ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η κοινωνία που μας αξίζει

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:27:00 μ.μ. |
Η κοινωνία που μας αξίζει
Το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, η εκστρατεία για την «προστασία» του λαού από την πολιτική της ΝΔ και η υποκριτική τους στάση, είναι αν μη τι άλλο το άκρον άωτον της αμνησίας για τα χρόνια που κυβέρνησαν και για τη συμφωνία τους στην πολιτική του κεφαλαίου. Αυτή που υπηρέτησαν πιστά τα προηγούμενα χρόνια, αυτή που συνεχίζουν ακόμα να υπηρετούν παρά τις «κορώνες» για το «καλό» του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που νομοθετούσε, όταν ήταν κυβέρνηση όλα όσα τώρα υλοποιεί η ΝΔ, ακόμα και εν μέσω της Πανδημίας του Κορωναιού!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που έβαλε χέρι σε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού! Και σήμερα ακόμα συμφωνεί σε όλα με τις επιταγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων! Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνει στην ιστορία ως η αντιπολίτευση τού «βάζουμε πλάτη» σε κάθε επικίνδυνο βήμα που πλήττει τελικά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Κροκοδείλια δάκρια για τούτο το λαό, που και οι ίδιοι πετσόκοψαν στο κρεβάτι του Προκρούστη! Και μαζί οι πρώην και οι νυν, του κόβουν τη ζωή και τα δικαιώματα κομματάκι – κομματάκι! Ας μην κόπτονται λοιπόν που η ΝΔ συνεχίζει το έργο τους!

Αυτοί δεν είναι που άνοιξαν το δρόμο στις «ευκαιρίες» για την εργοδοσία! Ας μην απορούν αγανακτώντας που η ΝΔ περπατάει στον ίδιο δρόμο, συνεχίζοντας από εκεί που αυτοί σταμάτησαν και μάλιστα με τον ίδιο αισχρό τρόπο ( Βλέπε Μάτι, Μάντρα ), εν μέσω αυτής της Πανδημίας που θερίζει ότι άφησαν ακόμα όρθιο οι καπιταλιστές!

Αυτοί δεν είναι που έπιναν και πίνουν νερό στην επιχειρηματικότητα, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στα κάθε είδους προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων που σαν τα κοράκια χορεύουν πάνω από τους λαούς! Με την «ευκαιρία» λοιπόν του Κορωναιού, παίρνουν μέτρα, που τα επιδίωκαν εδώ και χρόνια και που έρχονται για να μείνουν. Είναι βούτυρο στο ψωμί των καπιταλιστών, στη «ανάγκη» τους να σαρώσουν ότι έχει απομείνει ακόμα όρθιο, εντείνοντας την εκμετάλλευση, σφίγγοντας περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των λαών!

Δε μιλούν όμως για τις 40.000 απολύσεις, νομιμοποιώντας όσα μέτρα παίρνονται με αφορμή την πανδημία, όπως αυτά που αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» της εργασίας, που και οι ίδιοι όταν κυβερνούσαν, είχαν νομοθετήσει και συνεχίζουν να λένε ναι σε όλα όσα το κεφάλαιο απαιτεί!

Για ποια μέτρα προστασίας μιλούν , όταν οι επιχειρήσεις που ακόμα λειτουργούν, «απαγορεύουν» στους εργαζόμενους π.χ. να φορούν μάσκες, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να παίρνουν μέτρα για την προστασίας τους, γιατί απλά τους θεωρούν «αναλώσιμους»! Αυτά σταματούν έξω από τις πύλες των εργοστασίων, των νοσοκομείων, των Σούπερ Μάρκετ! Ενώ με τους νόμους που έχουν ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής τάξης, δίνουν «ευκαιρίες» στους εργοδότες, για να μειώνουν μισθούς, να απολύουν εργαζόμενους με κάποια δικαιώματα και να προσλαμβάνουν πιο φτηνούς, να ξεσαλώνουν δηλαδή στη κυριολεξία! Η υποκρισία στο έπακρον!

Απορούν και διερωτώνται που η ΝΔ δίνει χρήμα ζεστό στις ιδιωτικές κλινικές, δε μιλούν για επίταξή τους όμως!

Άλλωστε, η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, από την απαξιωμένη έως και ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέχρι τα μεγάλα νοσοκομεία που δεν περίμεναν την πανδημία για να βρεθούν στα όριά τους, έχει πλέον και τη δική τους σφραγίδα: 

Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε νοσοκομεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε κλειστά, αφού και οι δύο πετσόκοψαν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 28% τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την περίοδο της κρίσης. 

Κανείς τους δεν έκανε τις προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.
Μαζί παραμύθιαζαν τον λαό ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην «αναβάθμιση» του δημόσιου τομέα Υγείας.

Και η σημερινή βέβαια κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί αδιαφορεί, ενώ πρέπει εδώ και τώρα να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και του λαού για πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού, για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα προστασίας, τον ιατρικό εξοπλισμό, τις αντίστοιχες δομές. Να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Και στη δική μας χώρα, βέβαια, ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι το κράτος με όποια κυβέρνηση στο τιμόνι ( είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ ) θεωρεί την Υγεία του λαού από τη μία κόστος και από την άλλη εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους που το εμπορεύονται. Αυτό δεν έχει αλλάξει.

Αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, όλα υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι' αυτό οι εργάτες στις βιομηχανίες της Βόρειας Ιταλίας δούλευαν κανονικά παρά τις απαγορεύσεις, χωρίς μέτρα προστασίας, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Όσο για την περίφημη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αυτή μόνο ως ανέκδοτο πλέον ακούγεται, ακόμα και ανάμεσα στους αστικούς κύκλους της χώρας. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση της «ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων», Γερμανία και Γαλλία απαγόρευσαν ακόμα και τις εξαγωγές του αναγκαίου υγειονομικού υλικού σε άλλες χώρες!

Ας λείψει λοιπόν η υποκρισία και ας μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού, γιατί είναι ο μόνος που δεν ξεχνά τα δεινά που τον φορτώνετε όλοι εσείς που όψιμα νοιάζεστε γι αυτόν, δίνοντάς του ηθικά διδάγματα!

Γιατί πάνω από όλα, η πανδημία αναδεικνύει κάθε μέρα όλο και περισσότερο τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος.

Αποδεικνύεται ότι οι σύγχρονες ανάγκες, τα κοινωνικά αγαθά, όπως αυτό της υγείας, δεν μπορούν να αφήνονται στο έλεος των αγορών και του κέρδους.

Όσες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες έχει η μάχη με τον ιό, άλλες τόσες είναι οι δυνατότητες που έχουμε να βγούμε κερδισμένοι με βάση την εξέλιξη της επιστήμης. Εξαρτάται ποιος σχεδιάζει, ποιος παράγει, με ποιο σκοπό, ποιες ανάγκες καλύπτει. Ο καπιταλιστικός τρόπος έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Αυτή η πανδημία το επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά.

Απέναντι στη σαπίλα του χρεοκοπημένου καπιταλισμού, προβάλλει η ανωτερότητα του σοσιαλισμού που εξασφάλισε υγεία, περίθαλψη σε όλους και μάλιστα στον προηγούμενο αιώνα και σε χώρες που ξεκίνησαν την οικοδόμησή του σε συνθήκες μεγάλης καθυστέρησης σε όλα τα επίπεδα.

Γι αυτό όταν αποφασίσει ο λαός μας να σηκώσει το κεφάλι και να «κάνει τα σκοτάδια φώς», ένα να ξέρουν όσοι νοιάζονται για μας χωρίς εμάς, ότι δεν θα έχουν τόπο να σταθούν. Γιατί ο πιο ωραίος αγώνας για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, αγρότες, γυναίκες, νεολαία αυτοαπασχολούμενους, είναι εκείνος που θα γίνει για το δίκιο της τάξης μας, για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με όλα τα δεινά που μας επιβάλλει ο καπιταλισμός.

Όπλο μας η αλληλεγγύη και η συσπείρωσή μας, φτάνει να μην χάσουμε «τα ταξικά μας γυαλιά»! Μένουμε δυνατοί, δεν υποστέλλουμε την αντίσταση, τη διεκδίκηση, στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, παίρνοντας, ασφαλώς, υπόψη μας τα μέτρα προστασίας και τις ιδιαίτερες συνθήκες.

Δεν μένουμε σιωπηλοί μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την πολιτική της κυβέρνησης, που επιδιώκει να φορτώσει και αυτήν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Μπορούμε και θα γίνουμε κυρίαρχοι της τάξης μας, φτιάχνοντας το δικό μας αύριο, χωρίς εκμετάλλευση. Θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό ώστε οι γενιές που θα έρθουν, να ζήσουν σε μια κοινωνία, που θα έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του!

Σε μια τέτοια κοινωνία όλοι θα έχουμε τη θέση που μας αξίζει….!!

Κατερίνα Μαρίνη , στέλεχος του Κ.Κ.Ε.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ