ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Τοπικές κουζίνες: Αγγινάρες Ιρίων (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:03:00 π.μ. | |
Oι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν 22 χιλιόμετρα μετά το Ναύπλιο, στα γραφικά Ίρια του Αργολικού Κόλπου. Γύρω από το χωριό και μέχρι την Κάντια, η εύφορη, επίπεδη κοιλάδα παράγει το 80% της ελληνικής αγκινάρας από το 1952, τότε που η παραγωγή της ντομάτας αντικαταστάθηκε από τη νέα καλλιέργεια της αργίτικης ποικιλίας, που ταίριαξε καλύτερα με το κλίμα και το νερό της περιοχής.


Εδώ θα συναντήσουμε τη Νίκη και τον Γιάννη Τσεκούρα, που εδώ και μισό αιώνα, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην καλλιέργεια της ντόπιας αγκινάρας. Μετά τη συγκομιδή στο χωράφι, η Νίκη μας μαγειρεύει αγκινάρες με αρνάκι αβγολέμονο. Στο μεζεδοπωλείο της Κατερίνας και του Νώντα θα συνδυάσουμε το ντόπιο τσίπουρο με μπουρεκάκια αγκινάρας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τη Νίκη στο Ναύπλιο, για να γνωρίσουμε από κοντά την άλλη πλευρά μας ανήσυχης αγρότισσας, που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο, ασχολείται με τη φωτογραφία αλλά και με το γράψιμο.

Στο εντυπωσιακό Πολιτιστικό Κέντρο Φουγάρο, εκεί όπου παλιά ήταν η κονσερβοποιία του Ανθού, η Νίκη θα μας μιλήσει για το έργο της ζωής της, ένα μονοθεματικό βιβλίο με θέμα την αγκινάρα ή αλλιώς τον «θησαυρό των Ιρίων» με δεκάδες συνταγές που μαγειρεύουν την αγκινάρα, όπως δεν θα την είχαμε ποτέ φανταστεί. Με την ευκαιρία, ο σεφ του Φουγάρου, Νίκος Σουλιές, θα μας μαγειρέψει ένα διαφορετικό ψάρι με αγκινάρες και πίσω στο χωριό, η Νίκη θα μας δείξει τον πιο εύκολο τρόπο να καθαρίσουμε τις αγκινάρες, πριν τις βάλει στο φούρνο μ’ ένα φρέσκο λαβράκι.

Ο γεωπόνος Βασίλης Δρούζας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στην αγκινάρα, θα μας ξεναγήσει στο φυτώριό του και τέλος, γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο αγκινάρα, θα κλείσουμε ένα επεισόδιο αφιερωμένο σ’ ένα προϊόν που μοσχοβολά άνοιξη, ένα σπάνιο λουλούδι-φάρμακο, το πιο αντιοξειδωτικό από όλα τα λαχανικά, που περιμένει την ΠΟΠ πιστοποίησή του. Μια καλλιέργεια ελάχιστα γνωστή, που πέρασε από πολλούς κινδύνους και αναζητεί πλέον τη νέα εποχή μιας άλλης διαχείρισης, που θα συνεχίσει να βάφει μοβ τον ανθισμένο κάμπο των Ιρίων, δίνοντας ζωή στους καλλιεργητές της περιοχής.

Βασικοί συντελεστές της σειράς:
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς, Βασίλης Βασιλειάδης, Ανθή Νταουντάκη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος, Παναγιώτης Βασιλάκης, Δράκος Πολυχρονιάδης, Δημήτρης Λογοθέτης
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη, Αμαλία Πορλίγκη, Claudia Sprenger, Μαρία Γιρμή

Website: www.prostv.com
Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ