ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Το παλαιό Δημαρχείο του Άργους που λειτούργησε ως δικαστήριο και φυλακές - Οι Ιταλοί το είχαν διοικητήριο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:11:00 μ.μ. | |
Το παλαιό Δημαρχείο του Άργους που λειτούργησε ως δικαστήριο και φυλακές - Οι Ιταλοί το είχαν διοικητήριο
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή. Έχει ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία, όπως η μπαρόκ κορυφή της εξωτερικής σκάλας, είναι δε σε περίοπτη πολεοδομική θέση στο κέντρο της πόλης. 


Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 

Το παλαιό Δημαρχείο του Άργους κτίστηκε το 1830. Ο Καποδίστριας κατέβαλε έντονη προσπάθεια, όχι μόνο για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης, αλλά και για την ανέγερση δημόσιων καταστημάτων, προκειμένου να στεγαστούν κάποιες υπηρεσίες. Τα δυο παρακείμενα μακρόστενα κτίσματα, που είναι διώροφα και αυτά, συμμετρικά βαλμένα με το δημαρχείο και σε σχήμα Π, είναι της ίδιας εποχής. 

Το δημαρχείο στέγασε αρχικά το "πρωτόκλητον" δικαστήριο (ειρηνοδικείο, πρωτοδικείο) και το "ανέκκλητον" (εφετείο), καθώς και τη Δημογεροντία Άργους. Στο ισόγειο στεγάστηκαν αρχικά οι φυλακές. Αργότερα έγινε δημαρχείο και μόνο την κατοχή στέγασε την ιταλική διοίκηση.
Το συγκρότημα ανακαινίστηκε και αναμορφώθηκε το 1889 επί δημάρχου Σπήλιου Καλμούχου. Τότε τοποθετήθηκαν στην οροφή τα δύο πήλινα γυναικεία αγάλματα, που είναι βαμμένα, και οι διακοσμητικές λεκάνες. 
Τα δύο παρακείμενα κτίσματα στέγασαν κατά καιρούς διάφορα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία 1970. Στο ισόγειο του βορινού, ήταν το τυπογραφείο του Ανάργυρου Τημελή, ο οποίος εξέδιδε την εφημερίδα "Αγαμέμνων". Εκεί μαζεύονταν για συζήτηση άνθρωποι των γραμμάτων και είχαν μετατρέψει το χώρο σε φιλολογικό και πνευματικό στέκι. Κεντρικό πρόσωπο των συζητήσεων ήταν ο Δημήτρης Βαρδουνιώτης. 

Σήμερα στην πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου  υπάρχει προθήκη με τα όπλα και την αυθεντική στολή του στρατηγού Δημ. Τσώκρη.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/20-07-1982 ΦΕΚ 401/Δ/20-08-1982
ΥΠΠΕ ΔΙΛΑΠ/Γ/1877/38811/26-8-1983 ΦΕΚ 531/Β/8-9-1983


Πηγές
http://listedmonuments.culture.gr
http://cultureportal.uop.gr
http://estia.minenv.gr/
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ