ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Η πεταλούδα Μαχάων (Papilio machaon)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:44:00 μ.μ. | | |
Η φωτογραφία της ημέρας: Η πεταλούδα Μαχάων (Papilio machaon)
Η συγκεκριμένη πεταλούδα έχει το όνομά της από τον Μαχάωνα. Ο Μαχάων ήταν μυθικός ιατρός (δευτερεύων θεός – ημίθεος) των Αχαιών στην εκστρατεία κατά της Τροίας, γιος του Ασκληπιού και της Ηπιόνης.
Έχει δυνατό και πολύ γρήγορο πέταγμα, τα δε φτερά της είναι κίτρινα με μαύρες γραμμές και σε κάθε διχάλα της ουράς της υπάρχει ένα κόκκινο «μάτι» για αποπροσανατολισμό των εχθρών της. Το άνοιγμα των φτερών της μπορεί να φτάσει και τα 10 cm.
Θα τη βρούμε να πετά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, σε δάση, ανοιχτές εκτάσεις στα βουνά, λιβάδια, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2000 μέτρα ύψος, στην Ευρώπη, βόρεια Αφρική και Ασία. Αν και πεταλούδα του «παλιού κόσμου», πλέον έχει κάνει την εμφάνιση της και στην βόρεια Αμερική όπου εκεί ζει η ακόμη μεγαλύτερη της (12 cm) Eastern tiger swallowtail ή Papilio glaucus.

Μαζί με την Iphiclides podalirius (Scarce swallowtail) είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη πεταλούδων της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη πεταλούδας (236 είδη), με 13 από τα οποία απαντώνται μόνο στη χώρα μας.Οι πεταλούδες ταξινομούνται σε δύο υπεροικογένειες, τις Hesperioidea (Εσπερίες) και τις Papilionoidea.
Στην οικογένεια Papilionoidea έχουμε 5 οικογένειες και είναι:
Παπιγιονίδαι Papilionidae, Μαχάονες
Πιερίδαι Pieridae
Λυκαινίδαι Lycaenidae
Ριοδινίδαι Riodinidae
Νυμφαλίδαι Nymphalidae

Ο μέσος χρόνος ζωής μιας πεταλούδας είναι 8-10 ημέρες και αυτό επειδή είναι σχετικά ευαίσθητη και έχει διάφορους θηρευτές. Αν μπορούσε κανείς να τις προστατεύσει από τους κινδύνους που τις απειλούν, θα μπορούσαν να ζήσουν και 15 ημέρες.

Πληροφορίες: laspistasteria.wordpress.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ