ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το έθιμο του "Μάρτη" αναβιώνει στα Πυργιώτικα Ναυπλίου - Γιατί το φοράμε και από που προέρχεται

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. | | | |
Το έθιμο του "Μάρτη" αναβιώνει στα Πυργιώτικα Ναυπλίου - Γιατί το φοράμε και από που προέρχεται
Στα Πυργιώτικα Ναυπλίου θα αναβιώσουν το παραδοσιακό έθιμο του "Μάρτη", που από μικροί βάζαμε στο χέρι κατασκευασμένο με κόκκινη και άσπρη κλωστή. 


Ο Πολιτιστικός Συλλογος Πυργιωτίκων Άγιος Γεώργιος προσκαλεί το Σάββατο 29-2-2020 στις 16.30 στην πλατεία του χωρίου, μικρούς και μεγάλους για να φτιάξουμε τα πιο όμορφα μαρτάκια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην μας (κάψει ) ο ήλιος.
Ο λεγόμενος «Μάρτης» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Όπως οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι έτσι και εμείς σήμερα από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Αυτό το βραχιολάκι λέγεται Μάρτης ή Μαρτιά.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Συνήθως τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι και το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ