ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Η Ισπανία απαγορεύει τις τιμές παραγωγού κάτω του κόστους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:27:00 μ.μ. | |
Η Ισπανία απαγορεύει τις τιμές παραγωγού κάτω του κόστους
Οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι που πωλούν γεωργικά προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ σύμφωνα με νέο Βασιλικό Διάταγμα που εγκρίθηκε από την ισπανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. 

Τα νέα μέτρα καθιστούν επίσης υποχρεωτικό να λαμβάνεται υπόψη το κόστος παραγωγής στις συμβολαιακές σχέσεις, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η τιμή που συμφωνείται μεταξύ του παραγωγού και του αγοραστή καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Η κίνηση, η οποία έχει άμεση ισχύ, είναι μία από μια σειρά μεταρρυθμίσεων του ισχύοντος νόμου για την τροφική αλυσίδα που αποσκοπεί να ασκήσει πιέσεις στους εμπόρους λιανικής πώλησης για να κάνουν τις τιμές πιο δίκαιες και πιο διαφανείς. Είχαν προηγηθεί εβδομάδες διαδηλώσεων, καθώς οι αγρότες - κυρίως της Ανδαλουσίας - βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής σε ελαιόλαδο, ελιές και πορτοκάλια.

Πρόκειται για μέτρα που αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα των αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο, κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η συζήτηση για τους νέους κανονισμούς κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Ο κ. Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, δήλωσε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στην ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας για τα τρόφιμα, ιδίως στο θέμα της πώλησης προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. "Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ισορροπία στην τροφική αλυσίδα", ανέφερε. Ο κ. Πλανάς τόνισε ότι οι νέοι νόμοι δεν θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές καταναλωτή "εφόσον κάθε μέλος της αλυσίδας εφοδιασμού αναλαμβάνει την ευθύνη του".

Με το σχέδιο Πλάνας, όπως το δηµοσιεύουν τα ισπανικά µέσα El Pais και elPeriodico:
Εισάγεται το κόστος παραγωγής στην τιµή ως «ελάχιστο στοιχείο» (ρήτρα) στις συµβάσεις αγρότη και µεταποιητή. Για να εξασφαλιστεί η «αντικειµενικότητα» του µέτρου, το πρότυπο σύµβασης περιλαµβάνει έναν «ενδεικτικό κατάλογο στοιχείων» που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη όπως σπόροι, λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά, ενέργεια και µηχανήµατα.
Απαιτείται από κάθε επιχειρηµατία που εµπλέκεται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής να καταβάλλει «τιµή ίση ή µεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής» του προηγούµενου κρίκου, ώστε να µην µπορεί να διατεθεί στο εµπόριο το προϊόν σε εξευτελιστικές τιµές
Απαγορεύεται στον τελικό λιανοπωλητή να «µεταβιβάζει σε όποιον από τους προηγούµενους κρίκους τον επιχειρηµατικό κίνδυνο» που απορρέει από την εµπορική τους πολιτική για τις τιµές που προσφέρει στο κοινό.
Περιορίζονται οι προωθητικές δραστηριότητες (συνήθεις σε σούπερ µάρκετ και µεγάλη διανοµή), υποχρεώνοντας τον λιανοπωλητή να προσδιορίζει «σαφώς» την τιµή στις διαφηµιστικές πληροφορίες, στις αφίσες και στις αποδείξεις, ώστε ο καταναλωτής να έχει «ακριβή γνώση του πεδίου διαφηµιστικής εκστρατείας».
Προβλέπεται δηµοσιοποίηση των «σοβαρών και πολύ σοβαρών» παραβιάσεων του νόµου στην αλυσίδα αγροδιατροφής «για αποτρεπτικούς αλλά και για ποινικούς σκοπούς».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ