ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεκίνησε με ικανοποιητικές τιμές η συγκομιδή στα πρώιμα ρόδια της Ερµιονίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. | | | | |
Ξεκίνησε με ικανοποιητικές τιμές η συγκομιδή στα πρώιμα ρόδια της Ερµιονίδας
Ξεκίνησε η συγκομιδή στα πρώιµα ρόδια της επαρχίας Ερµιονίδος, όπου καλλιεργείται η γλυκιά ποικιλία «Ερµιόνη», µε την παραγωγή στην περιοχή να αναµένεται ποιοτικότερη από την προηγούµενη χρονιά και την ποσότητα περίπου στα ίδια επίπεδα, σύµφωνα µε τον παραγωγό ∆ηµήτρη Κόντο. 

Από 50 έως 70 λεπτά κυµαίνεται προς το παρόν η τιµή στο χωράφι, ανάλογα µε την ποσότητα που πουλάει ο παραγωγός και την κατάσταση των καρπών. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην Agrenda, φέτος δεν υπήρχαν φαινόµενα όπως η περυσινή κακοκαιρία «Ζορµπάς» και επετεύχθησαν πιο εύκολα τα ποιοτικά στάνταρντς.

ΑΠΟ 1.200 µέχρι 1.500 τόνοι παράγονται στην επαρχεία και φτάνουν τους 2.000 τόνους µαζί µε κάποιες άλλες περιοχές της Αργολίδας, στις οποίες καλλιεργείται η ίδια ποικιλία. Η ποικιλία «Ερµιόνη», έχει γλυκιά γεύση αλλά και µαλακό κουκούτσι, κάνοντάς την επιθυµητή για κατανάλωση ως βρώσιµο ρόδι, αλλά και για την παρασκευή χυµού, όπου και κατευθύνεται το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής της περιοχής, µέσω των δύο µεταποιητικών µονάδων που προµηθεύουν µε καθαρισµένο ρόδι και χυµό αλυσίδες σούπερ µάρκετ, όπως οι Σκλαβενίτης και Βασιλόπουλος.

Αυξημένη παραγωγή αναµένεται, σύµφωνα µε τον ∆. Κόντο στην Ηλεία και τη Λακωνία που καλλιεργούν την ποικιλία ΑΚΟ, µια επίσης πρώιµη ποικιλία αλλά µε πιο σκληρό κουκούτσι, η οποία έχει ήδη αρχίσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδος να συλλέγεται και πωλείται γύρω στα 80 λεπτά, όπως δήλωσε στην Agrenda o Στέφανος Κασίδης από την εταιρεία Ρόδι Ελλάς. Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε όλη τη χώρα συλλέγονται προς το παρόν τα ρόδια ΑΚΟ, 116 και 117, µε τιµή παραγωγού ίδια µε πέρυσι στα 80 λεπτά.

Αναμένεται εν τω µεταξύ τις επόµενες εβδοµάδες η έναρξη συγκοµιδής της ποικιλίας Wonderful, που αποτελεί και τον κύριο όγκο παραγωγής της χώρας µας και πέρυσι πωλούνταν στα 40-45 λεπτά το κιλό, υπό πίεση από τις τουρκικές εισαγωγές που έφταναν στο λιµάνι της Καβάλας µε τιµή στα 45 λεπτά συσκευασµένα σε χαρτοκιβώτιο. Ο κ. Κασίδης εκτιµά πως η φετινή παραγωγή θα κυµανθεί πάνω κάτω στις ίδιες ποσότητες µε πέρυσι, αλλά εκφράζει τις ανησυχίες του για το πόσο προϊόν θα εισαχθεί και σε ποια τιµή.

Στην Τουρκία που αποτελεί τη βασική ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδος στην παραγωγή ροδιού, ραντίζουν µε φυτοπροστατευτικά, ενώ στην Ελλάδα όχι, καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριµένα σκευάσµατα για την καλλιέργεια, τονίζει ο Σ. Κασίδης. Παρ’ όλα αυτά, 1 φορτίο στα 10 τουρκικά ελέγχονται για υπολλείµατα φαρµάκων κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, την ώρα που τα ελληνικά φορτία που αποστέλλονται στην Ευρώπη περνούν 3 ελέγχους το καθένα.

Αυξημένη παραγωγή στα ρόδια Wonderful που διαχειρίζεται ο συνεταιρισµός περιµένει ο διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου ∆ράµας Παναγιώτης Αθανασιάδης, που όµως θα προέρχεται κυρίως από τις νέες καλλιέργειες που µπαίνουν φέτος σε παραγωγή. Όπως δήλωσε στην Agrenda, σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάστηκε το φαινόµενο της ακαρπίας, καθώς είχε επιλεγεί λάθος τοποθεσία εγκατάστασης ή επικράτησαν αντίξοα καιρικά φαινόµενα.

Θέλει πολλά κιλά για να σταθεί στις ξένες αγορές το ελληνικό ρόδι


Οι µικροί παραγωγοί που δεν µπορούν να καταστούν ανταγωνιστικοί ξερίζωσαν ήδη τις ροδιές στην περιοχή, δηλώνει στην Agrenda o Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου ∆ράµας. «Το ρόδι στην ουσία αποτελεί µια προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών», επισηµαίνει ο ίδιος και µια τέτοια κίνηση θέλει υποµονή, επιµονή και το κυριότερο κεντρικό, εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Η φιλοσοφία του να πάρουµε ό,τι µπορούµε σήµερα δεν έχει εφαρµογή στην καλλιέργεια ροδιού, καθώς δεν υπάρχουν επιδοτήσεις ούτε καν στο βιολογικό ρόδι, µε τις επιδοτήσεις στη βιολογική δενδροκαλλιέργεια να µένουν παγωµένες. «∆εν έχουµε εξαγωγικό marketing» τονίζει ο Π. Αθανασιάδης. Υποβαθµίστηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς το ρόδι, καθώς εφεύρεση αποτελεί ο διαχωρισµός σε κατηγορίες Α και Β, µόνο και µόνο για είσοδο σε αγορές της Ανατολής.

«Μόνο µέσα από τα συνεταιριστικά σχήµατα µπορείς να έχεις ποσότητα προς πώληση», σηµειώνει, αλλιώς και η ποιότητα δεν έχει νόηµα, καθώς δεν µπορείς να µπεις σε αγορές µε λίγα κιλά. Οι µικρές ποσότητες σε λαϊκές και τα µαύρα από το χωράφι δεν µπορούν να πάνε µπροστά το ρόδι στη χώρα. Χρειάζονται κίνητρα από την κεντρική εξουσία, µικρότερη φορολογία στους συνεταιρισµούς και κατεύθυνση της παραγωγής σε συγκεκριµένο δρόµο.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

Πηγή: agronews.gr
*Φώτο αρχείου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ