Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Λευκοσκαλίδρα -Ένας αρκτικός επισκέπτης στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:02:00 π.μ. | | |
Αρκτικός επισκέπτης στο Ναύπλιο
Μια Λευκοσκαλίδρα (Calidris alba), έκανε την εμφάνιση του στον υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. 

Η Λευκοσκαλίδρα είναι ένα μικρό είδος παρυδάτιου πουλιού του γένους Calidris. Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 20 έως 22 εκατοστά. Το άνοιγμα των φτερών είναι 40 έως 45 εκατοστά. Το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 45 έως 65 γραμμάρια. 
Στο πάνω μέρος του σώματος το φτέρωμα είναι ανοικτό γκρι έως σκούρο γκρι, η κάτω πλευρά λευκή. Η Λευκοσκαλίδρα αναπαράγεται στις τούνδρες και στα νησιά της Αρκτικής. Η Λευκοσκαλίδρα χωρίζεται σε δύο υποείδη, την ευρασιατική (Calidris alba alba) και την αμερικάνικη (Calidris alba rubida). 
Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και ανάλογα με τον πληθυσμό και το υποείδος μεταναστεύει στη Νότια Αφρική, τη Νότια Αμερική ή την Αυστραλία. Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα από 25.000 έως 50.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού αναπαράγεται σχεδόν αποκλειστικά στη Γροιλανδία.
Το φτέρωμα αναπαραγωγής στο πάνω μέρος του σώματος έχει καφετιά στίγματα, ενώ στα αμερικανικά υποείδη σκούρο καφετί έως κοκκινωπό κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με το χειμωνιάτικο φτέρωμα, το φτέρωμα αναπαραγωγής καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι και φτάνει έως το εμπρόσθιο μέρος του στήθους.

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ