ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

«Harvest moon»: Παρασκευή και 13 με πανσέληνο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:19:00 μ.μ. | |
«Harvest moon»: Παρασκευή και 13 με πανσέληνο
Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου έκανε την εμφάνισή της σήμερα, Παρασκευή και... 13 πάνω από το Ναύπλιο και είναι η πρώτη φορά μετά το 2006, που το φαινόμενο και η εν λόγω ημέρα -που θεωρείται γρουσούζικη- συμπίπτουν.
H πανσέληνος του Σεπτεμβρίου εμφανιστηκε στον Αργολικό ουρανό λίγο μετά τη δύση του ηλίου την Παρασκευή, ενώ θα φτάσει στο απόγειό της ακριβώς 33 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η εν λόγω πανσέληνος είναι κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειώσουμε πως, αν και πρόκειται για πανσέληνο, το φεγγάρι είναι αρκετά μικρό στον ουρανό. Γιατί την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη με αποτέλεσμα να εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη.

Η πανσέληνος της συγκομιδής

Η πανσέληνος του Σεπτέμβρη είναι γνωστή ως «harvest moon» (δηλαδή της συγκομιδής). Το όνομα προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών.
Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του Καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή. Τότε δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς και οι αγρότες εργάζονταν με σύμμαχο το ολόγιομο φεγγάρι.

Η επόμενη πανσέληνος, η οποία θα συμπέσει με την Παρασκευή και 13 θα σημειωθεί σε περίπου 13 χρόνια, τον Μάιο του 2033. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2037, θα υπάρξουν δύο «μπλε πανσέληνοι» σε απόσταση περίπου τριών μηνών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ