ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Με «Γιάλα γιάλα» και «Πυροβολισμούς των τενεκέδων» γιορτάζει παραδοσιακά η Αργολίδα τα Θεοφάνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:50:00 π.μ. | | | | |
Με «Γιάλα γιάλα» και «Πυροβολισμούς των τενεκέδων» γιορτάζει παραδοσιακά η Αργολίδα τα Θεοφάνια
Δυο παραδοσιακά έθιμα αναβιώνουν τα Θεοφάνια στην Αργολίδα. Πρόκειται για το «Γιάλα γιάλα» στην Ερμιόνη και το έθιμο με τους  «Πυροβολισμούς των τενεκέδων» στη Νέα Κίο.

Ερμιόνη - «Γιάλα γιάλα» τα Θεοφάνεια

Στη γραφική Ερμιόνη, στη νότια Αργολίδα, την ημέρα των Θεοφανείων, γιορτάζεται το περίφημο «Γιάλα-Γιάλα», όπου συμμετέχουν οι νέοι της περιοχής.

Την παραμονή των Θεοφανείων, όπως ενημερώνει το «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώσης, «σημαιοστολίζουμε 2-3 βάρκες και οι νέοι ντυμένοι με τη στολή του ναύτη τριγυρνούν στα δρομάκια, γλεντώντας και τραγουδώντας καντάδες και παραδοσιακά τραγούδια».

Ανήμερα των Θεοφανείων βουτούν για το σταυρό, ο οποίος είναι ξύλινος, και όπως μας είπε ο κ. Γανώσης «φέτος, θα βουτήξουν περίπου 25 άτομα». Το ίδιο βράδυ, επισκέπτονται τα σπίτια της περιοχής και δέχονται ευχές και διάφορα κεράσματα, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι των ημερών, το περίφημο «Γιάλα-Γιάλα».
Νέα Κίος - «Πυροβολισμός των τενεκέδων» και «ρίψη του νεότερου καπετάνιου»

Στη Νέα Κίο, στην Αργολίδα, σε απόσταση 6 χλμ. από το Ναύπλιο, συνηθίζεται να αναβιώνουν δυο μοναδικά έθιμα, ο «πυροβολισμός των τενεκέδων στη θάλασσα» και η «ρίψη του νεότερου καπετάνιου» στα καταγάλανα νερά της.

Την ημέρα των Θεοφανείων, από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στη σημαιοστολισμένη παραλία, όπου πραγματοποιείται ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του σταυρού και με τη συμμετοχή των ψαροκάικων.

«Περίπου 20 παιδιά βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό, και στη συνέχεια όλη μέρα Τον περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι, για να Τον προσκυνήσει ο κόσμος» μας λέει ο πρόεδρος της Νέας Κίου Νίκος Σαρρηγιάννης.

Μετά την ανάσυρση του σταυρού, αναβιώνει το έθιμο με τον «πυροβολισμό των τενεκέδων», όπου τοποθετημένοι τενεκέδες επιπλέουν στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 1.500 – 2.000 μέτρων από την παραλία, και οι βαρκάρηδες και κυνηγοί αρχίζουν να τους πυροβολούν από μακριά, προκαλώντας πολύ δυνατό, μεταλλικό θόρυβο.

Σ’ ότι αφορά το έθιμο με τη «ρίψη του νεότερου καπετάνιου» όπως ενημερώνει το «ΕτΚ» ο κ. Σαρρηγιάννης, τα τελευταία 2-3 χρόνια, δεν έχει αναβιώσει «γιατί δεν έχει βγει κάποιος νέος ψαράς». Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το εάν τα Θεοφάνεια θα καταφέρουν οι κάτοικοι να αναβιώσουν το έθιμο, «ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή να βρεθεί κάποιος νέος ψαράς» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Νέας Κίου.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ