ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και κορονοϊός: Δεδομένα δημόσιας υγείας που αποκρύπτονται

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:58:00 π.μ. | | |
Μέσα μαζικής ενημέρωσης και κορονοϊός: Δεδομένα δημόσιας υγείας που αποκρύπτονται
Ένας νέος ο ιός covid 19 πρόβαλλε, διαδόθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο σε λίγους μήνες, βρήκε απροετοίμαστες πολλές χώρες του κόσμου, άσκησε ιδιαίτερη πίεση στα υγειονομικά συστήματα των χωρών και προκάλεσε ανησυχία σε δημόσιες αρχές και πολίτες. Σενάρια συνωμοσίας διαδόθηκαν ταχέως από στόμα σε στόμα στις ανθρώπινες κοινότητες.

Με βάση την εμπειρία από άλλους αναπνευστικούς ιούς με μεγάλη μολυσματικότητα που έχουν ταλαιπωρήσει κατά το παρελθόν την ανθρωπότητα, ο ιός αναμένεται να προκαλέσει αναπόφευκτα επιδημικά ξεσπάσματα σε πολλές χώρες του κόσμου έως το σημείο κατά το οποίο σε βάθος λιγότερων ή περισσότερων μηνών οι περισσότεροι άνθρωποι στις κοινότητες όπου ο ιός ενεργά διαδίδεται και πολλαπλασιάζεται θα έχουν μολυνθεί και αναπτύξει αποτελεσματικά αντισώματα, οπότε η επιδημία θα λήξει.

Η γνώση δημιουργεί ευδαιμονία έλεγε ο Πλάτων ήδη από τον πέμπτο αιώνα π. Χ. Η γνώση προϋποθέτει την πλήρη και αμερόληπτη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που αφορούν ένα θέμα ή πρόβλημα. Δυστυχώς στον τομέα της δημόσιας υγείας και στο πρόβλημα του κορΩνοϊού, παρατηρούμε φαινόμενα μονομερούς προβολής ορισμένων μόνο συνιστωσών και συστηματικής απόκρυψης ή υποβάθμισης άλλων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Τα αποτελέσματα είναι η πυροδότηση φόβου σύγχυσης και πανικού που τροφοδοτούν αρνητικά πολλαπλές παραμέτρους υγείας. 

Πέντε σημαντικές αλήθειες που όχι σπάνια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποβαθμίζουν ή υποκρύπτουν αυτήν την περίοδο είναι οι εξής:

1. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Ιατρική και η δημόσια υγεία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον αόρατο εχθρό covid 19 αλλά αόρατους εχθρούς με πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα στην δημόσια υγεία του πολίτη του κόσμου και του Ευρωπαίου πολίτη, όπως είναι η στεφανιαία καρδιακή νόσος, τα καρκινώματα, η χρόνια πνευμονοπάθεια, οι αυτοκτονίες (https://ourworldindata.org/causes-of-death). 

Ο COVID 19 είναι το δέντρο, η δημόσια υγεία είναι το δάσος και για να αποκτήσει ο πολίτης τη συνείδηση του δάσους πρέπει να πληροφορηθεί για όλα τα δέντρα που το απαρτίζουν και όχι μόνο για το δέντρο covid 19 με την ευκαιρία της σχετικής επιδημίας. Διότι καθήκον του ευνομούμενου μέσου μαζικής ενημέρωσης είναι να πληροφορεί ολόπλευρα ώστε να επιτυγχάνονται απρόσκοπτα οι τελικοί στόχοι της προληπτικής ιατρικής που είναι η μέγιστη δυνατή ψυχολογική πνευματική σωματική ευεξία και μακροζωία ανεξαρτήτως αιτίου νοσηρότητας ή θανάτου.

2. Εστιάζουν σε ασθενείς που πεθαίνουν ή νοσούν σοβαρά από τον covid 19 αποσιωπώντας το γεγονός ότι ο ιός δεν σκοτώνει την πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλει. Πολλοί άνθρωποι περνούν τη νόσο ήπια ή χωρίς να εμφανίσουν το παραμικρό σύμπτωμα γιατί ακριβώς αμύνονται με επάρκεια. Εξάλλου οι εξαιρέσεις δεν αποτελούν τον κανόνα και το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε νόσημα (ακόμη και το απλό κρυολόγημα) ενδέχεται να έχει μοιραία έκβαση σε ορισμένους ασθενείς.
3. Υμνούν τις μεθόδους αντιμετώπισης που έλαβε η κυβέρνηση της Κίνας για τον ιό, θεωρώντας ότι έσωσε χιλιάδες ασθενείς από βέβαιο θάνατο, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι επιτυχημένες αυτές κινεζικές μέθοδοι προάσπισης της υγείας των πολιτών έχουν οδηγήσει τον κινέζο πολίτη να έχει χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης συγκριτικά με πολίτες χωρών αντίστοιχων τεχνολογικών επιτευγμάτων, παρά το καλό επίπεδο των δημόσιων νοσοκομείων τους.
4. Προβάλλουν τη νόσηση από covid ως αποτέλεσμα αμιγώς μηχανικών παραμέτρων δηλαδή απόστασης από ασθενείς και εστίες αυξημένης συγκέντρωσης ιών. Αποσιωπούν το γεγονός ότι η προσβολή από οποιονδήποτε λοιμώδη παράγοντα είναι εξατομικευμένο και σύνθετο φαινόμενο στο οποίο η καλή φυσική κατάσταση, η άριστη ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων και η θετική ψυχολογία έχουν σοβαρό ρόλο.
5. Αντιμετωπίζουν τη συνδεόμενη με τον ιό οικονομική κρίση ως ένα αποκλειστικώς οικονομικό φαινόμενο αποσιωπώντας τις έρευνες που συνδέουν την φτωχοποίηση με τη νοσηρότητα και την πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Eξάλλου όπως εύλογα παρατηρούν ορισμένοι πολίτες που αρέσκονται να μελετούν στατιστικά δεδομένα https://data.worldbank.org/, το χάσμα στο προσδόκιμο επιβίωσης που χωρίζει την πλουσιότερη χώρα του κόσμου το Κατάρ από τη Σομαλία είναι 23 χρόνια.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ