ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Γκιόλας: Να ανακληθεί η απόφαση μη μετακίνησης παραγωγών λαϊκών αγορών σε άλλη περιφέρεια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:11:00 π.μ. | |
 Γκιόλας: Να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης παραγωγών λαϊκών αγορών σε άλλη περιφέρεια
Ερώτηση υπέβαλε χτες 24/3 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλας στους υπουργούς Οικονομίας κ Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη για να ανακληθεί η Π.Ν.Π. που ελήφθη πρόσφατα , με την οποία απαγορεύτηκε η μετακίνηση παραγωγών λαικών αγορών σε άλλη περιφέρεια.


Η συγκεκριμένη απόφαση που λήφθηκε με την αιτιολογία της λήψης μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης και επέκτασης του κορωνοιού, πλήττει καίρια τους παραγωγούς από την Αργολίδα και άλλους νομούς, κοντινούς στην Αττική, όπου κατέχουν άδεια για την διάθεση των προιόντων τους.

Όπως αναφέρεται στην υποβληθείσα ερώτηση οι παραγωγοί με την απαγόρευση αυτή, θα δουν τα ευπαθή προιόντα τους, κυρίως λαχανικά και φρούτα να μένουν αδιάθετα και να καταστρέφονται. Η καταστροφή αυτή θα οδηγήσει και στην απώλεια του εισοδήματός τους από το οποίο ζουν, ξοδεύουν για τις καλλιεργητικές δαπάνες, επενδύουν και εργάζονται ατομικά οι ίδιοι ή και απασχολούν εργάτες γης.

Αυτό θα γίνει μετά βεβαιότητος αφού οι έμποροι έχουν ήδη «κλείσει» συμφωνίες με τους προμηθευτές τους και έτσι θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης των δικών τους προιόντων.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού δεν ευσταθεί ως επιχείρημα και αιτιολογία αφού έτσι κι αλλιώς λαικές αγορές εξακολουθούν να γίνονται σε όλη τη χώρα, με τους όρους της εκ περιτροπής μετάβασης, της τήρησης ικανής απόστασης μεταξύ των πάγκων και της λήψης από τους παραγωγούς όλων των μέτρων ασφαλείας (μάσκες, γάντια ).

Με αυτές τις προυποθέσεις και οι παραγωγοί της περιοχής μας εκφράζουν την απόφασή τους να συμμορφωθούν και απαιτούν να επιτραπεί και σ αυτούς να διαθέτουν τα προιόντα τους στην Αττική και για λόγους ισότητας έναντι των ντόπιων παραγωγών. Άλλωστε οι άδειες που κατέχουν ισχύουν μόνο ή κυρίως για την Αττική.

Τέλος, είναι γνωστό ότι τα προιόντα τους προορίζονται να καλύψουν βασικά διατροφικά είδη σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, σε αντίθεση προς τις Υπεραγορές που τα διαθέτουν πολύ ακριβότερα.

Όλους τους ανωτέρω λόγους ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας εξέθεσε στον υπουργό κ. Βορίδη πριν από την υποβολή της ερώτησης. Ο κ. Υπουργός φάνηκε να επιμένει προβάλλοντας τις οδηγίες της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής.

Παρά ταύτα, με την παράθεση των επιχειρημάτων που αναφέρθηκαν και πρωτίστως της οικονομικής καταστροφής των παραγωγών, σε συνδυασμό με τις έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ομάδων παραγωγών από πολλές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και αυτή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Αργολίδας, συνέτειναν ώστε ο κ. Υπουργός να αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις, αφού σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN και σε διάλογο που είχε με τον βουλευτή και τέως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, αποδέχθηκε να τεθεί εκ νέου ερώτημα στην Αρμόδια Επιτροπή για να εξετάσει, σταθμίσει και αναλύσει τις επιπτώσεις για την μετάδοση του Covid 19 από την μετακίνηση των παραγωγών σε άλλη Περιφέρεια.

Την ερώτηση που κατόπιν αυτών έσπευσε να υποβάλλει ο κ. Γκιόλας, σε σύντομο χρόνο συνυπέγραψαν 35 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


Αθήνα,

23 Μαρτίου 2020

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : «Επείγουσα ανάγκη άρσης της απαγόρευσης της λειτουργίας των κλάδων των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 για τους οποίους απαιτείται μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια»

Με την από 22.03.2020/Β’998 Π.Ν.Π. (Αριθμ.Δ1α/ΓΠ.οικ.20040), απαγορεύτηκε, από την κυβέρνηση, η λειτουργία των κλάδων των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 που εμπεριέχουν μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια από σήμερα, Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 έως και το Σάββατο, 25 Απριλίου 2020, «για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 20.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».

Μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, 22 Μαρτίου, η Κυβέρνηση εξήγγελλε ότι η προσέλευση των παραγωγών λαϊκών αγορών θα γινόταν με μειωμένο αριθμό ανάλογα με τον αριθμό θέσης, ήτοι τη μία εβδομάδα οι μονοί και την άλλη εβδομάδα οι ζυγοί αριθμοί θέσεων, μέτρο που θα επέτρεπε στους κατέχοντες τη νόμιμη άδεια να διαθέσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές των Περιφερειών για τις οποίες αυτή έχει εκδοθεί και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τους που περιλαμβάνει τις καλλιεργητικές δαπάνες τους, την προσωπική τους εργασία, καθώς και την εργασία λοιπών, απασχολουμένων από αυτούς εργατών γης, στις οποίες, εδώ και ικανό χρονικό διάστημα, έχουν αναγκαία προβεί.

Με την πρόσφατη, όμως, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ η λειτουργία των λαϊκών αγορών εξακολουθεί, και ορθά, δεδομένης της φύσης των προϊόντων, που συνιστούν, δηλαδή, είδη πρώτης ανάγκης, το εν λόγω δικαίωμα αναστέλλεται μέχρι και την 25η Απριλίου, ήτοι για έναν ολόκληρο μήνα, για τους κλάδους λαϊκών αγορών που προϋποθέτουν μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να ανακύπτει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα :

1. Πώς θα επιβιώσουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών που κατέχουν νόμιμη άδεια για Περιφέρειες εγγύς της Περιφέρειας μόνιμης κατοικίας τους, όπως συμβαίνει, κατά κόρον με τις άδειες για τις λαϊκές της πρωτεύουσας ή της συμπρωτεύουσας ;

Mεγάλος αριθμός λαϊκών παραγωγών της Π.Ε. Αργολίδας, της Π.Ε. Κορινθίας και της Π.Ε. Βοιωτίας κατέχουν νόμιμη άδεια για τη διάθεση των προιόντων τους μόνον σε λαϊκές αγορές της – εγγύτερης - Π.Ε. της Αττικής.

2. Τι θα γίνει με τα προϊόντα των κλάδων λαϊκών αγορών που αποκλείονται από την από 22.03.2020/Β’998 Π.Ν.Π. (Αριθμ.Δ1α/ΓΠ.οικ.20040); Ως γνωστόν, πρόκειται για προϊόντα τα οποία κατά την 3η, το μέγιστο, ημέρα, αλλοιώνονται. Πρόκειται, επίσης, για προϊόντα ιδιαίτερα ευπαθή, που παράγονται με κόπο και δαπάνες μιας ολόκληρης καλλιεργητικής περιόδου, για προϊόντα που μη δυνάμενα να πωληθούν, κατ’ ανάγκη θα «πεταχτούν» από τους ίδιους τους παραγωγούς με ρίσκο την ίδια την επιβίωσή τους. Και τούτο, διότι ούτε σε εμπόρους μπορούν να διαθέσουν τις μικροποσότητές τους, διότι οι έμποροι έχουν από μακρό χρόνο ανεύρει τους προμηθευτές τους και καταρτίσει συμβάσεις με αυτούς.

3. Το σύνολο των σούπερ – μάρκετ της Επικράτειας εξακολουθεί να λειτουργεί για τις αναγκαίες προμήθειες των πολιτών με είδη απόλυτης και άμεσης κατανάλωσης και με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων, ήτοι τη χρησιμοποίηση μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) και τήρηση του αναγκαίου χώρου των 15 τ. μ. ανά πελάτη. Μάλιστα, τα σούπερ μάρκετ της Επικράτειας συνιστούν χώρους κλειστούς και στεγασμένους και όχι υπαίθριους και ανοιχτούς, όπως αυτοί στους οποίους διατίθενται τα προϊόντα των κλάδων των λαϊκών αγορών. Στους τελευταίους, κατά την κοινή λογική, ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι ηπιότερος. Ως εκ τούτου, και εφόσον οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, από πού προκύπτει ο πρόσθετος κίνδυνος εξάπλωσης του ιού εκ των μετακινουμένων προιόντων των παραγωγών λαϊκών αγορών από κοντινές Περιφέρειες, εφόσον και για αυτούς θα εφαρμόζονται οι ισχύουσες δικλείδες ασφαλείας (κενά μεταξύ των πάγκων και μέσα ατομικής προστασίας του παραγωγού, ήτοι μάσκα και γάντια);

Eπειδή oι παραγωγοί των λαϊκών αγορών συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων, στη διατροφική αλυσίδα, εργαζομένων, είναι επιτακτική ανάγκη να προβλεφθεί νομοθετικά ο τρόπος με τον οποίο τα προϊόντα τους θα μεταφερθούν στους αποδέκτες τους, ήτοι θα καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών για στοιχειώδη και βασικά είδη διατροφής.

Επειδή το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ ουδόλως δύναται να ανταποκριθεί στις ανάγκες, εκ της προκληθείσας ζημίας, και στη φύση του επαγγέλματος των παραγωγών, δεδομένου ότι η οικονομική τους απώλεια δεν μπορεί να αναχθεί σε ένα ή 2 «μηνιάτικα» εργασίας, έτερος τρόπος οικονομικής κάλυψής τους δεν αναφαίνεται, παρά μόνον η ισότιμη συμπερίληψη και αυτών που μεταφέρουν τα προϊόντα τους από κοντινές Περιφέρειες.

Με βάσει τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων :

1. Θα προχωρήσουν σε τροποποίηση της Π.Ν.Π., προκειμένου για την παύση της εξαίρεσης των κλάδων λαϊκών αγορών που εμπεριέχουν μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια από τις λαϊκές αγορές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα ;

2. Τι άλλα μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να καλυφθεί η οικονομική απώλεια και οι ζημίες των παραγωγών, από την τρέχουσα συγκυρία, δεδομένης της ανεπάρκειας και ασυμβατότητας του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ με τη φύση και το είδος της εργασίας τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάννης Γκιόλας και άλλοι 34 συνυπογράφοντες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ