ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Η ζωή και η υγεία μας, δεν μπορεί να μπαίνει στην ζυγαριά του κέρδους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:03:00 π.μ. | |
Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Η ζωή και η υγεία μας, δεν μπορεί να μπαίνει στην ζυγαριά του κέρδους
Η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορωνοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για την ζωή μας από τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. 

Έχουν να κάνουν με την διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών, την υποχρηματοδότηση, την μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με την διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων, για το όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία-Ασφάλιση. Είναι πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων με τραγικές συνέπειες και κινδύνους συνολικά για το λαό.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας, ανακοινώνει επιδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντί για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό και από την εργοδοτική ασυδοσία, ανάβει το «πράσινο φως» στους επιχειρηματικούς ομίλους να κλιμακώσουν την επίθεση στην εργατική τάξη.

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απογειώσουν την υπερωριακή απασχόληση, ενώ στρώνεται ο δρόμος για να καθιερωθεί η εργασία την Κυριακή και τις αργίες σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τροφοδοσία της αγοράς.

Τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα που έχουν ανακοινωθεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας, όπως η αναστολή της υποχρέωσης των εργοδοτών να καταχωρούν στο σύστημα «Εργάνη» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Η νέα ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, «να τους απασχολήσουν υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας». Το σχετικό μέτρο θα ισχύσει για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών και είναι προφανές ότι σε μηνιαίο επίπεδο τα ωράρια θα είναι τελείως εξαντλητικά.

Παράλληλα, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι μια σειρά από επιχειρήσεις που μπροστά στο κέρδος δεν παίρνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων σε αυτές (γάντια, μάσκες, απολυμαντικά, αντισηπτικά κλπ) , αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε φαρμακευτικά είδη από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία-Φάρμακο.

Το Συνδικάτο μας καταγγέλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοτών και τα μέτρα που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον κορονοϊό, που θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων πχ απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων, αλλαγή όρων συμβάσεων, απορρύθμιση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου του εργαζόμενου κατά τις προτιμήσεις της εργοδοσίας κλπ.

Συνάδελφοι, η ζωή και η υγεία μας, δεν μπορεί να μπαίνει στην ζυγαριά του κέρδους. Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουμε και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας.

Απαιτούμε

· Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού

· Πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

· Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

- Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

- Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

- Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

- Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

· Να σταματήσουν αμέσως μέτρα όπως οι κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

· Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών αλλά και μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση των εργαλείων της δουλειάς μας.

· Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες - μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.

· Το συνολικό κόστος να το αναλάβουν το κράτος και οι διάφοροι, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι.



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ