ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Το Ναύπλιο στους κορυφαίους προορισμούς του Χάρβαρντ

Το Ναύπλιο στους κορυφαίους προορισμούς του Χάρβαρντ
Οι πολιτικοί της χώρας μας μπορεί να μην έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να προσελκύσουν επιστήμονες από το εξωτερικό για να «μπολιάσουν» την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ίδιοι βρίσκουν μόνοι τους τον δρόμο τους. 

Κυρίαρχοι σε αυτή την ακαδημαϊκή αναζήτηση, οι «πρώτοι των πρώτων»: δέκατος εκπαιδευτικός προορισμός σε επίπεδο ενδιαφέροντος μεταξύ 165 χωρών είναι η Ελλάδα για τα μέλη του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έρχεται την άνοιξη στη χώρα μας μαζί με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του.


Οι πρόσφατες έρευνες του ιδρύματος για την κινητικότητα και τα εκπαιδευτικά ταξίδια των μελών του για το 2018 εμφανίζουν τη χώρα μας ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο (με 225 ταξίδια σ' αυτήν). Προηγούνται η Γερμανία (με 243 ταξίδια), η Νότια Αφρική (294) και το Ισραήλ (325). Πρώτες στη λίστα του Χάρβαρντ είναι η Κίνα (με 820 ταξίδια μελών του στη χώρα) και η Βρετανία (484).

Ολα αυτά θα τα ακούσουμε μόνοι μας τον άλλο μήνα καθώς η αντιπροσωπεία του Χάρβαρντ θα έρθει στην Ελλάδα (πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου) μαζί με άλλα ιδρύματα από τις ΗΠΑ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Παιδείας για να υποδεχτεί τις υποψηφιότητες αμερικανικών πανεπιστημίων για συναντήσεις με την ελληνική Σύνοδο Πρυτάνεων «έκλεισε» την περασμένη εβδομάδα και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πολλά μεγάλα ανώτατα ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως το Κολούμπια, θα συμμετάσχουν σε αυτές.

Πάντως, όπως λένε εκπρόσωποι των αμερικανικών κολοσσών της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κάθε χρόνο τουλάχιστον 5.000 φοιτητές αλλά και καθηγητές περνούν από τη χώρα μας για να κάνουν τα καλοκαιρινά μαθήματά τους (Columbia, Dartmouth, William and Mary, Michigan State, Rutgers, University of Washington). Οι ακαδημαϊκές αυτές συνεργασίες είναι άλλωστε μέρος της κουλτούρας των ανώτατων ιδρυμάτων των ΗΠΑ που έχουν πάνω από 100 αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες και πανεπιστήμια της υψηλίου. Οπως είναι γνωστό, στο Ναύπλιο λειτουργεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, το οποίο συχνά αποτελεί «γέφυρα» για τα παραπάνω και ήδη δουλεύει με όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς. Από φέτος δε, έχει ένα ακόμη πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές του αμερικανικού ιδρύματος που έρχονται στην Ελλάδα για πρακτική άσκηση αλλά και ολοκλήρωση των μαθημάτων τους. Και όλα αυτά δε, γιατί οι εκπρόσωποι του ιδρύματος δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Οποιος ασχολείται με τις κλασικές σπουδές ξέρει ότι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ είναι ένα ερευνητικό κέντρο το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Ουάσιγκτον, με σκοπό να υποστηρίζει τις ελληνικές σπουδές και να προβάλλει σε διεθνή κλίμακα «τα μεγάλα πολιτισμικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας».

Παράρτημα

Οταν ανέλαβε την προεδρία του ο φιλέλληνας καθηγητής Gregory Nagy, πριν από είκοσι χρόνια, αποφάσισε την ίδρυση ενός παραρτήματος του Κέντρου στην Ελλάδα, το οποίο και εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο το 2008, όπου και λειτουργεί με επιτυχία ως σήμερα. Οι εκδηλώσεις του πολλές, η βιβλιοθήκη του ανοικτή στα σχολεία της περιοχής του Ναυπλίου, ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στο πρόγραμμά του και επισκέψεις από τα σχολεία της Δυτικής Αττικής.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή τους, μάλιστα, καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ιδρύματος ταξίδεψαν πριν από λίγες ημέρες σε Ναύπλιο, Θήβα, Μεσολόγγι, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη για ένα νέο σεμινάριο με θέμα «Writing history through Greece» («Γράφοντας ιστορία μέσα από την Ελλάδα»).

Ολα αυτά, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διάταξη για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών ΑΕΙ με τα οποία θα πρέπει να υποδεχτούν τα πανεπιστήμια της χώρας μας τους συναδέλφους τους από το εξωτερικό. Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει τη διάταξη ώστε να την εντάξει στο επόμενο νομοσχέδιό του, καθώς τα προγράμματα αυτά θα έχουν στόχο να προσελκύσουν ξένους φοιτητές, ενώ για τους εισακτέους εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπάρχουν δίδακτρα. Είναι εύκολο να το πετύχουν; Μένει να δούμε...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ