ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Πρόοδος και συντήρηση στη μετά-κορωνοϊό εποχή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:27:00 μ.μ. | |
Πρόοδος και συντήρηση στη μετά-κορωνοϊό εποχή
Άρθρο του Γιάννη Μανιάτη
 (ΤΑ ΝΕΑ, 09 Μαΐου 2020)

Άλλα θα ανατραπούν πλήρως, άλλα θα επιταχυνθούν, πολλά θα τα καταπιεί η ανυπαρξία. Τα δεδομένα στα οποία λειτούργησε μέχρι σήμερα ο πλανήτης, κολυμπούν σε αχαρτογράφητα ταραγμένα νερά, με άγνωστες κατευθύνσεις πυξίδας για ασφαλή λιμάνια.

 Δεν ξέρουμε ούτε τι δεν ξέρουμε. Η παγκοσμιοποίηση αναπροσαρμόζεται σε ψηφιακές κι εθνικές προτεραιότητες, οι γεωπολιτικές ισορροπίες ανασχεδιάζονται, οι δημοκρατικοί θεσμοί δοκιμάζονται, η κοινωνική συνοχή θα δοκιμαστεί σκληρά στην επερχόμενη ύφεση και τα τραγικά υψηλά ποσοστά ανεργίας το φθινόπωρο θα αγγίξουν πρωτοφανή για την παγκόσμια ιστορία ποσοστά.

Η Ευρώπη παραπατά ανάμεσα στην αμηχανία, τη γεωστρατηγική ανυπαρξία, την εθνικιστική εσωστρέφεια, αλλά και τις φωτεινές εξαιρέσεις του QE και του Ταμείου Συνοχής και Ανασυγκρότησης. Συνεχίζει όμως πάντα να αποτελεί την κορυφαία διεθνοπολιτική οντότητα σεβασμού ατομικών δικαιωμάτων, αξιών αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας, πρωτοπόρος στην καταπολέμηση της Κλιματικής Κρίσης.

Η Ελλάδα κατάφερε μέσα σ´αυτή τη συγκυρία, να αναδειχθεί σε διεθνές υπόδειγμα υπευθυνότητας, αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας, επαγγελματισμού, σεβασμού της επιστημονικής αλήθειας κι εγκυρότητας. Παρά τις σποραδικές εξάρσεις λαϊκισμού και συνομωσιολογίας, κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα και κοινωνία, εμπιστευτήκαμε τον καλό εαυτό μας και τον αναδείξαμε σε εθνική επιτυχία.

Όμως, τα πιο δύσκολα έπονται. Μετά τις άμεσα αναγκαίες δράσεις επιβίωσης εργαζομένων κι επιχειρήσεων, η επανεκκίνηση και κυρίως η ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, θα είναι το αμόνι σφυρηλάτησης της μετα-κορωνοιό Ελλάδας.

Η Πρόοδος και η Συντήρηση επανοηματοδοτούνται, υπερβαίνοντας παραδοσιακές κι εν πολλοίς ξεπερασμένες κομματικές ονοματοδοσίες και αυτοπροσδιορισμούς δεξιάς - αριστεράς.

Προοδευτικός είναι όποιος συνδέει με δημοκρατικές διαδικασίες, τη διαμόρφωση ενός φιλοευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού, σύγχρονου πατριωτικού υποδείγματος δημιουργίας εθνικού πλούτου, που στηρίζεται στην παραγωγική εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, την πράσινη Κυκλική Οικονομία (Green Deal). Με προτεραιοποίηση της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας κι επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αποκλείοντας το πάρτυ των ισχυρών, των πριν την κρίση ζημιογόνων εταιρειών - ζόμπι, όσων έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, όσων ρυπαίνουν το περιβάλλον. Με διαρκή, πραγματική επιμόρφωση όλων, στις νέες συνθήκες, για μείωση ανισοτήτων και περιθωριοποίησης λόγω ψηφιοποίησης επιχειρήσεων.

Με προτεραιότητα σε υποδομές κι επιχειρήσεις παραγωγής και αυτάρκειας σε υγειονομικό υλικό και βασικές επισιτιστικές ανάγκες. Με αναπροσανατολισμό του πρωτογενούς τομέα, σε Έξυπνη - Πράσινη Γεωργία, για ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα και μειωμένη κατά 60% κατανάλωση νερού, ενέργειας και φυτοφαρμάκων.

Με απόδοση των πόλεων πίσω στον πολίτη. Με εκτεταμένα δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, όπως ήδη δρομολογούν για το καλοκαίρι, Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, κα.

Με ισχυρό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων επενδύσεων, ξεκινώντας άμεσα με αποκεντρωμένα ΣΔΙΤ ύψους 1δις€, με δημιουργία 40.000 θέσεων εργασίας κι εξοικονόμησης 100εκατ€/χρόνο. Από ενεργειακή αναβάθμιση των περίπου 1.000 Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δημόσιων και δημοτικών Γηροκομείων και Ορφανοτροφείων, Καταστημάτων Κράτησης, υποδομών που καταναλώνουν πάνω από 500 εκατ€/χρόνο για ενέργεια, σε αδιάκοπη λειτουργία.

Στη νέα, μετα-κορωνοιό εποχή, τα συμφέροντα της κοινωνίας, των αδύναμων ανθρώπων, των δημιουργικών, επανακαθορίζουν και τις προοδευτικές επιλογές, πέρα από ξεπερασμένους διαχωρισμούς του παρελθόντος.

Τώρα ξανακρινόμαστε όλοι.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ