ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Παράταση για την έναρξη βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 π.μ. | |
Παράταση για την έναρξη βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες - Σε δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι
Παράταση τουλάχιστον έως το το τέλος Ιανουαρίου στην προθεσμία για την έναρξη βιβλίων εσόδων-εξόδων στις Εφορίες από τους αγρότες θα χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά το…αλαλούμ που παρουσιάσθηκε στη διαδικασία τις τελευταίες μέρες. 


Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή Πέλλας , Ιορδάνη Τζαμτζή, σε επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι έναρξη του μέτρου θα παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, οι εφορίες μπορούν να δέχονται αιτήσεις για έναρξη επιτηδεύματος έως τις 10 Ιανουαρίου.

Πάντως, νωρίτερα ο βουλευτής Λάρισας, Χρίστος Κέλλας αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον κ. Θεοχάρη του μεταφέρθηκε ότι οι αγρότες θα πάρουν παράταση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Τροπολογία για τα βιβλία κατέθεσαν Τζαμτζής και βουλευτές της ΝΔ

Να συμπεριληφθούν στα έξοδα των λογιστικών βιβλίων όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 14 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Ιοδράνη Τζαμτζή.

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία αναφέρει ότι :

«1. Στα έξοδα της αγροτικής, κτηνοτροφικής, πτηνοτροφικής και αλιευτικής εκμετάλλευσης κατά την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, συνυπολογίζεται το σύνολο των λειτουργικών δαπανών της εκμετάλλευσης και ειδικότερα

πέρα από τις μέχρι σήμερα υπολογιζόμενες δαπάνες και

α) η πληρωμή των εργατών, που χρησιμοποιούνται για εργασίες στις

καλλιέργειες, στις κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές και αλιευτικές εργασίες,

β) τα ημερομίσθια του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, καθώς και των μελών της οικογενείας του που εργάζονται στις παραπάνω εργασίες,

γ) έξοδα του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, για την κάλυψη δανείων που έχει,

δ) έξοδα για αποσβέσεις από την αγορά γης και αγορά πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού

2. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν υπολογίζονται στο συνολικό ποσό των 10.000 ευρώ που απαιτείται, για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων» .

Οι βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία είναι ο κ. Τζαμτζής Ιορδάνης μαζί με τους κ.κ. Κυριαζίδη Δημήτρη, Αραμπατζή Φωτεινή, Κόλλια Κωνσταντίνο, Κωνσταντινίδη Ευστάθιο, Πατριανάκου Φεβρωνία, Σολδάτο Θεόδωρο, Βλαχογιάννη Ηλία, Κουτσούμπα Ανδρέα, Βογιατζή Παύλο, Κουκοδήμο Κώστα, Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα, Σκόνδρα Ασημίνα, Κοντογιάννη Γιώργο στην Τροπολογία που κατέθεσαν ανέφεραν τα εξής:

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Στην παράταση, ενδεχομένως μέχρι και κατά 30 ημέρες της προθεσμίας κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έναρξη λογιστικών βιβλίων η οποία κανονικά εκπνέει την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου σχεδιάζει να προχωρήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agronews, το υπουργείο Οικονομικών μετά το «αλαλούμ» που παρουσιάστηκε στη διαδικασία τις τελευταίες ημέρες.

Η σχετική οδηγία αναμένεται να δοθεί στις εφορίες εντός της ημέρας. Η παράταση δίνει στο υπουργείο το χρονικό περιθώριο ώστε να εκδοθούν στο μεσοδιάστημα οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι ώστε να αποσαφηνιστούν τα ουκ ολίγα «θολά» σημεία της μετάβασης στο νέο φορολογικό καθεστώς που περιέγραψε σε νωρίτερο δημοσίευμα το Agronews. Όπως π.χ. ποιες δαπάνες θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα έξοδα, τι θα γίνει με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που έχουν δικαιώματα και οι οποίοι θα πρέπει τώρα να ανοίξουν βιβλία με τον κίνδυνο όμως (σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς) να χάσουν ένα μεγάλο μέρος της σύνταξής τους κ.α.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, οι εφορίες μπορούν να δέχονται αιτήσεις για την έναρξη επιτηδεύματος μόνον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι στιγμής για τους περισσότερους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ωστόσο οι λιγοστοί εξ αυτών οι οποίοι προσήλθαν τις τελευταίες μέρες και ώρες στις κατά τόπους ΔΟΥ έμαθαν ότι οφείλουν να καταθέσουν άμεσα τα δικαιολογητικά, αλλιώς θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εφοριακοί αδυνατούσαν να απαντήσουν στις απορίες των παραγωγών καθώς, όπως έλεγαν, δεν έχει φτάσει στα χέρια τους καμία διευκρινιστική εγκύκλιος…

Συνάντηση Θεοχάρη με την Ομοσπονδία φοροτεχνικών για τα βιβλία

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα που προκύπτουν από την ένταξη των αγροτών στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών.

Ήδη αρκετοί αγρότες που υποχρεώνονται να υπαχθούν στο καθεστώς ταλαιπωρούνται μεταξύ της εφορίας και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) χωρίς αποτέλεσμα. Οι αγρότες για να κάνουν έναρξη στην εφορία χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα. Έτσι καταθέτουν τις ενημερότητες του ΟΓΑ οι οποίες όμως δεν γίνονται αποδεκτές. Η εφορία ζητά απαλλαχτικό ασφάλισης από τον ΟΑΕΕ ο οποίος όμως δεν τους το παρέχει επειδή δεν έχει παραλάβει τη σχετική εγκύκλιο.

«Δεν είναι δυνατόν με μία λακωνική εγκύκλιο που εκδόθηκε μάλιστα μία μέρα πριν την Πρωτοχρονιά, να υπαχθούν οι αγρότες στο νέο καθεστώς από την 1η Ιανουαρίου. Είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έμποροι των λαχαναγορών πιέζουν τους αγρότες να υπαχθούν άμεσα στο νέο καθεστώς διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δέχονται τα προϊόντα τους, καθώς ανησυχούν ότι θα τους επιβληθούν βαριά πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι βάσει του νέου κώδικα βιβλίων και στοιχείων που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι ακόμα πιο τσουχτερά, με το μικρότερο να ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.

Ανησυχούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι
Σε «αναμμένα κάρβουνα κάθονται» οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που εισπράττουν ετησίως πάνω από 10.000 ευρώ από πώληση προϊόντων (π.χ. μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί) ή και λαμβάνουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ. Κι αυτό διότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας σαφώς απαγορεύει στους υπαλλήλους να κάνουν έναρξη επαγγέλματος! Επίσης, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το 70% των συντάξεων τους εάν μετατραπούν σε… επιχειρηματίες.agronews.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ