ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Αργολίδα: Όλο και περισσότεροι στις παραλίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:44:00 μ.μ. | |
Αργολίδα: Όλο και περισσότεροι στις παραλίες
Ο καλός καιρός και η άνοδος της θερμοκρασίας ώθησε αρκετό κόσμο στις παραλίες της Αργολίδας, το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων.

Η ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με την σχετικά υψηλή θερμοκρασία έπεισε αρκετούς να φορέσουν το μαγιό τους και να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο, καθώς πλέον επιτρέπεται το κολύμπι στις μη οργανωμένες παραλίες. 

Κατά μόνας ή μαζί με την οικογένειά τους, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέβηκαν στις αμμουδιές σε Καραθώνα και Αρβανιτιά στο Ναύπλιο

Από τις 4 Μαΐου επιτρέπεται ξανά και το ψάρεμα από τη στεριά καθώς και η χρήση ιδιωτικών μη μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής (κανό, ιστιοσανίδα, καγιάκ). Ωστόσο κλειστές παραμένουν για την ώρα οι οργανωμένες πλαζ.
Αργολίδα: Όλο και περισσότεροι στις παραλίες
Χρήσιμες οδηγίες για την παραλία 

 «Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια», εξηγούσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αδαμαντία Ευστρατίου, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επιβίωση του νέου κορωνοϊού στην καυτή καλοκαιρινή άμμο. «Στην άμμο μπορεί να "έρθει" ο κορωνοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της.

 Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. 

Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή», εξηγεί, επισημαίνοντας πως ο SARS-CoV-2 πάνω στην καλοκαιρινή άμμο «δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί».
 Είναι επικίνδυνο το μπάνιο στη θάλασσα; 

 Σε ό,τι αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, αναφέρει πως κάνουμε κανονικά μπάνιο αλλά ισχύει ό,τι ακριβώς και όταν βρίσκεται κανείς σε οποιονδήποτε άλλο χώρο. «Αυτό που υπάρχει είναι το γενικό θέμα, δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος δίπλα μας είναι ασθενής, βήξει και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο. 

Αυτό όμως είναι κάτι που θα εξετάσουμε στο πλαίσιο του γενικού ζητήματος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροργανισμού μέσω των σταγονιδιών», αναφέρει και προσθέτει: «Από το νερό της θάλασσας δεν θα πάρουμε τον κορωνοϊό για να ασθενήσουμε». 

 Και στις παραλίες κρατάμε αποστάσεις 

 Από την πλευρά της, η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Ράνια Τζωράκη τονίζει ότι «το να κρατάμε τις αποστάσεις είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να τηρηθεί ακόμη και στην παραλία. «Αυτό που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, τουλάχιστον στις μεγάλες οργανωμένες παραλίες, είναι πως για κάθε λουόμενο στη χώρα μας, την ώρα αιχμής, μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη ενδεχομένως και δύο ή τέσσερα τ.μ. 

Πρέπει να ξέρουμε πως κάτω από 5 τ.μ ανά άτομο κάθε λουόμενος εκφράζει δυσαρέσκεια. Έχει έτσι παρατηρηθεί πως θα πρέπει να εξασφαλίζονται μίνιμουμ τα 5 τ.μ ανά λουόμενο στις παραλίες με βέλτιστη τιμή τα 8 τ.μ», εξηγεί, επισημαίνοντας πως για το φετινό καλοκαίρι θα είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές. 


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ