ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Τι απάντησε το Υπουργείο στον Ανδριανό για την σύνδεση της Αργολίδας και της Πελοποννήσου με το φυσικό αέριο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:02:00 μ.μ. | | |
Τι απάντησε το Υπουργείο στον Ανδριανό για την σύνδεση της Αργολίδας και της Πελοποννήσου με το φυσικό αέριο
Στην σχετική 6258/6-5-2020 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα το χρονοδιάγραμμα σύνδεσης της Αργολίδας και της Πελοποννήσου στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς

Στην απάντηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η επέκταση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στην ελληνική επικράτεια αποτελεί πρόβλεψη της εθνικής ενεργειακής μας στρατηγικής. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες σχετικές πρωτοβουλίες κρατώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Επί των ειδικότερου ζητήματος που τίθεται, σας γνωστοποιούμε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, βρήκε μια διαμορφωμένη κατάσταση η οποία δεν επέτρεπε την επέκταση του Δικτύου Φυσικού ΦΑ στην Πελοπόννησο διότι αφενός δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύου Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ), αφετέρου δεν είχαν προβλεφθεί οι απαραίτητοι πόροι από την Περιφέρεια με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Ο νέος Περιφερειάρχης έχει προβλέψει 20 εκατ. ευρώ για αυτό το έργο και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ μέχρι το Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό η ΔΕΔΑ, έχει διατηρήσει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το Πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο με βάση τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και διατηρεί το δικαίωμά της να κάνει αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΔΑ έχει κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει την προετοιμασία του έργου. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον ΔΕΣΦΑ δρομολογούνται τα απαιτούμενα έργα από τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Πελοπόννησο. Σημειώνεται ότι δεν είχαν προβλεφθεί οι σταθμοί εξόδου του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την τροφοδότηση της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους και του Ναυπλίου.

Επίσης, έχει τώρα συμπεριληφθεί στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ η τροφοδότηση της Σπάρτης και της Καλαμάτας η οποία θα υλοποιηθεί με truck loading, που θα ξεκινήσει από τον σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα, έτσι ώστε να προχωρήσουν αυτές οι υποδομές και να επεκταθεί το Δίκτυο στις πόλεις της Πελοποννήσου.

Όλα τα παραπάνω αφορούν σε ενέργειες οι οποίες έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες με μεθοδική δουλειά όλων των εμπλεκόμενων μερών. Επισημαίνουμε επίσης, ότι έχουν λάβει χώρα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο ΔΕΣΦΑ να ανοίξει «πύλη» για το ΦΑ στη Μεγαλόπολη, έργο το οποίο δεν είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για την πληρέστερη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας κοινοποιούμε τα από 15-5-2020 έγγραφα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύου Διανομής Αερίου Α.Ε.».

Επισυνάπτεται το ως άνω αναφερόμενο έγγραφο που αφορά την Αργολίδα.

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 - Γραφείο Υπουργού 

Θέμα: Απάντηση σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου Σε απάντηση στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6258/8.5.2020 ερώτησης του βουλευτή Αργολίδας της Ν.Δ., Γιάννη Ανδριανού με θέμα «Χρονοδιάγραμμα σύνδεσης της Αργολίδας και της Πελοποννήσου στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου», σας γνωρίζουμε τα εξής: 

Επιδίωξη της ΔΕΔΑ, στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2024, ήταν να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια Πελοποννήσου, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους σε ό,τι αφορά την ημερομηνία έναρξης των έργων και βασιζόμενη σε υπαρκτά δεδομένα μετά από έρευνα ανά περιοχή και πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, ενέταξε στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα όλες τις πόλεις της περιφέρειας Πελοποννήσου που περιλαμβάνονταν στο αρχικό πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων είναι το Άργος και το Ναύπλιο στο νομό Αργολίδας, διορθώνοντας τις άστοχες προβλέψεις του παρελθόντος ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων. 

Σημειώνεται ότι το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (2018-2022), που εκπονήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, προέβλεπε ότι η υλοποίηση των έργων στην περιφέρεια Πελοποννήσου θα ξεκινούσε το 2020. 

Ωστόσο, λόγω της απουσίας των απαιτούμενων πρόδρομων έργων, ήταν μη εφικτή η υλοποίηση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, δεν υφίστανται οι σταθμοί εξόδου από το ΕΣΦΑ για την τροφοδότηση των πόλεων του Άργους και του Ναυπλίου και θα πρέπει να κατασκευαστούν από τον ΔΕΣΦΑ, χωρίς αυτοί να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. Επίσης, το έργο δεν είχε ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί το χρηματοδοτικό σχήμα. 

Για τον λόγο αυτόν, η ΔΕΔΑ επανασχεδίασε το έργο στην περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέποντας την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τις έξι πόλεις της περιφέρειας Πελοποννήσου αρχής γενομένης από το έτος 2023, με ταυτόχρονη αύξηση του αντικειμένου τόσο στην κατασκευή των δικτύων διανομής όσο και στις συνδέσεις καταναλωτών. Συνολικά, σε ορίζοντα πενταετίας (2023 -2027) προβλέπεται η κατασκευή 120 χιλιομέτρων δικτύου έναντι των 95 χιλιομέτρων που περιλαμβάνονταν στο αρχικό πρόγραμμα. 

Ο εσφαλμένος σχεδιασμός της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΔΑ για την εκκίνηση και ολοκλήρωση των έργων στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ουσιαστικά, οδήγησε στη σημερινή εξέλιξη με την αφαίρεση των αδειών της ΔΕΔΑ από τις συγκεκριμένες πόλεις. Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα (άρθρο 80Γ, παρ. 3 ν. 4001/2011). 

Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο Κανονισμός Αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις να καταθέσουν αίτηση στο Ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Καθώς η νομοθεσία για τον προσδιορισμό της χρονικής αφετηρίας έναρξης του επίμαχου 18μηνου αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες, η ΔΕΔΑ επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της επί της απόφασης. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι, πλέον, έχει διαπιστωθεί η ισχυρή βούληση της αρμόδιας περιφερειακής αρχής για την ένταξη του έργου στο οικείο ΠΕΠ, η ΔΕΔΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αμέσως μετά την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ της Πελοποννήσου. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Μάριος Τσάκας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ