ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Τον Νικόλα Σταματελόπουλο θα τιμούν στη Νέα Κίο Αργολίδας σε εκκλησάκι που έχτισε ο Νικηταράς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:50:00 π.μ. | | |
Τον Νικόλα Σταματελόπουλο θα τιμούν στη Νέα Κίο σε εκκλησάκι που έχτισε ο Νικηταράς
 Σημαντική θεωρείται η ενασχόληση του καθηγητή κ. Αντωνίου Ι. Παναγιωτόπουλου, επί δεκαετίες, με την ιστορική έρευνα για τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα όμως με τον χώρο του ιστορικού ορεινού Αρκαδικού χωριού Τουρκολέκα.

Μεταξύ των άλλων είναι και το ιστορικό πρόσωπο Νικόλας Σταματέλου Τουρκοπελέκας ή Τουρκολέκας ή Σταματελόπουλος, αδελφός του Νικηταρά, που γεννήθηκε στο Τουρκολέκα το έτος 1792.

Μετά την μάχη των Δερβενακίων 26 Ιουλίου 1822 από τον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ορίσθηκε πρώτος πολιορκητής του Ναυπλίου. Κυνηγώντας τους Τούρκους την 18 Σεπτεμβρίου 1822 έξω από το Ναύπλιο στη θέση Κιόσκι, σκοτώθηκε σε μάχη με Τούρκους σε ηλικία 30 ετών. Έφερε τον βαθμό του Λοχαγού της Τακτικής.

Το παλικάρι αυτό του Τουρκολέκα δεν τιμήθηκε ποτέ μετά το θάνατό του, όπως οι 7 που έπεσαν στο Μανιάκι 18-5-1825 και οι 2 στην Τραμπάλα.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Τουρκολεκαίων «Ο Νικηταράς» κ. Ιωάννης Στ. Σταματελόπουλος με τον κ. Παναγιωτόπουλο την 2-10-2019 συναντήθηκαν με αρμοδίους του Δήμου Άργους Μυκηνών και στη συνέχεια πήγαν στη Νέα Κίο με τον τοπικό Πρόεδρο και συνεργάτες του. 

Μετά από σχετικές επικοινωνίες προέκυψε πως υπάρχει ναός στην περιοχή Κιόσκι της Νέας Κίου κτισμένος από το Νικηταρά σε κτήμα του αφιερωμένος στον Αϊγιαννάκη και αποφάσισαν να τιμάται ο Ήρωας στο εν λόγω εκκλησάκι.

Απέμειναν να γίνουν όλες οι ενέργειες για τον πρώτο τιμητικό εορτασμό και την τοποθέτηση σχετικής Πλάκας για τον Νικόλα Σταματελόπουλο αδερφό του Νικηταρά κ.λ.π.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κάθε χρόνο στο Εξωκκλήσι του Αϊγιαννάκη του Δημοτικού Διαμερίσματος Νέας Κίου την 24η Ιουνίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ