Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Όσοι αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 μ.μ. |
Όσοι αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας (βίντεο)
Σε διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας στον Πειραιά φιλοξενούνται ορισμένοι από τους χιλιάδες αναγνωρισμένους από τις αρμόδιες αρχές πρόσφυγες. Ανάμεσά τους ο 44χρονος Αμπντελκαντέρ Ραχμουν, η σύζυγός του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους. Προέρχονται από την Ιντλίμπ της Συρίας, έζησαν την φρίκη του πολέμου και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.


Ωστόσο θα πρέπει εντός του Ιουνίου να εγκαταλείψουν το σπίτι στο οποίο φιλοξενούνται με κονδύλια της ΕΕ. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν περίπου 11.000 ακόμα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΕSTIA».

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης εξηγεί στο euronews εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης ότι καμία ειδοποίηση δεν υπήρξε ως κεραυνός εν αιθρία. «Η ελληνική κυβέρνηση απλά αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο που προβλέπει ότι όσοι έχουν πλέον καθεστώς πρόσφυγα καθώς έγιναν δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους, οφείλουν να μην παραμένουν στις δομές φιλοξενίας που υπάρχουν μόνο για τους αιτούντες άσυλο. Όλοι έχουν ειδοποιηθεί για την πορεία του ασύλου τους αρκετό καιρό πριν, άλλωστε το τελευταίο τρίμηνο δεν χορηγούνταν άσυλο λόγω του κορωνοϊού. Επομένως όσοι καλούνται εντός του Ιουνίου να αποχωρήσουν γνώριζαν τουλάχιστον ένα τρίμηνο και κάποιοι ως και έναν χρόνο ότι δεν μπορούν άλλο να φιλοξενούνται καθώς σε αυτές τις δομές πρέπει να έρθουν άλλοι αιτούντες άσυλο από τις δομές των νησιών», εξηγεί στο euronews ο κ. Λογοθέτης.

Ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχει εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε είναι και ο Αμπνελκαντέρ Ραχμουν. Την ίδια στιγμή θα κοπεί και η οικονομική βοήθεια που λάμβανε όλο αυτό το διάστημα (400 ευρώ το μήνα). «Αν αφήσουμε το διαμέρισμα δεν θα έχουμε κάποιον να μας βοηθά οικονομικά για να νοικιάσουμε άλλο μέρος και θα μείνουμε τελικά έξω, στους δρόμους. Παλεύαμε σχεδόν δέκα χρόνια για να επιζήσουμε στην Συρία και τώρα εξακολουθούμε να παλεύουμε για την επιβίωσή μας και στην Ελλάδα», λέει ο 44χρονος πρόσφυγας.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για έξωση των συγκεκριμένων χιλιάδων οικογενειών χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη διαδικασίας ένταξης. Την Κυριακή πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων μαζί με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν έξω από τις δομές φιλοξενίας στον Ελαιώνα, το Σχιστό, τη Μαλακάσα και τα Διαβατά διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη αναχώρησή τους από τις συγκεκριμένες δομές

Χιλιάδες πρόσφυγες αρνούνται να εγκαταλείψουν διαμερίσματα και δομές

Το υπουργείο καλεί από σήμερα περίπου 11 χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα και τους χώρους στους οποίους φιλοξενούνται, εκείνοι όμως αρνούνται κι απαντούν πως δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς επιδοτούμενη στέγη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ