ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού EAST MED

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:04:00 μ.μ. | |
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού EAST MED
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν ότι η οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι μονόδρομος για την ουσιαστική ελαχιστοποίηση της ανθρωπογενούς κλιματικής καταστροφής. Για τον λόγο αυτό είναι ενάντια σε όποια επένδυση σχετίζεται με τη εξαγωγή και τη χρήση τους.

Από την άλλη η σημερινή υπογραφή του αγωγού EAST MED είναι ένα ουσιαστικό βήμα προώθησης διακρατικών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Φυσικά θα ήταν προτιμότερο η συνεργασία αυτή να γινόταν στα πλαίσια της παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και όχι για τη μεταφορά προϊόντων εξορύξεων.

Υποστηρίζουμε σταθερά τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, καθώς επίσης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, η τουρκική ηγεσία καταπατά όλα τα παραπάνω και κινείται επιθετικά κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτόνων χωρών προβάλλοντας παντελώς αυθαίρετες και νομικά αβάσιμες ερμηνείες των διεθνών συνθηκών.

Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι η Τουρκία δεν έχει κυρώσει την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, έχει σε λειτουργία 85 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και σχεδιάζει να κατασκευάσει επιπλέον άνω των 100 (!) μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε απόλυτη αντίθεση με την διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν συμμετέχει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που καθορίζει μεταξύ άλλων τους κανόνες οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μεταξύ των κρατών.

Στην γείτονα χώρα συμβαίνουν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενδεικτικά αναφέρουμε τις διώξεις στελεχών του Κουρδικού κόμματος (HDP) και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκβιάζοντας Ελλάδα και ΕΕ, και αδιαφορώντας απόλυτα για τις τύχες των συνανθρώπων μας που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις χώρες τους.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και δυστυχώς ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Τουρκία να επικυρώσει την συνθήκη του Παρισιού αφήνοντας στην άκρη τα σχέδια επέκτασης άνθρακα, αλλά και τα σχέδια για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου και να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), συμβάλλοντας και αυτή στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες κατά των γειτόνων της και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, εγκαταλείποντας κινήσεις που την οδηγούν μαθηματικά στο περιθώριο και την απομόνωση.

Το Αιγαίο και η Μεσόγειος πρέπει να είναι θάλασσες ειρήνης και συνεργασίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, και όχι απειλών και έντασης.


Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ