγωγής.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 698 698 2224

Υπεύθυνη για τον Τύπο και τις Χορηγίες: Δανάη Σαλεπούλα, 6979796194, dsalepoula@gmail.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας (Θ.Ο.Ε.) είναι το διάδοχο σχήμα της παλιάς ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας που πριν από 30 χρόνια, στην περίοδο 1985-1992, έσπειρε τον πρώτο σπόρο θεατρικού πολιτισμού στην περιοχή της Ερμιονίδας. Επανεμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη της Ερμιονίδας το 2009, με την παράσταση των Α. Γιαλαμά-Κ. Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα», αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού.

Στόχος του Θ.Ο.Ε. είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, κυρίως όμως η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών.

Η πλούσια δραστηριότητά του και το ταλέντο των μελών του έχουν συγκεντρώσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας και η καλή του φήμη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του νομού Αργολίδας.

Το Φεβρουάριο 2018 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Ηράκλειο Κρήτης με το έργο του Φ. Γκαρθία Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», αποσπώντας τρία βραβεία (κοινού καλύτερης παράστασης - επιτροπής καλύτερης παράστασης - ενδυματολογίας) και έπαινο ερμηνείας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θεατρική Παραγωγή

Το 2010 παρουσίασε τα έργα «Δάφνες & Πικροδάφνες», «Μπαμπάδες με ρούμι» και «Ματωμένος Γάμος»

το 2011 «Φιλουμένα Μαρτουράνο» και «Λεωφορείο ο Πόθος»

το 2012 «Η Τελετή» και «Τρωάδες»

το 2013 «Η Χαρτοπαίχτρα», « Έχω απόψε Ραντεβού» και « Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

το 2014 «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» και «Αταίριαστο ζευγάρι»

το 2015 «Σιγά τα Αίματα», «Δον Καμίλλο» και «Ικέτιδες»

το 2016 «Οι Αγροίκοι», «Εκκλησιάζουσες» και «Γκόλφω For Ever»

το 2017 «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ο Θόδωρος και το Δίκαννο» και «Αντιγόνη»

το 2018 «Φλαντρώ», «Τα Κίτρινα Γάντια» και «Έρωτα Εσύ… Προαναγγέλλοντας τη Μήδεια»

το 2019 «Μιας Πεντάρας Νιάτα», «Νικόλαος Γαλάτης» και «Μήδεια».

Έδρα - ΑRTίκι


Τον Αύγουστο του 2014 ο Θ.Ο.Ε. εγκαινίασε ως έδρα του τον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράϊκε Ηλίου Ντε Κόνινγκ”, που φέρει τιμητικά το όνομα της Μεγάλης του Χορηγού. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης και που από πρώην αποθήκηδιαμορφώθηκε σε θέατρο υψηλών προδιαγραφών για να στεγάσει την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα κατ’ αρχήν του ίδιου του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, αλλά και για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρύτερης κλίμακας, με επίκεντρο το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού -το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κορυφαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Διαθέτει υπαίθριο χώρο χωρητικότητας 1.500 ατόμων (για συναυλίες και μεγάλες διοργανώσεις), λυόμενο αμφιθέατρο χωρητικότητας 250 ατόμων (για το Φεστιβάλ και φιλοξενούμενες παραστάσεις), εξωτερικό μπαρ και χειμερινή σκηνή 100 θέσεων.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 698 698 22 24
f θεατρικός όμιλος ερμιονίδας – πολυχώρος Artiki
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ