ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 του Δήμου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:07:00 π.μ. | |

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 του Δήμου
Το τεχνικό πρόγραμμα  έργων ενός δήμου αντικατροπτίζει τις προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής για το αμέσως επόμενο έτος. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά το τεχνικό πρόγραμμα  του 2020  που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή, αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων, την αποδοχή της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια που διαχειρίζονται την κρίση σε βάρος του λαού.


Στην ίδια πολιτική συμφωνούν και οι παρατάξεις ΝΑΥΠΛΙΟ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ με επικεφαλής τον Κο Αναγνωσταρά και ΝΑΥΠΛΙΑ - ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ με επικεφαλής τον Κο Σαλεσιώτη. Κανένας τους στην τοποθέτησή του δεν ανέφερε  την τεράστια περικοπή των πόρων (πάνω από 60% από το 2009), που έγινε από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους, και το Δήμο Ναυπλιέων, με αποτέλεσμα το μειωμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη  συρρίκνωση των υπηρεσιών αλλά και των κοινωνικών δομών του Δήμου μας. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε το γεγονός ότι για την χρηματοδότηση των έργων η κατεύθυνση είναι ο λαός να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 κυριαρχεί η επανάληψη των προηγούμενων.

Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής με τεχνικές «ντρίπλες» να παρουσιάσει μεγάλο όγκο έργων δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι μια σειρά έργων που εμφανίζονται ως νέα όπως η ανάπλαση Οδού Αιγίου , ανάπλαση Παπανικολάου - Φωτομάρα και καθέτων , κόμβος Πειραιώς , ανακαίνιση κτιρίου Τριανόν , σχολείο στο Ανυφί , πράσινο σημείο για μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων  περιλαμβάνονταν και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019. Από τις  28 συνολικά μελέτες για το 2020 που μας παρουσιάστηκαν οι 9 από αυτές εμφανίζονται σε τεχνικά προγράμματα από το 2014. Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι  αν και πότε θα υλοποιηθούν έργα και θα ολοκληρωθούν οι μελέτες  είναι άγνωστο, γιατί η συνήθης πρακτική της δημοτικής αρχής είναι να τροποποιεί το τεχνικό πρόγραμμα και να απεντάσει έργα και μελέτες μεταφέροντάς τα στα επόμενα χρόνια.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 απεικονίζεται  οικονομικά η ενίσχυση κομματιών του κεφαλαίου (τουριστικού, εφοπλιστικού, εμπορικού), που ορέγονται την περιοχή με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους. Απεικονίζεται η απαξίωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου αφού στο «κάδρο» των έργων δεν υπάρχει το ζήτημα της αυτεπιστασίας αλλά μόνο εργολαβίες, σχεδόν για τα πάντα. Ορισμένα έργα μικρού βεληνεκούς θα μπορούσαν να γίνονται με το προσωπικό του δήμου χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι μια σειρά από κυβερνητικές επιλογές έχουν αφήσει ολόκληρες υπηρεσίες  γυμνές από εργαζόμενους και μέσα.


Αποκαλύπτεται η γύμνια του τεχνικού προγράμματος
από τα έργα που απουσιάζουν από αυτό.
Συγκεκριμένα:
Απουσιάζουν παντελώς αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, που έχει ανάγκη η περιοχή μας.  Στον ισχυρισμό του Δημάρχου ότι για τον καθαρισμό υδατορεμάτων είναι  υπεύθυνη η Περιφέρεια (Ν.4555/2018) του απαντάμε ότι οι δήμοι μπορούν να προβαίνουν σε καθαρισμό υδατορεμάτων εντός των διοικητικών ορίων τους κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια (παρ.1 του άρθρου 179 του  Ν.4555/2018). Τα αντιπλημμυρικά έργα όμως δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε  γιατί δε γεννάνε κέρδη για το κεφάλαιο και για αυτό το λόγο  η δημοτική αρχή υποτάσσεται , δεν διεκδικεί και δεν θέτει ως προτεραιότητα στον προγραμματισμό της κανένα έργο για πρόληψη από τα καιρικά φαινόμενα.

Τα κονδύλια για αντισεισμική προστασία είναι μηδέν. Δημόσια κτίρια δεκαετιών, κατασκευασμένα με τον παλιό οικοδομικό κανονισμό, στα οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος, σε μια χώρα ιδιαίτερα σεισμογενή.
Απουσιάζουν έργα που αφορούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων. Η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής φτάνει μόνο μέχρι την ανακατασκευή παλαιών κτιρίων και όχι μέχρι την κατασκευή νέων και σύγχρονων σχολικών μονάδων. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επισημάνει πολλές φορές ότι τα κοντέινερς δεν είναι λύση αλλά ούτε  και η στέγαση σχολείων  σε νοικιασμένα κτίρια (2ο ,5ο Δημοτικό) καθώς και νηπίων σε χώρους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές  (2ο , 7ο Νηπιαγωγείο), πληρώνοντας μάλιστα υπέρογκα ποσά για ενοίκιο.
 Οι βρεφικοί σταθμοί στο Ναύπλιο έχουν δυναμικότητα μόλις 76 θέσεων ενώ οι αιτήσεις ήταν πάνω από 150. Άρα δεν επαρκούν για  να καλύψουν την ανάγκες των βρεφών και δεν υπάρχει καμία αναφορά πρόβλεψης κατασκευής καινούριων  στο τεχνικό πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει  και για  τους παιδικούς σταθμούς.

·      Απουσιάζουν  έργα και μελέτες για την  προστασία της Παλιάς Πόλης και των τειχών της Ακροναυπλίας.
·      Το τεχνικό πρόγραμμα είναι πολύ μακριά από την ικανοποίηση μεγάλων αναγκών στις δημοτικές ενότητες  όπως υποδομών, αθλητισμού, πολιτισμού, ζητημάτων υγείας, οδοποιίας κτλ.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση όλα τα έργα προτεραιότητας που εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής και ικανοποιούν τις ανάγκες των δημοτών απουσιάζουν από το τεχνικό πρόγραμμα
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να αναδεικνύει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται στους δήμους και καλεί τους δημότες να πιστέψουν στην δύναμή τους, στο δίκιο τους, να διευρύνουν τις απαιτήσεις τους και να διεκδικήσουν την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό  όλων των αναγκαίων πόρων και των οφειλόμενων για την τοπική διοίκηση. Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά την τοπική διοίκηση πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.


.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ