Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

Συγκινητικό δρώμενο για την δολοφονία του Καποδίστρια με συμμετοχή μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:30:00 μ.μ. | | | |
Συγκινητικό δρώμενο με την δολοφονία του Καποδίστρια από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+ με τίτλο «The multi-facet personality of Ioannis Kapodistrias», που αναφέρεται στην προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ναύπλιο, στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου και σχολεία της Κέρκυρας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Γερμανίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 35 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου, που ανήκουν στις Β’ και Γ΄ τάξεις, σε αντίστοιχη ηλικία με τους μαθητές των φιλοξενούμενων σχολείων, οι μαθητές της ορχήστρας και της χορωδίας του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου και 20 μαθητές και 14 καθηγητές των σχολείων εταίρων στο πρόγραμμα Erasmus+.

Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει δραστηριότητες, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, πολιτιστικές επισκέψεις και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια και το έργο του ως κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Η γλώσσα επικοινωνίας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος είναι η αγγλική.
Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 4η μέρα του προγράμματος η κ. Αγγελική Τσάκωνα, εκπαιδευτικός – θεατρολόγος, πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό και συγκινησιακά φορτισμένο θεατρικό δρώμενο για όσους το παρακολούθησαν,   με θέμα  την πορεία του  Ι. Καποδίστρια προς την δολοφονία, σε συνεργασία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Οι μαθητές και μαθήτριες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα  κέρδισαν πολλές εμπειρίες μαθαίνοντας βιωματικά, να συνεργάζονται με τους συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες, έχοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετική γλώσσα και ακόμη και διαφορετική άποψη του κόσμου.

Στην δράση φιλοξενίας εταίρων Erasmus+  σημαντικοί αρωγοί, που αγκάλιασαν την προσπάθεια είναι:

-Ο Δήμος Ναυπλιέων μέσω του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου και του γραφείου Europe Direct που κάλυψε μεγάλο μέρος των εξόδων της φιλοξενίας.

-Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” που φιλοξένησαν τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς στις συντονιστικές συναντήσεις που είχαν μέσα στην εβδομάδα.

-Ο κ. Ιωάννης Γιατράκος, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Αργολίδας που  συνεργάστηκε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και προετοίμασε βιωματικές δραστηριότητες με θέμα τους Εχθρούς και τους Φίλους του Ι. Καποδίστρια και που πραγματοποιήθηκαν την 3η ημέρα του προγράμματος.
Την προσπάθεια συντονίζει η παιδαγωγική ομάδα του σχεδίου αυτού: η διευθύντρια κ. Μ. Κορομπίλη και οι κ. Δ. Καλκανάκος, κ. Μ. Νομικού, κ. Β. Γεωργαντέλλη, κ. Π. Γιαννούλη, κ. Σ. Γκιόλα, κ. Δ. Καπέλου, κ. Α. Καρυώτου, κ. Ε. Κονδύλης, κ. Σ. Κουτσιούρη, κ. Α. Κριεμάδη, κ. Γ. Ντόκος, κ. Ε. Παπακοσμά, κ. Δ. Παπακων/νου, κ. Ι Πίτσας και εκτός παιδαγωγικής ομάδας δίνουν την πολύτιμη βοήθειά τους οι κ. Π. Κωνσταντούλη, και κ. Ε. Μαρλαγκούτσου.

Την  Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 τελευταία ημέρα της δράσης έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, όπου και οι φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ