ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Μικροκαρπία και μειωμένη παραγωγή για τις Ναβαλίνες στην Αργολίδα - Στα 28-30 λεπτά η τιμή παραγωγού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:43:00 π.μ. | | | | |
Μικροκαρπία και μειωμένη παραγωγή για τις Ναβαλίνες στην Αργολίδα -  Στα 28-30 λεπτά η τιμή παραγωγού
 Με τις εμπορικές συμφωνίες να έχουν αρχίσει να κλείνονται πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι γενικευμένες κοπές, η Ναβαλίνα, όψιμη σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας φέτος, άνοιξε τη σεζόν για το πορτοκάλι. Ήδη, στην Αργολίδα και στην Ηλεία, πραγματοποιούνται γενικευμένες κοπές, με την παραγωγή να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για μείωση της τάξης του 40%.

Προς το παρόν, οι καρποί βρίσκονται στο στάδιο του αποπρασινισμού, για να πάρουν στη συνέχεια τον δρόμο για τις αγορές. Το έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των εμπόρων, το οποίο προκαλεί η μειωμένη παραγωγή Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας, διαμορφώνει τις τιμές στα επίπεδα των 28-30 λεπτών το κιλό στον παραγωγό μεικτά, ενώ φτάνει και τα 35 λεπτά για την εσωτερική αγορά στην Αργολίδα.

Αναλυτικότερα, όπως μας είπε ο Θανάσης Γεωργόπουλος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δαλαμανάρας στην Αργολίδα, η Ναβαλίνα είναι πολύ μειωμένη, κατά 40%-50%. «Στην περιοχή μας παρουσιάζει μικροκαρπία, γιατί το καλοκαίρι δεν έβρεξε καθόλου, σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και βοριάδες που δεν έδιναν τροφή στον καρπό», ανέφερε.

Από την πλευρά της εμπορίας, η κινητικότητα είναι έντονη «γιατί δεν υπάρχει πορτοκάλι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος, και οι συμφωνίες με τους παραγωγούς κλείνονται στα 28-30 λεπτά το κιλό.

Στα 28-30 λεπτά η τιμή παραγωγού

Οι έμποροι σπεύδουν από πολύ νωρίς να εξασφαλίσουν ποσότητες, λόγω της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή, επιβεβαιώνει από την πλευρά της και η Άννα Λαμπάδα, παραγωγός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βρουστίου Αργολίδας, η οποία κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή στη Ναβαλίνα «τουλάχιστον κατά 40%». Χαρακτηριστικό της σεζόν μέχρι στιγμής είναι η διατήρηση της τιμής παραγωγού στα 28-30 λεπτά «όταν πέρσι ήταν 25», όπως μας είπε, ενώ φτάνουν τα 35 λεπτά για την εσωτερική αγορά, «όταν πέρσι δεν ξεπερνούσαν τα 32 λεπτά το κιλό». Η ίδια τόνισε ότι «είναι μια πολύ καλή χρονιά εμπορικά, καθώς το 80% από τη δική μας περιοχή έχει φύγει ήδη, αλλά η απώλεια από την παραγωγή είναι πολύ μεγάλη για να αντισταθμιστεί από τις καλές τιμές. Επιπλέον, έπεται και το Μέρλιν, στο οποίο αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση».

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ηλεία που μπήκε στην παραγωγή επίσης πιο αργά από άλλες χρονιές, κατά 15 ημέρες περίπου. Οι Ναβαλίνες φέτος υπολείπονται σημαντικά μιας κανονικής παραγωγής, πάνω από 40%, και το ενδιαφέρον για εξαγωγή είναι αυξημένο. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 28 λεπτά (μεικτά), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανού «Δίας», Κώστα Κυπριώτη.

Πηγή:ypaithros.gr


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ