Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019

31.626 θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο από την αρχή του 2014

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:08:00 π.μ. | | | |
31.626 θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο από την αρχή του 2014
 Από την αρχή του 2014, έχουν καταγραφεί 31.626 θάνατοι ανθρώπων που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο κάπου στην Ευρώπη. Το 2019 έχουν καταγραφεί ήδη 667 θάνατοι στη θάλασσα, αν και είναι πιθανόν οι θάνατοι να είναι πολύ περισσότεροι.

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, όμως, ότι οι πρόσφυγες είναι συνήθως θύματα τρομοκρατών, δεν έχουμε καταλάβει ότι κανένας γονιός δεν παίρνει το παιδί του και μπαίνει σε μια βάρκα όπου θα κινδυνέψει, εκτός και αν η θάλασσα είναι πιο ασφαλής από την ξηρά, εκτός αν η απελπισία του είναι μεγάλη γιατί κινδυνεύει η ζωή του.

Η γκρίζα όψη
– 39 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε ένα φορτηγό-ψυγείο που εντοπίστηκε στο Essex της Βρετανίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που πεθαίνουν πρόσφυγες μέσα σε φορτηγό ψυγείο, άλλοι 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοια περιστατικά.
– Σκάφος του Λιμενικού Σώματος, διεμβόλισε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω φουσκωτό που μετέφερε 34 πρόσφυγες με αποτέλεσμα το σκάφος να αναποδογυρίσει και οι πρόσφυγες να βρεθούν στη θάλασσα. Ένα τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του, ένας νέος 28 χρόνων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναίσθητος, ενώ άλλος ένας νέος 26 ετών αγνοείται. Επίσης, 6 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, ανάμεσά τους και μια έγκυος. Οι υπόλοιποι 25 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω.

Η απανθρωπιά αλλά και η ανοργανωσιά δεν έχουν όρια

Χιλιάδες άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες στα καμπ στη Λέσβο και στη Σάμο. Αφού η κυβέρνηση άφησε (όπως και η προηγούμενη) να συγκεντρωθούν χιλιάδες πρόσφυγες σε αυτά τα δύο νησιά ξεπερνώντας τα όρια, αποφάσισε τελικώς να μεταφέρει μερικούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως και μετά από τις εκκενώσεις κτηρίων/καταλήψεων στα Εξάρχεια όπου διέμεναν πρόσφυγες, οι αρχές δεν είχαν και πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι, τους πήγαιναν πότε εδώ και πότε εκεί.

Στην περίπτωση των προσφύγων που μεταφέρθηκαν την Τρίτη 23/10 από τη Σάμο στην Ελευσίνα, στη συνέχεια στα Ν. Βρασνά Χαλκιδικής και μετά στην Εύβοια, μόνο ως μια απάνθρωπη και ρατσιστική διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί: Αυτοί οι άνθρωποι (αιτούντες άσυλο, κυρίως οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν ταξίδευαν για ώρες με το πλοίο, και μετά για 24 και πλέον ώρες βρίσκονταν μέσα σε πούλμαν αφού “κάτοικοι” δεν τους άφηναν να εγκατασταθούν προσωρινά, για κάποιους μήνες, σε δύο ξενοδοχεία στα Βρασνά Θεσσαλονίκης.,γιατί “η περιοχή τους είναι τουριστική, και δεν θέλουν να πάθει ζημιά ο τουρισμός” αν και δύο ξενοδόχοι είχαν ενδιαφερθεί και συμφωνήσει. Δεν σκέφθηκαν βέβαια ότι αυτά τα γεγονότα θα δώσουν αρνητική δημοσιότητα στον τόπο τους, πέρα από το απάνθρωπο της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση αποφασίζει να μεταφέρει ανθρώπους με τραυματικές εμπειρίες σαν να είναι εμπορεύματα, χωρίς να προετοιμάσει τους ντόπιους και να δημιουργήσει γέφυρες αλληλογνωριμίας κι επικοινωνίας, και χωρίς κάποια υποστήριξη στο πεδίο που θα βοηθούσε στην ομαλή κοινωνική ένταξη και την αντιμετώπιση των ξενοφοβικών αντιλήψεων. Από την άλλη, κάποιοι κάτοικοι ζητωκραυγάζουν που τελικώς κατάφεραν με μπλόκα και αποκλεισμούς δρόμων να …διώξουν τους πρόσφυγες – μεταξύ αυτών πολλά παιδιά (λες και ήταν σκουπίδια!). Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν τελικά στην Εύβοια – άλλες 8 ώρες ταξείδι -, όπου θα φιλοξενηθούν σε κατασκήνωση
– Οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.
– Ουσιαστική μείωση στη χρηματοδότηση στην ανθρωπιστική βοήθεια εκθέτουν τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών σε περιοχές που επηρεάζονται από συγκρούσεις και καταστροφές, δήλωσε η UNICEF πρόσφατα.

Μήπως έχουμε κάθε λόγο να ντρεπόμαστε;

Η άλλη όψη:

– Στην πρώτη διεθνή πτήση που έγινε ποτέ μετά από συνεργασία της Γερμανίας με το UΝmigration 154 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Addis Ababa της Αιθιοποιίας στο Kassel της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης (Resettlement). Μια δεύτερη πτήση έχει προγραμματιστεί για να μέσα Νοεμβρίου για την μεταφορά 220 προσφύγων, Λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία νόμιμων δρόμων από τις γειτονικές στην Ευρώπη χώρες..

– Ένας Αμερικανός βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και άλλοι 16 συνάδελφοι του έστειλαν επιστολή στον Μπομπέο με την οποία καλεί την διοίκηση Τραμπ να τηρήσει την μακροχρόνια δέσμευση της χώρας να βοηθάει τους πρόσφυγες. “As a Christian, I believe we should assist those who are forced to flee their homes, and as Americans, I believe we should do everything we can to assist these refugees around the world.”


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ