ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Καταπολέμηση κουνουπιών στο Δήμο Ναυπλιέων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:15:00 π.μ. | |
Ξεκίνησε η καταπολέμηση των κουνουπιών στο Δήμο Ναυπλιέων
Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι ο αντικειμενικός σκοπός του Δημοτικού Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών του Δήμου Ναυπλιέων. 

Η καταπολέμηση γίνεται σε ετήσια βάση συνεχώς και χωρίς διακοπή, με καθημερινή μέριμνα. Η υπηρεσία βασίζεται στη μέθοδο της προνυμφοκτονίας και περιλαμβάνει εβδομαδιαίες δειγματοληψίες και όπου υπάρχουν ευρήματα γίνονται ψεκασμοί σε υδάτινες επιφάνειες. 

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών, (προνυμφοκτονία) καθώς επίσης χαρτογράφηση περιοχών-εστιών, εβδομαδιαίες δειγματοληψίες, καθορισμός και σήμανση δειγματοληπτικών σταθμών σε όλη την έκταση του Δήμου τόσο στο αστικό όσο και στο περιαστικό περιβάλλον.

Οι ψεκασμοί αφορούν δημόσιες σημειακές εστίες και γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα σε μη πολυσύχναστες ώρες και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο γεωπόνο του Δήμου Ναυπλιέων και τους προέδρους όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Όσον αφορά εστίες που ανήκουν σε ιδιωτικούς χώρους επιβάλλεται η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, η αποφυγή εστιών συσσώρευσης στάσιμων νερών και η συνεργασία με εξειδικευμένα συνεργεία απεντόμωσης για ψεκασμό των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο είδος κουνουπιού είναι το κοινό κουνούπι (Culex), το οποίο εμφανίζεται στο αστικό περιβάλλον. Τα κοινά αυτά κουνούπια συναντώνται στις πόλεις και στα χωριά σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι, φρεάτια, αποχετευτικό σύστημα, πλημμυρισμένα κελάρια, οικόπεδα υπό κατασκευή, βαρέλια νερού, ντεπόζιτα, ελαστικά, βάρκες, πισίνες, διακοσμητικές λιμνούλες και σιντριβάνια, πιατάκια γλαστρών, δοχεία στους κήπους και στα νεκροταφεία). Οι εστίες αναπαραγωγής τους είναι κυρίως τα στάσιμα ύδατα και εστίες πλούσιες σε οργανική ύλη. Όπου λοιπόν υπάρχουν κουνούπια υπάρχουν και στάσιμα νερά.

Στο Δήμο Ναυπλιέων οι μέχρι στιγμής αναφορές προβλημάτων από πολίτες επικεντρώνονται στο αστικό σύστημα και αφορούν κατά το πλείστων εστίες ανάπτυξης κουνουπιών που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους (οικιακά λύματα, εγκαταλελειμμένες πισίνες, μικρές υδατοσυλλογές σε οικίες κ.α.).

Επομένως, κρίνεται πολύ σημαντική η συνεισφορά και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στην καταπολέμησή των κουνουπιών, μειώνοντας όλες εκείνες τις επιφάνειες όπου λιμνάζουν νερά καθώς και ενημερώνοντας τον Δήμο για εστίες συσσώρευσης στάσιμων λιμναζόντων νερών.

Επιπλέον, σας υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια του προγράμματος οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις γραμμές εξυπηρέτησης του κοινού για τυχόν προβλήματα ή/και πληροφορίες σχετικές με τα κουνούπια και τους τρόπους προφύλαξης από αυτά:

·Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού Δήμου Ναυπλίου: 2752028419

·Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού του φορέα υλοποίησης του προγράμματος για το 2020:

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 2752029912 – 6937487200 – 6937487287 Υπεύθυνη Επιστήμονας: Σοφία Γ. Σταθοπούλου - MSc Γεωπόνος ΤΕ- MSc Διαχείριση Αποβλήτων και αρ. αδείας: 102109-29-8-2000.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ