Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Ημερίδα στο Ναύπλιο: "Ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους πολιτιστικούς φορείς - Δυνατότητες και προοπτικές"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:47:00 π.μ. | |
Ημερίδα στο Ναύπλιο: "Ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους πολιτιστικούς φορείς - Δυνατότητες και προοπτικές"
Ο Δήμος Ναυπλιέων, σε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, που υπάγεται στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 ημερίδα στο Βουλευτικό Ναυπλίου με θέμα: «Ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους πολιτιστικούς φορείς - Δυνατότητες και Προοπτικές». 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας (17.00-19.00), στον ίδιο χώρο (Βουλευτικό), θα ακολουθήσει εξειδικευμένη συζήτηση με πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, πάνω σε θέματα που σχετίζονται για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη. Στόχος της ημερίδας είναι να ενισχύσει τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. 

Το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, καθώς είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και δυνατότητες για τους φορείς του πολιτισμού. 

Η ανάπτυξη, όμως, του πολιτιστικού τομέα είναι κάτι που, ταυτόχρονα, ενδιαφέρει ευρύτερα την τοπική κοινωνία, καθώς ο πολιτιστικός τομέας ενδυναμώνει, το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Έτσι, μπορεί να καταστεί και μοχλός τοπικής ανάπτυξης. 

Τα ερωτήματα, λοιπόν, που προκύπτουν είναι πολλά και ενδιαφέροντα. 

-Πώς και με ποιον τρόπο οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν μέσα σε ένα εγχώριο και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον; 

-Πώς μπορούν να τους βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία; 

-Ποιες εμπειρίες υπάρχουν; 

-Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης; 

-Υπάρχουν παραδείγματα καλών πρακτικών; 

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν και θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας από τους ομιλητές με τη συμμετοχή και του κοινού. Για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η προεγγραφή. 

Για προεγγραφή πατήστε ΕΔΩ.

«Ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους πολιτιστικούς φορείς - Δυνατότητες και προοπτικές» 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, Βουλευτικό Δήμου Ναυπλιέων 

09:30 - 10:00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ 

10:00 - 10:30 Επίσημοι χαιρετισμοί 

10:30 - 10:45 Μαρία Ράλλη-Πιτσάκη: Πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού & Τουρισμού Δήμου Ναυπλιέων «Ο Πολιτισμός κεντρικός πυρήνας ανάπτυξης» 

10:45 - 11:00 Αγγελική Σπυροπούλου: Αναπλ. Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και οι δράσεις εξωστρέφειάς του» 

11:00 - 11:15 Ελένη Ευαγγελινού: Μουσείου Κομπολογιού «Μουσείο Κομπολογιού: Οι δράσεις ανάπτυξης και ο εκπαιδευτικός πολιτισμός» 

11:15 - 11:30 Θεοδόσης Σπαντιδέας: Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΙΔΗΣ» 11:30 - 11:45 Γιάννης Ν. Δρίνης, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων / ΔΙΝΕΠΟΚ του ΥΠΠΟΑ «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τοπικές αγροδιατροφικές παραδόσεις» 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 

12:15 - 12.30 Ειρήνη Κομνηνού: Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπεύθυνη του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη/Πολιτισμός «Ευρωπαϊκές ευκαιρίες χρηματοδότησης & τοπική ανάπτυξη» 

12:30 - 12:45 Έλενa Παπαλεξίου: Επικ. Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου - Επιστ. Υπεύθυνη των έργων CREARCH και ARGOS, Αύρα Ξεπαπαδάκου: Θεατρολόγος, δρ Μουσικολογίας, έμπειρη ερευνήτρια, μέλος της ομάδας των έργων CREARCH και ARGOS «Τα ευρωπαϊκά έργα ARGOS και CREARCH του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη ως παραδείγματα καλών πρακτικών» 

12:45 - 13:00 Αναστασία Γκάτζιου: Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων & Εποπτείας / Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού «Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων: Στόχοι και Προοπτικές». 
13:00 - 13:15 Μαριάνθη Αναστασιάδου: Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. «Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μοχλός ανάπτυξης». 

13:15 - 13:30 Αναστασία Αθανασοπούλου: Προϊσταμένη Τμήματος Χορηγιών της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Φορέων, Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Χορηγιών Τομέα Πολιτισμού «Η πολιτιστική χορηγία ως εργαλείο χρηματοδότησης δράσεων του Πολιτισμού» 

13:30 - 14:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ 

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 

17:00 - 19:00 Ειρήνη Κομνηνού, Αγγελική Πελέκη, Κωνσταντίνος Τρακόσας: Συζήτηση με πολιτιστικούς & δημιουργικούς φορείς της πόλης πάνω σε εξειδικευμένα θέματα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ