ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

«Αντάρτικο» από την ΟΛΜΕ λίγο πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:23:00 μ.μ. |
«Αντάρτικο» από την ΟΛΜΕ λίγο πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
Την ώρα που οι μαθητές της Γ΄ λυκείου προετοιμάζονται για την επιστροφή τους στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καταγγέλλει υγειονομικά κενά στις σχολικές μονάδες ενώ για σήμερα έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας έστω και τώρα να αναθεωρήσει την απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων και της Α και Β Λυκείου καθώς και την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί από σήμερα, 6 Μαΐου στα σχολεία.

Τρίωρη στάση εργασίας
Μάλιστα η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 6 Μαΐου για τις 3 πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου και καλεί τις κατά τόπους ΕΛΜΕ να προκηρύξουν 3ωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο του ωραρίου ως πρώτο βήμα αντίδρασης τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο.

Σφοδρές αντιδράσεις

Με φόντο το άνοιγμα των σχολικών μονάδων η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι υπάρχουν υγειονομικά κενά ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να φέρει τους εκπαιδευτικούς από σήμερα στα σχολεία καταργεί στην πράξη την τηλεκπαίδευση.

Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών σημειώνει ότι το ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις προτάσεις της ομοσπονδίας, τόσο όσον αφορά στο κατατεθέν νομοσχέδιο όσο και στα ζητήματα που ανακύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων.

« Εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα υγειονομικής προστασίας, όπως αυτά εκφράστηκαν στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και ταυτόχρονα καλεί τους εκπαιδευτικούς, με οδηγία που εστάλη Σάββατο βράδυ, να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στις 6 Μαΐου, παρότι η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ρητά ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου» τονίζει η ΟΛΜΕ.

Το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων

Η εκπαιδευτική ομοσπονδία συνεχίζει τα πυρά προς το υπουργείο αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων και εστιάζει την κριτική της στα ελλείψεις σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και στο γεγονός ότι δεν προβλέπονται – όπως λένε – άδειες ειδικού σκοπού για τους αναπληρωτές.

«Παρά τις δηλώσεις αρκετών λοιμωξιολόγων, που θεωρούν επικίνδυνη την επαναλειτουργία των σχολείων, παρά τις ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, παρά το ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), παρά το ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ του ΥΠΕΣ ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών, το ΥΠΑΙΘ καλεί τους εκπαιδευτικούς νωρίτερα στα σχολεία και επιμένει στο άνοιγμα Γυμνασίων και Α και Β Λυκείου» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων

Την ώρα πάντως που οι καθηγητές βρίσκονται στα «κάγκελα» για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων , το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επάνοδο – αρχικά – των μαθητών της Γ΄ λυκείου την ερχόμενη Δευτέρα και μετά από μία εβδομάδα για τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και το γυμνάσιο.

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται καθησυχαστική για το άνοιγμα των σχολείων, τονίζει πως η απόφαση στηρίχθηκε στις συμβουλές των ειδικών και προσθέτει πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνονται εκ περιτροπής: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και Τρίτη – Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας.

Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Παράλληλα, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Τι θα γίνεται με τα κρούσματα στα σχολεία

Χθες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε απαντήσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων για μία σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει αν παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα σε μαθητή. Αναλυτικά:

Αν νοσήσει υποψήφιος πανελλαδικών εξετάσεων;

-Θα ισχύσει ό,τι ακριβώς ισχύει και αν νοσήσει εν γένει: ο υποψήφιος θα συμμετάσχει στις ήδη προβλεπόμενες επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση που νοσήσει κάποιο μέλος της οικογένειας του υποψηφίου που συμμετέχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ο μαθητής θα μπει σε υποχρεωτική «καραντίνα» και θα παραπεμφθεί στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου; Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που μοιράζονται την ίδια τάξη;

-Θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και το κάθε περιστατικό θα κρίνεται αναλόγως.

Αν ένας μαθητής νοσήσει τότε θα μπει σε καραντίνα όλο το σχολείο;

-Πριν την καθολική αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων το Μάρτιο, κάθε νόσημα ισοδυναμούσε με ταυτόχρονο κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Όπως τόνισαν και οι ειδικοί, ωστόσο, οι οδηγίες αλλάζουν ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας. Στο πλαίσιο αυτής της πορείας και στον απόηχο της αποτελεσματικής στρατηγικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση, η περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ