ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Παρέμβαση του ΤΕΕ Πελοποννήσου για τα προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ"

Παρέμβαση του ΤΕΕ Πελοποννήσου για τα προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ"
Ενεργοποιήθηκε τη Πέμπτη 19-9-2019 και ώρα 10:00 π.μ., όπως είχε ανακοινωθεί, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος ΕΚΟ ΙΙ για τη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η πλατφόρμα έμεινε ανοικτή για χρονικό διάστημα περίπου μίας ώρας αφού εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι μη δίνοντας την δυνατότητα της καταχώρησης καμίας επιπλέον αίτησης μετά τις 11:05 π.μ. περίπου, ούτε καν ως αρχική εγγραφή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου υποβλήθηκαν 886 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 11,9 εκατ. ευρώ με τις συνολικά καταχωρημένες αιτήσεις να ανέρχονται στις 1836.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ελάχιστος χρόνος ενεργοποίησης της πλατφόρμας είχε σαν αποτέλεσμα την καταχώρηση από το κάθε συνάδελφο Μηχανικό ελαχίστων αιτήσεων από αυτές που με κόπο και προσπάθεια είχαν προετοιμάσει για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων πελατών τους.

Εκτιμάται ότι για τη Περιφέρειας μας, κατόπιν των πολλών και εντόνων παραπόνων που δεχθήκαμε από συναδέλφους Μηχανικούς, οι φάκελοι αιτήσεων που έχουν συνταχθεί και δεν έχουν καν εγγραφεί είναι υπερδιπλάσιοι του αριθμού των καταχωρημένων αιτήσεων.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους και τη μείωση του λειτουργικού της κόστους, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί από το Τμήμα μας μέσω των συνεχών παρεμβάσεων μας στο αρμόδιο Υπουργείο και το οποίο μέχρι και σήμερα δυστυχώς δεν έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό κατανομής των διαθέσιμων πόρων.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα σταθεί αρωγός της Πολιτείας στη κάθε προσπάθεια που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε καμία περίπτωση όμως δε θα αφήσομε τους συναδέλφους Μηχανικούς βορά στα χέρια των αγανακτισμένων πολιτών οι οποίοι πιθανόν και για δεύτερη συνεχή φορά δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και για τους οποίους οι συνάδελφοι δεν έχουν να προσκομίσουν ούτε καν ένα πρωτόκολλο εγγραφής, ειδικά δε που σε αυτή τη περίπτωση η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά άλλους και όχι τους ίδιους.

Κατόπιν αυτών το ΤΕΕ Πελοποννήσου άμεσα παρενέβη στο αρμόδιο Υπουργείο απαιτώντας τα εξής:

1. Την εξεύρεση επιπλέον πόρων προκειμένου να τύχουν άμεσης χρηματοδότησης όλες οι καταχωρημένες αιτήσεις της Περιφέρειας μας.

2. Την εκ νέου ενεργοποίηση της πλατφόρμας του προγράμματος προκειμένου να καταχωρηθούν ως επιλαχούσες όλες οι αιτήσεις που έχουν προετοιμαστεί και δεν έχουν σήμερα καταχωρηθεί.

3. Σε κάθε μελλοντική αποδέσμευση πόρων για εξοικονόμηση ενέργειας, να επιλέγονται για χρηματοδότηση επιλαχούσες αιτήσεις με κριτήριο τη σειρά υποβολής προκειμένου να σταματήσει επιτέλους να αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας η ταχύτητα υποβολής της πρότασης.



Η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου



Χαρίκλεια Τσιώλη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ