ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Σε έλλειψη η μαγιά - Πως φτιάχνουμε προζύμι (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:17:00 μ.μ. | |
Σε έλλειψη η μαγιά - Πως φτιάχνουμε προζύμι (βίντεο)
Δυσεύρετο πλέον υλικό είναι η μαγιά αρτοποιίας καθώς υπάρχουν ελάχιστα αποθέματα στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ.



Αντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, τις ημέρες του εγκλεισμού στο σπίτι ξεκίνησαν να φτιάχνουν ψωμιά και γλυκά με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά.

Ένα προϊόν που κανείς δεν περίμενε ότι δεν θα έβρισκε…

Σύμφωνα με αναγνώστες μας, η μαγιά βρίσκεται πλέον στα ταμεία των καταστημάτων και οι υπάλληλοι έχουν εντολή να δίνουν μέχρι δύο φακελάκια ανά πελάτη.

"Όταν ζήτησα από την υπάλληλο μαγιά γιατί δεν την έβρισκα στο ράφι με παρέπεμψε στο ταμείο του καταστήματος λέγοντας μου μου ότι τις έχουν οι κοπέλες εκεί μαζί με τα αντισηπτικά και υπάρχει όριο ανά πελάτη. Εδώ πολλές μέρες υπάρχει έλλειψη στη μαγιά και στην ξερή και στη φρέσκια. Όπως με πληροφόρησε η υπάλληλος το πρόβλημα με το συγκεκριμένο προϊόν εντοπίζεται σε όλο το δίκτυο και συνδέεται με την επιδρομή που είχε γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες στο αλεύρι."

Η κατανάλωση στο αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 152,4% (πηγή: IRI). Αλεύρι πάντως υπήρχε και μάλιστα σε αφθονία. Αλλά χωρίς μαγιά δεν μπορείς να φτιάξεις ζύμη, οπότε αγόρασα έτοιμη ζύμη.

Η μαγιά και το αλεύρι δεν είναι τα μοναδικά προϊόντα στα οποία τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεών τους, πιέζοντας τις βιομηχανίες να παράξουν ακόμη περισσότερο προϊόν για να καλύψουν τις αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες.

Τι είναι η μαγιά

Η μαγιά αρτοποιίας είναι η κοινή ονομασία για τα στελέχη των ζυμομύκητων που χρησιμοποιούνται ως διογκωτικοί παράγοντες κατά το ψήσιμο του άρτου και των αρτοσκευασμάτων, όπου μετατρέπουν τα ζυμώσιμα σακχάρα της ζύμης σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθανόλη. Η μαγιά αρτοποιίας είναι το είδος Saccharomyces cerevisiae, ομοειδές και συγγενικό της μαγιάς μπύρας.Είναι μονοκύτταρος μικροοργανισμός.

Φτιάξτε προζυμι

Αν λοιπόν δεν βρίσκεις μαγιά, φτιάξε τη δική σου. Οι παλιές το λένε προζύμι και με αυτό έφτιαχναν το ψωμί της εβδομάδας.

Τα υλικά είναι απλά, μιλάμε για αλεύρι και νερό αλλά η διαδικασία απαιτεί από εσένα προσοχή και υπομονή. Το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

Παίρνεις μια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείς και ολικής άλεσης) και μια κούπα χλιαρό νερό.

Ξεκινάς ανακατεύοντας τα υλικά σε μπολάκι, το οποίο σκεπάζεις και αφήνεις σε ζεστό σημείο.

Αφήνεις έξι ώρες και ανακατεύεις ξανά προσθέτοντας στο φουσκωμένο χυλό μια κουταλιά αλεύρι ακόμα και λίγο νερό.

Αφού έχει έρθει το πρωί και έχουν περάσει 12 ώρες, ανοίγεις ξανά τον χυλό, ανακατεύεις και πάλι και προσθέτεις ξανά νερό και αλεύρι.

Στις 18 ώρες πιάνεις πάλι αυτό το άμορφο ζυμαράκι- προζύμι και κάνεις για τελευταία φορά την ίδια διαδικασία.

Στο εικοσιτετράωρο πια έχεις ένα έτοιμο προζύμι για να προσθέσεις μια γενναία ποσότητα στο μείγμα για το ψωμί σου.

Αν θέλεις βάλε λάδι σε ένα μπολ και τοποθέτησε το υπόλοιπο προζύμι μέσα. Διατηρείται για μια εβδομάδα στο ψυγείο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ