ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ομιλία του Βουλευτή Αργολίδας Γ. Γκιόλα στην επετειακή εκδήλωση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:18:00 μ.μ. | | | |
Ομιλία του Βουλευτή Αργολίδας Γ. Γκιόλα στην επετειακή εκδήλωση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο
Εορταστικές εκδηλώσεις στον τόπο όπου ψηφίστηκε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας, το 1822, έγιναν την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στη Νέα Επίδαυρο. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 είναι επετειακό έτος για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Στον τόπο όπου μπήκαν τα θεμέλια για τη διακήρυξη της εθνικής μας ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί εορταστικές εκδηλώσεις. Στη Νέα Επίδαυρο πριν από 198 χρόνια έγινε η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων όπου και ορίστηκε ο τρόπος προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Την 1η Ιανουαρίου του 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Σ’ αυτό το Σύνταγμα ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων αλλά και το πως μπήκαν τα γερά θεμέλια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων αλλά και το χρέος που έχουν οι νέες γενιές για την προάσπιση της εθνικής υποθήκης.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Ιωάννης Ανδριανός, Ιωάννης Γκιόλας, Ανδρέας Πουλάς και ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης. 
Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας,ανέφερε τα εξής:

«Χαιρετίζω με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη συγκίνηση τη σημερινή εκδήλωση για την επέτειο της 1ης Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, εδώ στη Νέα Επίδαυρο της Αργολίδας, την Πιάδα. Στην κωμόπολη αυτή αυτή, όπου πριν 198χρόνια έλαβε χώρα η πρώτη Συνέλευση Νομοθετικού Σώματος του Νέου Ελληνικού κράτους, η οποία διακήρυξε, εν πρώτοις, την πολιτική του Ύπαρξη και Ανεξαρτησία και προχώρησε στη συγγραφή ενός λιτού, αλλά περιεκτικού κειμένου, του 1ου Συντάγματος της Ελλάδας. 

Η ιδιαίτερη σημασία της θέσπισης του ατελούς αυτού καταστατικού Χάρτη της πατρίδας μας, έγκειται στο ότι η σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης έγινε λίγους μήνες μετά την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και ενώ εμαίνονταν οι σκληρές μάχες. Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι κατεγράφη η θέληση των επαναστατημένων Ελλήνων να θεμελιώσουν ένα κράτος Δικαίου στηριζόμενο στο Συνταγματισμό, ως μόνο και αναγκαίο κριτήριο πολιτικής νομιμότητας. 

Η δεσποτική και απολυταρχική διοίκηση του Οθωμανικού κράτους και οπωσδήποτε οι επιρροές από τον Διαφωτισμό συνέτειναν στην ψήφιση του αποκληθέντος τότε “Προσωρινού Πολιτεύματος” ή “Προσωρινής Διοίκησης” που περιέλαβε ιστορικές και θεμελιώδεις προβλέψεις για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, την καθιέρωση της Αντιπροσωπευτικής αρχής και τη διάκριση των Εξουσιών. Ακόμη, συμπεριέλαβε διαχρονικής και πανανθρώπινης αξίας καταστατικές θέσεις, όπως την κήρυξη της ανεξιθρησκείας, την αναγνώριση της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο και την καθιέρωση της ελευθερίας του Τύπου. 

Η ουσιαστική, όμως, αξία του Συντάγματος της Επιδαύρου στη χαραυγή του 19ου αιώνα είναι διαχρονική, διότι σε μια περίοδο που ελάχιστα κράτη στον κόσμο διέθεταν γραπτά συντάγματα, ο πρώτος αυτός καταστατικός χάρτης της Ελλάδας σηματοδότησε μια νέα εποχή που αναδυόταν, αυτής των εθνικών κρατών, των πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Στην πρώτη Εθνική Συνέλευση, οι Έλληνες, με ένα βαθιά δημοκρατικό τρόπο και εμπνεόμενοι από τις αρχές της πολιτικής αυτοδιάθεσης και της ατομικής ελευθερίας, έθεσαν τα θεμέλια για ένα ελεύθερο κράτος δικαίου. 

 Με αυτή τη λαμπρή παρακαταθήκη που κληρονομήσαμε εμείς οι ελεύθεροι Έλληνες συνεχίζουμε να πορευόμαστε και σήμερα γιατί οι αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια δεν σταματούν ποτέ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ