ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Τσακάλια ρημάζουν κοπάδια με αμνοερίφια στην Αρκαδία!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:15:00 π.μ. | | | |
Τσακάλια ρημάζουν τα κοπάδια με αμνοερίφια στην Αρκαδία!
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχετικά με τις επιθέσεις τσακαλιών.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Συνεχίζεται το πρόβλημα με τον αυξημένο αριθμό τσακαλιών στην ορεινή Αρκαδία»

Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 2065/19-05-2016 Αναφοράς που είχα καταθέσει στη Βουλή και των συζητήσεων που είχα με κατοίκους της ορεινής Αρκαδίας και συγκεκριμένα με κτηνοτρόφους, επανέρχομαι εκ νέου επί του θέματος, διότι ο αριθμός των τσακαλιών αυξήθηκε μαζί και οι επιθέσεις στα ζώα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην ελεύθερη βόσκηση των αιγοπροβάτων τους.

Τα κοπάδια είναι εκτεθειμένα σε πραγματικό κίνδυνο, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να τα «κλειδώνουν» όπως λένε με αποτέλεσμα να χάνεται η ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια και να μένει έτσι ανεκμετάλλευτη η γη, η οποία στα μέρη μας υπάρχει σε αφθονία. Αυτό έχει επιπλέον ως συνέπεια να αυξάνεται το κόστος παραγωγής και σε βάθος χρόνου οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης.

Ακόμα και αν η επιθυμία/ανάγκη των κτηνοτρόφων για ελεύθερη βόσκηση των κοπαδιών υπερτερήσει, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν μαζικές επιθέσεις από τσακάλια, που με την σειρά τους θα φέρουν την ανάγκη για αδιάλειπτη φύλαξη των κοπαδιών από κατάλληλα πρόσωπα με περισσότερα σκυλιά, πράγμα που, επίσης, θα τους αυξήσει το κόστος την στιγμή που η κτηνοτρόφοι βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται.

Τα παραπάνω προβλήματα, γίνονται μεγαλύτερα, από την στιγμή που το θεσμικό πλαίσιο του προστατευόμενου είδος που διέπει το τσακάλι αφαιρεί ή πρακτικά δίνει ελάχιστες έως καθόλου επιλογές νόμιμης άμυνας για την προστασία των ζώων τους

Ως εκ τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων από την αύξηση του πληθυσμού των τσακαλιών και τις επιθέσεις στα ζώα τους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ