ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Στρειδοφάγος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:26:00 μ.μ. | |
Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Στρειδοφάγος
Ο Στρειδοφάγος που εντόπισε ο φωτογραφικός φακός στον υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα, είναι ένα παράξενο, ασπρόμαυρο παρυδάτιο πουλί που χρησιμοποιεί επιδέξια το ισχυρό, κόκκινο και μακρύ του ράμφος για να ξεκολλάει πεταλίδες από τους βράχους στην ακρογιαλιά και να τρώει μεγάλα στρείδια, την αγαπημένη του τροφή! 

Μεγαλόσωμος, μήκους 43 εκατοστών, ο Στρειδοφάγος έχει μαύρο κεφάλι, στήθος και λαιμό που έρχεται σε αντίθεση με τη λευκή κοιλιά και τα χοντρά κοκκινωπά πόδια. 

Όταν πετάει, ξεχωρίζει η φαρδιά λευκή γραμμή στις φτερούγες , τα άσπρα φτερά κάτω από την ουρά, επίσης άσπρη. Το χειμώνα το πουλί έχει μια λευκή πινελιά στο λάρυγγα. 

Στην Ελλάδα απαντά ως επιδημητικό, όλο το χρόνο, τοπικά στις παράκτιες περιοχές κυρίως της βόρειας και δυτικής χώρας και σπανιότερα της κεντρικής, καθώς επίσης και ως μεταναστευτικό σε όλη τη χώρα. 
Προτιμάει τις ακρογιαλιές και τα νησάκια όπου βόσκει ανάμεσα στους βράχους, ψάχνοντας για στρείδια και άλλα οστρακοειδή. Σπανιότερα τον συναντάμε και στα μεσόγεια, πιο μακριά από το νερό. 

Ο Στρειδοφάγος ξεχωρίζει για τη φωνή του, μια τρίλια που ποικίλλει σε ρυθμό και ένταση αλλά και το πιο δυνατό «πικ, πικ, πικ». 

Στήνει τη φωλιά του μέσα σε κοιλότητες στην άμμο και γεννάει μία φορά το χρόνο, το Μάιο, από 2-4 αβγά, τα οποία κλωσσούν και οι δύο γονείς επί 24-27 ημέρες. Οι γονείς φροντίζουν τα μικρά τους που μπορούν να πετάξουν μετά από 35-42μέρες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ