ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη των παθήσεων του προστάτη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:34:00 μ.μ. | |
Εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη των παθήσεων του προστάτη
Ελλιπής είναι η ενημέρωση πολλών ανδρών για τις παθήσεις του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, προστατίτιδα και καρκίνος του προστάτη), που μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής τους, ή ακόμη και να στοιχίσει την ίδια τους τη ζωή, διαπιστώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).

 Επαναλαμβάνει ότι εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά το 95%. Αντιθέτως, εάν διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 20% και υπογραμμίζει την ανάγκη προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, μία φορά το χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών.

Η ΕΟΕ, σε συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη των παθήσεων του προστάτη με τίτλο «Προλαμβάνω. Προστατεύομαι», με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων που ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 210 9975540, για να ορίσουν ένα ραντεβού, το διάστημα 23 έως 27 Σεπτεμβρίου, για δωρεάν εξέταση PSA, την απλή αιματολογική εξέταση που βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Οι παθήσεις του προστάτη σε αριθμούς

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, οι παθήσεις του προστάτη ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ανδρών, κυρίως άνω των 50 ετών. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 7 στους 10 άνδρες θα εμφανίσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη στη ζωή τους, 1 στους 2 θα εμφανίσει συμπτώματα προστατίτιδας, ενώ 1 στους 7 θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να επισκεφθούν τον ουρολόγο, με συνέπεια να μη λαμβάνουν εγκαίρως διάγνωση και θεραπεία.

«Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενημέρωση των ανδρών για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των παθήσεων του προστάτη. Στόχος μας είναι να μάθουν οι άνδρες να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα εγκαίρως, ώστε να επισκέπτονται τον ουρολόγο προτού η κατάσταση επιδεινωθεί. Παράλληλα, επιδιώκουμε να παρακινήσουμε τους άνδρες άνω των 50 ετών να προχωρούν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη μια φορά το χρόνο», ανέφερε παρουσιάζοντας τους σκοπούς και τις ενέργειες της εκστρατείας ο Ιωάννης Γκιάλας, πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, χειρουργός ουρολόγος, διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη


Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η πιο κοινή πάθηση του προστάτη. Όπως εξήγησε ο Αθανάσιος Δελλής, ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, χειρουργός ουρολόγος, αναπληρωτής καθηγητής, Β' Χειρουργική Κλινική στο «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΕΚΠΑ, με την πάροδο του χρόνου, ο προστάτης μπορεί να διογκωθεί ώστε να εμποδίζει την κανονική ροή των ούρων. «Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα (συχνουρία), η επαναλαμβανόμενη διακοπή του βραδινού ύπνου λόγω ανάγκης για ούρηση (νυκτουρία), ο πόνος κατά την ούρηση ή η δυσκολία έναρξης της ούρησης θα πρέπει να οδηγήσουν τον άνδρα στον ουρολόγο, καθώς αποτελούν κοινά συμπτώματα της πάθησης», υπογράμμισε ο κ. Δελλής, τονίζοντας ότι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί καρκίνο του προστάτη.

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα, δηλαδή, η οξεία ή και χρόνια φλεγμονή του προστάτη, προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς ή ακόμη και από ελλιπή ενυδάτωση του οργανισμού ή μη ισορροπημένη διατροφή. Κύρια συμπτώματα της πάθησης αποτελούν το αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση και ο πόνος στην περινεϊκή περιοχή.

Καρκίνος του προστάτη

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Βαρκαράκη, πρόεδρο του τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, αναπληρωτή καθηγητή, Β' Ουρολογική Κλινική στο «Σισμανόγλειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΕΚΠΑ, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στην Ευρώπη και την πλέον θανατηφόρο. Επειδή η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα κατά τα αρχικά της στάδια, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

«Κάθε άνδρας, μετά την ηλικία των 50 ετών, θα πρέπει να κάνει προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, μία φορά το χρόνο. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να σώσει τη ζωή του», τόνισε ο κ. Βαρκαράκης. Ωστόσο, οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να προβαίνουν στον πρώτο έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών. Σημειώνεται ότι πέρα από την εξέταση PSA, ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την ψηλάφηση/δακτυλική εξέταση του προστάτη, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχητική μεταβολή στην υφή ή το μέγεθός του.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ