ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Η επέλαση της τριστέτσας προκαλεί ανησυχία στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:29:00 μ.μ. | |
Η επέλαση της τριστέτσας προκαλεί ανησυχία στην Αργολίδα
 Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα του απολογισμού για τις ζημιές που έχει προκαλέσει την τελευταία διετία στην Αργολίδα η τριστέτσα. Μέχρι τώρα, από την κατάσταση εκριζώσεων της περιόδου 2016-2017 και του 2018 προκύπτει ότι χάθηκαν από την παραγωγή 40 κτήματα, που αντιστοιχούν σε 200 στρέμματα καλλιέργειας και 9.529 δέντρα.

Μπορεί να δόθηκε αποζημίωση ύψους 200.000 ευρώ, αλλά η ζημιά για τους παραγωγούς κρίνεται μεγαλύτερη, ενώ έκδηλη είναι ανησυχία για το μέλλον, καθώς οι παραγωγοί δεν ξέρουν πλέον πως να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Αργολίδας, Δημήτρη Δήμου, «η ζημιά ήταν αναμενόμενη, αφού εκτός των άλλων παρατηρήθηκε και η εγκληματική ενέργεια κάποιων να μπολιάζουν άρρωστα δέντρα. Η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη και θα χαθούν και άλλα στρέμματα καλλιεργειών».

Μέτρα

Ο γεωπόνος Γιώργος Διαμαντής από την Αγία Τριάδα, έχοντας εικόνα για το τι συμβαίνει στον κάμπο της Αργολίδας, επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι «το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Το βιώνουμε 20 χρόνια. Η κατάσταση είναι πλέον τραγική και όλα δείχνουν ότι κάποια στιγμή θα τεθεί το κρίσιμο ερώτημα εάν πρέπει να παραμείνουν τα εσπεριδοειδή ή όχι». Σημειώνει ακόμη ότι «η περιοχή έχει μπει σε καραντίνα, αλλά αυτά τα μέτρα δεν αποδίδουν. Το μπόλιασμα που κάνουν οι παραγωγοί σε άρρωστα δέντρα είναι κινήσεις απελπισίας. Είναι ανάγκη να ξαναδούμε από την αρχή το θέμα, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα».

Το χαμηλό εισόδημα και η αδυναμία να προστατευθούν τα δέντρα λόγω κόστους έκαναν τις πορτοκαλιές πιο ευάλωτες και έτσι η τριστέτσα εξαπλώθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε μεγαλύτερη έκταση.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των γεωπόνων, Τάσος Μπινιάρης «είναι πολύ πιθανόν οι κλιματολογικές συνθήκες να βοήθησαν την τριστέτσα και μαζί με την έλλειψη φροντίδας να μεγάλωσε το πρόβλημα. Πρέπει να χαραχθεί μια νέα πολιτική και να δούμε εάν και πώς θα πρέπει να διατηρηθεί η καραντίνα».

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ