Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

Το κάστρο Παλυγουριό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:22:00 π.μ. | | |
Το κάστρο Παλυγουριό
Το κάστρο Παλυγουριό (Παλαιό Λυγουριό) βρίσκεται πάνω σε απότομο βραχώδες πρόβουνο στο Αραχναίο Όρος και 4,5 χλμ βορειοανατολικά από το Λυγουριό (σε ευθεία απόσταση).

Είναι Φραγκικής περιόδου και το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 460-430 μέτρων και είναι σε ερειπιώδη κατάσταση.Στην δυτική μεριά που είναι και το ψηλότερο σημείο σώζονται ερείπια πυργοδεξαμενής και στο μέρος της δεξαμενής είναι εμφανές το ασβεστοκονίαμα Από εκεί συνεχίζει κατηφορικά με ανατολική κατεύθυνση.

Σε όλην την περιμετρό του (περίπου 500 μέτρα) υπάρχουν ερείπια τειχών ακόμα και στα πολύ απόκρημνα σημεία (που συνήθως τα αφήναν ατείχιστα) με μέσο όρο ύψους το ένα μέτρο.Το ψηλότερο τείχος που σώζεται βρίσκεται στην βόρεια του μεριά και είναι 4 μέτρα.Τα τείχη έχουν συνδετικό υλικό μεταξύ τους και κεραμικά.

Στην ανατολική μεριά που πιθανότατα ήταν και η είσοδος του κάστρου σώζονται εμφανή ίχνη δύο πύργων.Εντός των τειχών είναι γεμάτο λιθοσωροί που αποτελούν ερείπια από κτίρια/οικίες που υπήρχαν στο κάστρο.Άξιον αναφοράς είναι ότι στο σημείο της επαρχιακής οδού (Λυγουριού-Νέας Επιδαύρου) που στρίβουμε για να πάμε στο κάστρο υπάρχει ο άριστα σωμένος Ι.Ν.Αγ.Ιωάννη του Θεολόγου του 13ου αιώνος μ.Χ και ψηλότερα από το κάστρο, η Παναγιά Χρυσοσπηλιώτισσα σφηνωμένη στο βράχο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναφέρεται στη λίστα των φεούδων του Μοριά του έτους 1377 να ανήκει στην Καστελλανία της Κορίνθου. Το 1456 το κάστρο του Λυγουριού διοικούνταν, μαζί με αυτό του Δαμαλά και του Φαναρίου, από έναν Ιωάννη Σπανιόλη. Κατά τον α΄ ενετοτουρκικό πόλεμο πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων.

To Λυγουριό σύμφωνα με την ενετική απογραφή του 1700 ανήκε στο γεωγραφικό διαμέρισμα (territorio) του Ναυπλίου. Το 1715 πέρασε πάλι στα χέρια των Οθωμανών.

Οι ιστορικές πληροφορίες προέρχονται απo: ecastles.culture.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ