Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Ο Δήμος μας πρέπει να εκφράσει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:27:00 π.μ. | | | |
Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Ο Δήμος μας πρέπει να εκφράσει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων συνεχίζει τις συνεδριάσεις του με τρέχοντα θέματα ημερήσιας διάταξης χωρίς μέχρι τώρα να περιλάβει σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/10/2019 το θέμα: Καταγγελία της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη μετά την συνυπογραφή και συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Στην εισήγηση μας ζητήσαμε την αποδοχή του παρακάτω ψηφίσματος:

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την Ελληνοαμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" μέσω της οποίας οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ επιχειρούν την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Με την εν λόγω συμφωνία αναβαθμίζεται η βάση της Σούδας και παραχωρούνται για χρήση στα αμερικανικά - ΝΑΤΟικά στρατεύματα οι βάσεις της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, προϊόν της πολιτικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ανταγωνισμούς και τους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, θέτοντας το λαό και τη νεολαία σε μεγάλους κινδύνους. Απαιτούμε:

- Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας".

- Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

- Καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων».

Απαντώντας ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η πρότασή μας υποβαθμίζει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου οι δε σύμβουλοί του δήλωσαν ότι οι βάσεις και το ΝΑΤΟ μας παρέχουν ασφάλεια και χωρίς αυτούς θα είμασταν εκτεθειμένοι. Ξεχνάνε το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη δικτατορία '67 - '74, στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα θέματα του Αιγαίου και την κρίση των Ιμίων. Με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει «γκριζάρει» το Αιγαίο, θεωρώντας το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Υποστήριξαν επίσης ότι το θέμα δε μας αφορά και δέν άπτεται στις αρμοδιότητες ενός Δημοτικού Συμβουλίου, αγνοώντας την πιθανή εμπλοκή της χώρας μας στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Οι σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «ΝΑΥΠΛΙΟ. ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ» με επικεφαλής τον Κο Αναγνωσταρά και «ΝΑΥΠΛΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ» με επικεφαλής τον Κο Σαλεσιώτη, ενώ δέχθηκαν να συζητηθεί το θέμα δεν τοποθετήθηκαν και τελικά καταψήφισαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην ίδια συνεδρίαση οι σύμβουλοι της παράταξης «ΝΑΥΠΛΙΟ. ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ» εισηγήθηκαν το θέμα που αφορούσε στην πιθανότητα μεταφοράς «μεταναστών» από τα νησιά στο στρατόπεδο του Ναυπλίου. Επιμελώς χρησιμοποιήθηκε ο όρος «μετανάστης» από τους συμβούλους της συμπολίτευσης αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης ,για να αποφευχθεί ο όρος «πρόσφυγας» όπως χαρακτηρίζονται τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας, πολέμων και δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και αυτό γιατί θα τους υποχρέωνε να παραδεχτούν αυτό που ήδη ξέρουν, δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ που πριν λίγο με τόση θέρμη υποστήριζαν είναι ο κύριος οργανωτής των πολέμων αυτών που γεννούν την προσφυγιά.

Στη συζήτηση που ακολούθησε γίναμε μάρτυρες ενός ρατσιστικού και ξενοφοβικού παραληρήματος σχεδόν απ’ όλους τους συμβούλους που τοποθετήθηκαν. Αυτός όμως που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν ο κ. Μπαρού ο οποίος μιλώντας ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου - ενώ ποτέ δεν τόλμησε να καταγγείλει τα φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς- έκφρασε με θράσος όλο το μένος του ενάντια στους αδύναμους, τους κατατρεγμένους και κυνηγημένους των πολέμων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της εκμετάλλευσης χρησιμοποιώντας μάλιστα ρατσιστικά παραδείγματα.

Στο τέλος αυτό που πρότεινε η παράταξη «ΝΑΥΠΛΙΟ. ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ» και ψήφισαν και οι άλλες παρατάξεις (εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης) είναι να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για τη χρήση του στρατοπέδου, ο όρος να μην φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλει τη στάση όλων των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλίου και καλεί το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα και να μην αντιμετωπίζουν ξενοφοβικά και ρατσιστικά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σ’ αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα, ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Για το ζήτημα του προσφυγικού, ζητάμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όλων των μεταναστών και προσφύγων, και να καταργηθεί η απαράδεκτη συνθήκη Τουρκίας – Ελλάδας – Ε.Ε. που εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους.

Ο Δήμος μας πρέπει να εκφράσει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να εναντιωθεί στις πολιτικές που γεννούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ