ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:42:00 π.μ. | | | |
Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα για εξπρές επιστροφές φόρων σε συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προσυμπληρωμένες δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα βελτιστοποιεί το ελεγκτικό έργο μειώνοντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή στους έμμεσους φόρους.

Με το που εμφανίζεται «ύποπτος» ΑΦΜ, θα κοκκινίζει η οθόνη του υπολογιστή της ΑΑΔΕ και θα ξεκινάει έλεγχος για τη διαπίστωση ή μη παράνομων πράξεων.

Εκτός από τον έλεγχο των ύποπτων ΑΦΜ, θα επιτραπεί στη φορολογική Διοίκηση η ανάλυση των δαπανών ανά κλάδο. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, σε ορισμένο επαγγελματικό κλάδο διαπιστωθεί ότι κάποιος ξεπερνάει τον μέσο όρο των δαπανών ή μιας συγκεκριμένης δαπάνης, θα δίνεται εντολή για έλεγχο.

Ουσιαστικά, η ανάλυση δαπανών σε συνδυασμό με διάφορες άλλες πληροφορίες που θα δίνει το σύστημα θα βοηθήσει και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπου λαμβάνονται υπόψη κριτήρια κινδύνου πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις ή στους επαγγελματίες.

Big Brother η Εφορία

Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό «ηλεκτρονικό μάτι» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών «ξεκλειδώνει» άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Επιπλέον, τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως όφελος θα έχουν και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, εκτός του ότι αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις και καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών.

Πηγή: newsbomb.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ