ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Εξαφάνισαν τη Σπάρτη από τις πινακίδες των Εθνικών οδών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:13:00 π.μ. | |
Εξαφάνισαν τη Σπάρτη από τις πινακίδες των Εθνικών οδών
 Ανύπαρκτη είναι η αναγραφή του τοπωνύμιου «Σπάρτη» στις πινακίδες οδοσήμανσης του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών (στο ρεύμα προς Πάτρα, στο ύψος προ του ανισόπεδου κόμβου εισόδου στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας). 

Ελαφρώς… καλύτερη είναι η εικόνα όταν οι οδηγοί εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης, όπου η Σπάρτη κάνει… πρεμιέρα, αλλά και αυτή για… περιορισμένες εμφανίσεις. 

Αντίθετα, την τιμητική τους -και με το παραπάνω- στους παραπάνω οδικούς άξονες έχουν οι πρωτεύουσες των τριών άλλων πρωτευουσών της νότιας Πελοποννήσου, η Τρίπολη, η Καλαμάτα και το Ναύπλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επισκέπτης της Λακωνίας θα αντικρίσει το όνομα «Σπάρτη» μόλις δύο (!) φορές κατά μήκος της Κορίνθου-Τρίπολης, ενώ οι άλλες πόλεις τυγχάνουν τριπλάσιας -σχεδόν- εμφάνισης στις πινακίδες. Η πρώτη ενημέρωση περί… ύπαρξης της «Σπάρτης» στους διερχόμενους οδηγούς γίνεται αρκετά χιλιόμετρα μετά την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο (από ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου ή ΕΟ Κορίνθου-Πατρών), στο ύψος του χωριού Σολομός, ενώ η δεύτερη «παρουσία» της Σπάρτης συναντάται στην Τρίπολη (σχεδόν 70 χλμ. μετά!), λίγα μέτρα πριν την έξοδο για την παλαιά ΕΟ Σπάρτης-Τρίπολης!

Στο ενδιάμεσο, λοιπόν, οι οδηγοί που δεν έχουν προσέξει την αρχική σήμανση, αναρωτιούνται εάν το συγκεκριμένο οδικό τμήμα (Κορίνθου-Τρίπολης) οδηγεί… στη Σπάρτη. Ελλιπέστατη, όμως, είναι και η ενημέρωση για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει για Σπάρτη, κάποιος που ταξιδεύει από Πάτρα και άλλες περιοχές της Δυτ. Ελλάδας (στο ρεύμα προς Κόρινθο).

Για το θέμα, με το οποίο είχε ασχοληθεί στο παρελθόν και ο «Λακωνικός Τύπος» (χωρίς καμία αντίδραση από τις αρμόδιες Αρχές και την εταιρεία του αυτοκινητοδρόμου), παρεμβαίνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ), με επιστολή προς την «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ ΑΕ» (εταιρία παραχώρησης για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα), που κοινοποιείται στον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, τους βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιο Δαβάκη, Νεοκλή Κρητικό και Σταύρο Αραχωβίτη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννη Παναρίτη, την Κοινοπραξία «ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ» και τα ΜΜΕ της Λακωνίας. Η ΟΕΒΕ ζητεί από τους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν «στις απαιτούμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε, με τον ίδιο τρόπο που αναγράφονται οι τρεις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου (συν το Άργος), να αναγραφεί και η Σπάρτη».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Σωτήρης Ροϊνός και ο γενικός γραμματέας Σωτήρης Ηλιόπουλος αναφέρουν τα εξής:

«Στον αυτοκινητόδρομο “Αθήνα→Κόρινθος→Πάτρα”, και στο ρεύμα προς Πάτρα, στο ύψος προ του ανισόπεδου κόμβου εισόδου στον αυτοκινητόδρομο “Κόρινθος→Τρίπολη→Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο→Σπάρτη” παρατηρούμε ότι στις πληροφοριακές πράσινες πινακίδες αναγράφονται οι τρεις από τις τέσσερις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων (Νομών) της Πελοποννήσου στις οποίες οδηγεί απ' το σημείο εκείνο ο αυτοκινητόδρομος του “ΜΟΡΕΑ”.

Συγκεκριμένα, αναγράφονται η Τρίπολη, η Καλαμάτα και το Ναύπλιο, ενώ, αντίθετα, σε ουδεμία πινακίδα δεν αναγράφεται η Σπάρτη. Μάλιστα, σε νέα πινακίδα που τοποθετήθηκε πολύ προσφάτως, αναγράφεται και το Άργος.

Επειδή η Σπάρτη, πέρα των τυπικών χαρακτηριστικών του νόμου, ως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που είναι, διαθέτει και άλλα υπέρτατα -αναγόμενα στο ένδοξο και παγκοσμίως γνωστό παρελθόν της- χαρακτηριστικά, τα οποία καθιστούν αναγκαία την αναγραφή της στις πληροφοριακές πινακίδες εισόδου στην Πελοπόννησο, εντός του αυτοκινητοδρόμου ευθύνης σας, ενός οδικού δικτύου στρατηγικής σημασίας, που συνδέει τρεις Περιφέρειες και την πρωτεύουσα της χώρας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας.

Επειδή η μη αναγραφή της Σπάρτης στο συγκεκριμένο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου σας συνιστά ελλιπή ενημέρωση και, είναι βέβαιο ότι σε πολλούς οδηγούς που έχουν ως προορισμό τη Σπάρτη και τη Λακωνία δημιουργεί σύγχυση.

Παρακαλούμε,
όπως προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε, με τον ίδιο τρόπο που αναγράφονται οι τρεις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου (συν το Άργος), να αναγραφεί και η Σπάρτη.

Επιπλέον, η αναγραφή της Σπάρτης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στον εν λόγω κόμβο και στις πληροφοριακές πινακίδες του αντιθέτου ρεύματος (από Πάτρα προς Αθήνα)».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ