ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Απάντηση Βορίδη σε Ανδριανό για την εκτίμηση των ζημιών στην καρπόδεση βερικοκιών στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:01:00 μ.μ. | | |
Απάντηση Βορίδη σε Ανδριανό για την εκτίμηση των ζημιών στην καρπόδεση βερικοκιών στην Αργολίδα
Στην σχετική 6886/28-5-2020 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών για την εκτίμηση των ζημιών στην καρπόδεση βερικοκιών στην Αργολίδα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης.

Στην απάντηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α σε καλλιέργειες βερικοκιάς σημειώνεται ότι, διαπιστώθηκαν ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.. Οι εν λόγω ζημιές εντοπίζονται σε θύλακες των περιοχών που σημειώθηκε ο παγετός, ως εκ τούτου ο ΕΛ.Γ.Α προχώρησε στις διαδικασίες που ορίζονται στον ανωτέρω Κανονισμό. Για τις εν λόγω ζημιές, το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε, στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σχετικά με τη διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α., πρέπει να σημειωθεί ότι είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

- Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.

- Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

- Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.

- Κοινοποιούνται τα πορίσματα.

- Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε.

Είναι κατανοητό ότι η κάθε διαδικασία που αναφέρθηκε ανωτέρω χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, πολλές φορές, εφόσον είναι εφικτό, ο Οργανισμός καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις μέσα σε ένα λογικό διάστημα, από την συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, η καταβολή των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α., ξεκινά από το έτος ζημιάς και ολοκληρώνεται εντός των επόμενων μηνών του νέου έτους μετά τη ζημιά».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ