ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Τάσος Χρόνης: Ανησυχούμε για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου λόγω κοροναϊού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:44:00 μ.μ. | |
Τάσος Χρόνης: Ανησυχούμε για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου λόγω κοροναϊού
Ο Τάσος Χρόνης είναι ξεκάθαρος αναφορικά με τον δήμο που διοικεί. Την Επίδαυρο κάθε χρόνο την επισκέπτονται σχεδόν 800 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό είναι καλό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο άλλο είναι το ζητούμενο: “Αυτό που επιδιώκουμε πάντα είναι να κάνουμε την Επίδαυρο όχι μόνο τόπο να δεις αλλά και τόπο να ζεις, γιατί μόνο αν έρθουν οι νέοι μας και επενδύσουν στον τόπο μας θα έχουμε μέλλον.” 

Ο κ. Χρόνης ανησυχεί φυσικά για τις συνέπειες της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στη τοπική οικονομία λέγοντας απερίφραστα: “Το μεγάλο ερώτημα είναι οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Εάν αυτές γίνουν κανονικά, τότε ίσως μιλάμε για μια σεζόν που θα κρατήσει τις επιχειρήσεις ζωντανές, εάν όχι τότε η τοπική οικονομία θεωρώ ότι θα μηδενίσει και θα ξαναρχίσει από τη αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.


Ποια είναι τα μέτρα που έλαβε ο δήμος Επιδαύρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ. Χρόνη;

Από την αρχή της πανδημίας παρακολουθούμε το θέμα με μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ξεκινήσαμε με αντιμικροβιακούς ψεκασμούς προτού κλείσουν τα σχολεία, σε όλα τις σχολικές μονάδες, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα σε όλες τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες και σε χώρους συνάθροισης πολιτών (εκκλησίες, πάρκα κλπ). Απαγορεύσαμε από νωρίς την χρήση των παιδικών χαρών. Προτρέψαμε τους δημότες μας για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση με τον Δήμο, μέσω mail ή και τηλεφωνικά. Προμηθευτήκαμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου παραδόθηκαν σε υπαλλήλους για εξ αποστάσεως εργασία, με ανάλογο πρόγραμμα και αναβαθμίσεις των ηλεκτρονικών μας υπηρεσιών. Θέσαμε σε λειτουργία τα ψηφιακά πιστοποιητικά. Από την αρχή ανακοινώσαμε ότι ο δήμαρχος και οι πρόεδροι των τοπικών είναι στην διάθεση του κάθε πολίτη που έχει πρόβλημα, κοινοποιώντας τα κινητά μας τηλέφωνα όπως επίσης δημιουργήσαμε προσωρινή υποστηρικτική δομή κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Εφαρμόζουμε πλήρως τους κανόνες που θεσπίζει η πολιτεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες. Και φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι και αιρετοί που βρίσκονται στο καθήκον, κρατούν όλα τα ατομικής προστασίας αλλά και αποφυγής διάδοσης του ιού COVID-19.

Ο δήμος Επιδαύρου έχει το απαραίτητο δυναμικό ώστε να ανταπεξέλθει στις κρίσιμες μέρες που διανύουμε;


Ο δήμος Επιδαύρου λειτουργεί όλα τα τμήματά του, είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως και πολλές φορές με υπαλλήλους που είτε δεν έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, είτε ενώ έχουν άδεια εργάζονται κάποιες ώρες την ημέρα από το σπίτι. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αιχμή του δόρατος που είναι η καθαριότητα, συνεχίζει και λειτουργεί κανονικά και να ευχαριστήσουμε όλους τους υπαλλήλους για την βοήθεια τους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, αναγνωρίζοντας το έργο τους.
Πιστεύετε πως η καλοκαιρινή περίοδος που είναι σημαντική για την τοπική οικονομία καθώς πολλοί τουρίστες σας επισκέπτονται πλέον δεν θα ξεχωρίζει από τις άλλες εποχές του χρόνου;

Όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χαθεί ολοκληρωτικά η τουριστική χρονιά. Σίγουρα όμως θα είναι μια χρονιά διαφορετική. Το μεγάλο ερώτημα είναι οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Εάν αυτές γίνουν κανονικά, τότε ίσως μιλάμε για μια σεζόν που θα κρατήσει τις επιχειρήσεις ζωντανές, εάν όχι τότε η τοπική οικονομία θεωρώ ότι θα μηδενίσει και θα ξαναρχίσει από τη αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όταν με το καλό επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, έχετε στο σχεδιασμό σας δράσεις που θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν και ποιες είναι αυτές;

Στον σχεδιασμό μας δράσεις τόνωσης του τουριστικού προϊόντος είχαμε και τώρα. Το θέμα είναι ότι όταν είμαστε κοντά στο τέλος της κρίσης αυτής θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας με μόνο γνώμονα την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς το πλήγμα που θα αφήσει πίσω της αυτή η κατάσταση θα είναι μεγάλο και εκεί είναι στραμμένο το βλέμμα μας, πέρα από την υγεία των πολιτών που είναι το πρώτο φυσικά. Όμως δεν φοβόμαστε. Είμαστε ο Δήμος με το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, το μικρό θέατρο της Επιδαύρου, της πρώτης Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στη Νέα Επίδαυρο, της πρώτης τοξωτής γέφυρας στην Ευρώπη στο Αρκαδικό, των βυζαντινών μνημείων και εκκλησιών, των μοναστηριών μας και του Αγίου Λεωνίδη της Νέας Επιδαύρου. Έχουμε παρελθόν να δείξουμε, παρόν να δουλέψουμε και μέλλον να φτιάξουμε. Ελπίζουμε και προχωράμε.

Γενικότερα, ποια μεγάλα έργα έχετε προγραμματίσει να κάνετε για τον δήμο σας; Έχετε εξασφαλίσει πηγές χρηματοδότησης;
Η περίοδος αυτή μας βρήκε σε μια φάση υλοποίησης κάποιων έργων αλλά και σε φάση προγραμματισμού για την επόμενη 4ετία. Επιγραμματικά προχωρήσαμε σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου, για να κάνουμε πιο εύχρηστο και φιλικό τον Δήμο στους δημότες μας. Τελικά αυτό πλέον αποδείχτηκε αναγκαίο στην σημερινή εποχή. Προχωράμε το μεγάλο έργο της ανάδειξης του Ασκληπιείου σε παγκόσμιο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πάρκο, με το υπουργείο πολιτισμού. Προχωράμε την κατασκευή του πνευματικού κέντρο στο Λυγουριό, όπου ήδη έχει δημοπρατηθεί. Είμαστε σε διαδικασία για την τακτοποίηση του λιμένα Αρχαίας Επιδαύρου, ένα μεγάλο πρόβλημα που η λύση του έχει αργήσει 10 χρόνια. Κατασκευάζονται όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου μας και είμαστε σε φάση υλοποίησης νέου παιδικού σταθμού. Προχωράμε στην δημιουργία προσβασιμότητας ΑΜΕΑ για τις παραλίες μας αξίας 175.000€ και για την πυρασφάλεια όλων των σχολείων μας αξίας 50.000€. Κάναμε πρόταση για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο πρόγραμμα Φιλόδημος αξίας 600.000€. Κάναμε κοινή πρόταση με τον Δήμο Ναυπλιέων για δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων αξίας 600.000€ στον Φιλόδημο. Φτιάχνουμε προτάσεις για το Πράσινο Ταμείο, για όλα τα προγράμματα του Φιλόδημου και για το ΕΣΠΑ. Δώσαμε και δίνουμε βάση στην καθημερινότητα των πολιτών μας. Πολλά ακόμα μικρά ή μεγαλύτερα έργα είναι σε σκέψεις ή υλοποιούνται. Αρκετά από αυτά ήταν από αποφάσεις προηγούμενων δημοτικών αρχών και εμείς τα ολοκληρώσαμε και τα υλοποιούμε. Δυστυχώς το να παίρνεις μια απόφαση δεν σημαίνει αυτόματα ότι ολοκληρώνεις ένα έργο.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να αναθέτουν συμβάσεις έργων σε ιδιώτες στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού συνιστά απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση;

Ο κάθε δήμαρχος πέρα από την όποια πολιτική του σκέψη θα ψάξει πολύ σύντομα να βρει τρόπους να δουλέψει ο δήμος του. Με τις περικοπές στις προσλήψεις και τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα που έχουμε, ορισμένοι δήμοι οδηγούνται στην εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης τομέων. Δεν το θεωρώ κακό. Σίγουρα θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν προσλήψεις στους δήμους, όμως νομίζω ότι η υπολειτουργία των τομέων είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε αρκετές φορές λόγω “δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας’’ ορισμένων εργαζομένων οδηγούν τους συναδέλφους μου σε συμβάσεις έργου. Αυτό που μετρά στο τέλος είναι το αποτέλεσμα και το επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών. Εμείς ακόμα δεν έχει χρειαστεί να πάμε σε τέτοιες λύσεις, όμως αν χρειαστεί θα το εξετάσουμε σίγουρα.

Πάγιο αίτημα αρκετών δημάρχων είναι να αποσαφηνιστεί με ακρίβεια η διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες με το κεντρικό κράτος. Πιστεύετε ότι απαιτείται μια νέα διοικητική οργάνωση ή το σύστημα δουλεύει μια χαρά ως είναι;

Υπάρχει σίγουρα επικάλυψη αρμοδιοτήτων στο δαιδαλώδες ελληνικό δημόσιο. Αυτό που πάντα έλεγαν οι συνάδελφοι δήμαρχοι ήταν ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πολλές αρμοδιότητες τοπικού χαρακτήρα, με σκοπό να αποκεντρωθεί ο κρατικός μηχανισμός, αλλά πάντα με τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις. Μικροί δήμοι σαν τον δικό μας δεν διαθέτουν τους πόρους αλλά ούτε και το στελεχιακό δυναμικό να κάνουν τα πάντα. Προσπαθούμε με το φιλότιμο των αιρετών και των εργαζομένων να παράγουμε το έργο που παράγει ένας μεγάλος δήμος. Δεν επιτυγχάνεται πάντα αυτό.

Πόσο ικανοί είναι οι δήμοι και ειδικά της περιφέρειας, να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο;
Το να εφαρμόσεις ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο είναι δύσκολο σε έναν μικρό δήμο. Δυστυχώς απρόβλεπτα γεγονότα σε βγάζουν εύκολα από τον σχεδιασμό σου, και δεν μιλώ για την πανδημία που θα εκτροχιάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό αλλά για μικρότερα προβλήματα. Βέβαια πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας που θα ακουμπάμε επάνω, όμως πάντα η καθημερινότητα είναι αυτή που επιβάλλει αλλαγές στον σχεδιασμό μας. Σημασία έχει τα λίγα χρήματα που έχουμε να τα αξιοποιούμε για το κοινό όφελος και όχι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Ενδογενής τοπική ανάπτυξη. Το όνειρό μου. Η τοπική οικονομία, ο πραγματικός αγροτουρισμός να είναι ο πυλώνας ανάπτυξης του δήμου μας. Παράγουμε ποιοτικά και πολλά προϊόντα, έχουμε μια επισκεψιμότητα που αγγίζει τους 800.000 επισκέπτες μόνο για τα μνημεία μας, είμαστε δίπλα στο μεγάλο αστικό κέντρο την Αθήνα και αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγο οργάνωση. Ένα τοπικό σύμφωνο ποιότητας και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους. Η σύμπραξη της τοπικής κοινωνίας και η ενότητα μας πίσω από το όνομα μας ‘’Επίδαυρος΄΄ είναι η κινητήριος δύναμή μας και το μέλλον μας. Αυτό που επιδιώκουμε πάντα είναι να κάνουμε την Επίδαυρο όχι μόνο τόπο να δεις αλλά και τόπο να ζεις, γιατί μόνο αν έρθουν οι νέοι μας και επενδύσουν στον τόπο μας θα έχουμε μέλλον.

Ανακύκλωση και τοπική αυτοδιοίκηση. Εσείς ανακυκλώνετε σε ικανοποιητικό βαθμό;

Έχουμε ανακύκλωση με μπλε κάδους από το 2009, όταν οι τότε Καποδιστριακοί δήμοι Επιδαύρου και Ασκληπιείου σε μια πρωτόγνωρη και πρωτότυπη συνεργασία έφεραν στην Αργολίδα την ανακύκλωση. Από τότε με κάποια σκαμπανεβάσματα προχωρεί η ανακύκλωση κανονικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην διαλογή στην πηγή. Κάνουμε καμπάνιες προώθησης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας ενώ ετοιμάζουμε πρόταση για οικιακή κομποστοποίηση. Είναι ένα στοίχημα η μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων .

Πηγη:in.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ