ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΚΑΦΕΣ - ΣΦΟΛΙΑΤΕΣ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Μητσοτάκης στη Βουλή: Το 2021 θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:30:00 μ.μ. | | |
Μητσοτάκης στη Βουλή: Το 2021 θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο
Εντός του 2021 το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα έχει επιλυθεί οριστικά, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”. 

Το έργο -ΣΔΙΤ- ξεκινά στο α ΄εξάμηνο του 2020 για να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Και προβλέπεται η λειτουργία του για 21 έτη, έναντι των 28 τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε πως μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει συμβατική υποχρέωση να δέχεται τα απορρίμματα εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και άρα το αργότερο εντός του 2021. «Με την αναθεωρημένη ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής διαχείρισης, εντός δεκάμηνου δηλαδή, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατευθύνουν τα αστικά τους απόβλητα στις εγκαταστάσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και τη σταδιακή αποκατάσταση των 21 παράνομων χωματερών. Εκτιμούμε ότι μέχρι του τέλος του 2021 θα έχουν κλείσει όλες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε, τέλος, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εγκαταστάθηκαν συμβολικά και ήδη λειτουργούν κάδοι διαλογής ανακυκλώσιμου υλικού και κάθε μέρα γεμίζουν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στις γειτονιές μας. Ανταποκρινόμαστε, λοιπόν, όλοι στο μικρό, καθημερινό καθήκον μας. Και το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλο και διαρκές προς όφελος όλων, υπογράμμισε. 

Η τοποθέτηση Κωνσταντινόπουλου 

«Το ζήτημα που τίθεται σήμερα προς συζήτηση κατά μεγάλο ποσοστό έχει λυθεί με τις αποφάσεις και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις επενδύσεις. Έχει όμως σημασία γιατί ένα ΣΔΙΤ που ξεκίνησε το 2012 και υπογράφηκε το 2013, επτά χρόνια μετά, με αλλαγή πολλών κυβερνήσεων, πολλών περιφερειαρχών και περιφερειακών διοικήσεων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα». Αυτό δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στο ιστορικό του θέματος, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το 2009, επί ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε το αναγκαίο φιλοπεριβαλλοντικό έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ για όλα τα εργοστάσια της χώρας.

 Όλα αυτά ήταν επενδύσεις 1,7 δισ., συνεπάγονταν 12.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 25.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Θα ήταν έργα που προστατεύουν το περιβάλλον, έργα που παράγουν πράσινη ενέργεια, έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με τα οποία προστατεύεται η δημόσια υγεία και ελαχιστοποιούν την οικονομική επιβάρυνση. 

Ειδικά το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία για 28 χρόνια τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι προϋπολογισμού 168 εκατομμυρίων, από τα οποία τα 66 εκατομμύρια είναι από το ΕΣΠΑ. Με το έργο δημιουργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και περίπου 400 θέσεις εργασίας για τα 28 χρόνια. Το 2013, ύστερα από διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, αναδείχθηκε μειοδότης η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Το 2014 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει το έργο. «Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει στον δρόμο και μιλούσε για σκανδαλώδεις συμβάσεις», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. 

Το 2015 αποφασίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και καταθέτει τροπολογία με την οποία ακυρώνεται το ΣΔΙΤ, και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα τροπολογία που ξαναδίνει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τον Ιούνιο του 2018 αυτοί που είχαν καταγγείλει υπογράφουν τη σύμβαση.

 «Ο κ. Τατούλης όσο ήταν περιφερειάρχης ήταν υπέρ του έργου αλλά προχθές καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις στο περιφερειακό συμβούλιο. Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα, μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο μίας χώρας, η οποία επί επτά χρόνια δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία επένδυση που έχει όλα τα θετικά για μία περιοχή, δεν ολοκληρώνει κάτι που βοηθάει οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, τουριστικά», τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις οι αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις δεν μένουν στα περιφερειακά συμβούλια. «Ήταν σημαντική αυτή η εξέλιξη με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και γι’ αυτό ζήτησα να έρθετε στη Βουλή και να συζητήσουμε το θέμα», πρόσθεσε. «Για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, αν οι αποφάσεις έμεναν στο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Τατούλης και η ομάδα του θα χρησιμοποιούσαν τη δύναμη που έχουν, και ενώ πίστευαν σε αυτό το έργο, για να διαπραγματευτούν οτιδήποτε, και δεν θα γινόταν αυτό το έργο», επισήαμνε ο κ. Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ