Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Ροδόγλαρος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:54:00 π.μ. | |
Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Ροδόγλαρος
Έναν Λεπτόραμφο ή Ροδόγλαρο εντόπισε ο φωτογραφικός φακός στην παραλία του Ναυπλίου την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019.
Ο Λεπτόραμφος γλάρος είναι αποδημητικό πουλί που φωλιάζει σε δέλτα ποταμών και λιμνοθάλασσες. Το χειμώνα βρίσκεται και σε παραλίες και σπάνια σε λίμνες. Τρέφεται με ψαράκια και ασπόνδυλα. Κάθε ζευγάρι γεννά 2-3 αυγά, αρχές Μαΐου. 
Δεν φωλιάζει στη χώρα μας, εδώ και περίπου 10 χρόνια. Πάντως, υπάρχει ένας μεγάλος διαχειμάζων πληθυσμός, κυρίως στους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας. Αν προστατευθούν οι θέσεις φωλιάσματός του, ίσως φωλιάσει ξανά στην Ελλάδα. 
Ο Λεπτόραμφος Γλάρος (Larus genei) είναι ένα μικρό είδος γλάρου. Όπως και οι περισσότεροι γλάροι, είναι αρκετά κοινωνικό πουλί. Το μήκος του Λεπτόραμφου Γλάρου κυμαίνεται απο 39 έως 47 εκατοστά και έχει μέγιστο άνοιγμα φτερών 97 εκατοστά. Ο λαιμός το κάτω μέρος του σώματος και η ουρά κατά την περίοδο του καλοκαιριού έχουν μία ελαφρώς ροζ απόχρωση. 
Το λεπτό ράμφος και τα πόδια είναι κόκκινα.Έχει αγελαία συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σχηματίζοντας ομάδες από 200 ως 3.000 άτομα. Στην Ελλάδα ο λεπτόραμφος γλάρος είναι σπάνιο και τοπικό επιδημητικό είδος, τοπικά κοινό κατά τη μετανάστευση και το χειμώνα. 
Βρέθηκε να αναπαράγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '60 και έκτοτε φωλιάζει μόνο στο Δέλτα Αλιάκμονα, με πληθυσμό που εκτιμάται σε 100-130 ζευγάρια.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ