ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Στην Τρίπολη τίμησαν τον ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού σχολείου στην Αμερική (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:01:00 μ.μ. | | |
Ο Δήμος Τρίπολης, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δ. Τρίπολης και ο Αρκάς καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης, πραγματοποίησαν ένα μεγάλο οπτικοακουστικό δρώμενο, αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, πρώτου διδασκάλου και ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού σχολείου στην Αμερική το 1760 με τίτλο: «Ένας μεγάλος Αρκάς, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μετά από 250 χρόνια, ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αμερική, έχοντας νικήσει για πάντα το χρόνο, έχοντας συνομιλήσει με την ιστορία».



Το δρώμενο διοργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Ταλαγάνη ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει την προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου και εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Στο δρώμενο συμμετείχαν:

Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης (Μουσικά Σύνολα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Χορωδίας με τη Δ/ντρια των Μουσικών Συνόλων κ. Αθανασοπούλου Χριστίνα και συνοδεία Ευρωπαϊκών Κρουστών από την καθηγήτρια κ. Τσακιρίδου Κυριακή)
Η Χορωδία Ορφέας
Η κ. Γιώτα Βέη στην ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών
Ο κ. Σιακωτός Βασίλης (ιστορικός)
Οι Χορευτικοί Σύλλογοι Τρίπολης: Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Τρίπολης), «Αρκαδιανή», Κέντρο Ελληνικού Χορού, Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, Λαογραφική Εστία Τρίπολης (που ντύνει τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου)
Ο Σύλλογος Καλαμάτας «Ελληνομνήμονες»
Ο «Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων» Πάτρας
Η συγγραφέας Δέσποινα Μπλαστροπούλου στην ανάγνωση κειμένων
Το Πολεμικό Μουσείο (παράρτημα Τρίπολης) με την παραχώρηση σπάνιου φωτογραφικού υλικού για τις ανάγκες της εκδήλωσης
Το 1ο & 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης
Την παραγωγή και επιμέλεια του οπτικού υλικού της εκδήλωσης έχει ο Αρκάς κινηματογραφιστής κ. Γεράσιμος Βάκρος.
Στην κάμερα του pna.gr μίλησαν ο Αρκάς καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής κ. Στέλλα Κοκόλη, η οποία εκπροσώπησε και όλα τα ομογενειακά Σωματεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Να σημειωθεί ότι η μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου θα τιμηθεί και στις ΗΠΑ, στον Άγιο Αυγουστίνο στη Φλόριντα το Μάρτιο του 2020, όπου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια και η τοποθέτηση της προτομής του μεγάλου αυτού Έλληνα Μοραϊτη στο σχολείο που ο ίδιος ίδρυσε και το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο από το Αμερικανικό κράτος.

Πηγή:pna.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ