ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ερώτηση Γκιόλα στην Υπουργό Παιδείας για την Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης"

Ερώτηση Γκιόλα στην Υπουργό Παιδείας για την Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης"
Στην πόλη του Ναυπλίου, από το μήνα Μάιο του περασμένου έτους, προέκυψε κτιριακό πρόβλημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, “Ο Παλαμήδης”, η οποία στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο της Παλιάς πόλης. Συγκεκριμένα, συνέβη το εξής :από το υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου της Βιβλιοθήκης, έπεσαν σοβάδες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι, μόνον, να καταργηθεί η δυνατότητα εισόδου στο κτίριο, αλλά να ανασταλεί η ίδια η λειτουργία της Δημόσιας Κεντρικής Βιλβιοθήκης της πόλης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Δ.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ζήτησε αμελλητί και τάχιστα την αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος από την Πολιτεία, και δη από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Ζητήθηκε, πιο ειδικά, η άμεση επισκευή της μετόπης που παρακωλύει την είσοδο στο κτίριο, προτάθηκε δε να λειτουργήσει άμεσα και κανονικά η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με είσοδο, σε αυτή, από δευτερεύουσα βοηθητική πόρτα.

Με άμεση παρέμβαση της τότε Υφυπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη, ήδη από τις πρώτες ημέρες του μήνα Ιουνίου, αναγνωρίσθηκε η σοβαρότητα του ζητήματος της αναστολής λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, αλλά και της συγκεκριμένης ζημιάς, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων στη Βιβλιοθήκη.

2Για τους λόγους αυτούς, η Υφυπουργός, με το από 5-6-2019 και με αρ.πρωτ.90225/Γ4 έγγραφό της, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας για “άμεση διενέργεια αυτοψίας από Μηχανικό της υπηρεσίας και για την υποβολή” εκ μέρους αυτής, “πρότασης για τις απαραίτητες επισκευές”. Οι αρμόδιοι Μηχανικοί διενήργησαν την αυτοψία, κατ’εντολή της Υφυπουργού, ως όφειλαν. Την 11η Ιουλίου 2019, η Κεντρική Βιβλιοθήκη επαναλειτούργησε μέσω της δευτερεύουσας βοηθητικής εισόδου. Παρέμεινε, όμως, σε εκκρεμότητα η επισκευή της μετόπης του κτιρίου.

Έκτοτε, και από την ανάληψη καθηκόντων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στο Υπουργείο Παιδείας, έχει συσσωρευτεί μια υπέρογκη γραφειοκρατία γύρω από και σχετικά με το εν λόγω κτιριακό ζήτημα. Μέχρι και σήμερα όμως, ήτοι επτά μήνες από την επέλευση και περιέλευση σε γνώση του συμβάντος, από τις πολιτειακές αρχές, τίποτε δεν έχει γίνει και ουδόλως αυτό έχει αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο έγγραφο της διοικητικής αλληλογραφίας που έχει δημιουργηθεί για το κτιριακό ζήτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ναυπλίου, “ο Παλαμήδης”, - πρόκειται για το από 23-01-2020 και με αρ.πρωτ. 289/32/3/5, που η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου, που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απηύθυνε προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του - ότι από πλευράς αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας της, δεν υπάρχει αντίρρηση “για τις αιτούμενες σωστικές εργασίες και για την ανάγκη επαναλειτουργίας της κύριας εισόδου του κτιρίου, έπειτα από την αποκόλληση τμήματος του αετώματος, καθώς και των ψηφίδων”, ενώ ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο, να υποβληθεί, για τον ανωτέρω σκοπό, σε αυτή, η “αποτύπωση του αετώματος και των γείσων”, καθώς και διαβεβαίωσε ότι “όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία” με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Είναι πασίδηλο δε, πως το εκφραζόμενο, από όλες τις πλευρές, αίτημα αφορά στην πραγματοποίηση μιας επισκευής μικρής έκτασης που δεν πρόκειται να έχει παρά ένα πολύ μικρό οικονομικό κόστος. Ως εκ τούτου, η ολιγωρία του Υπουργείου και η παράλειψη της άμεσης επίλυσης του εν λόγω ζητήματος, είναι παντελώς αδικαιολόγητη, παρακωλύει δε ουσιωδώς την παροχή των υπηρεσιών της προς τους πολίτες, τους ερευνητές και κυρίως τους σπουδαστές και μαθητές της πόλης και της περιοχής.

Επειδή η συμβολή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου, “ο Παλαμήδης”, ήδη από τη δεκαετία του 1950, επί σειρά δηλαδή εβδομήντα και πλέον ετών, είναι αναμφίβολη,

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός :

- Πότε ακριβώς σκοπεύει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου η επισκευή να πραγματοποιηθεί και η Βιβλιοθήκη να λειτουργήσει ξανά με την κεντρική της είσοδο;- Έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, με έδρα την Πάτρα, η αποτύπωση που ζητήθηκε; Έχει, στο ίδιο πνεύμα, εξασφαλισθεί η απαιτούμενη συνεργασία των συναρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Γκιόλας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ