ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ν. Χαρδαλιάς: Και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:46:00 μ.μ. | |
Ν. Χαρδαλιάς: Και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια (βίντεο)
«Η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Και είναι στο χέρι όλων μας να παραμείνει έτσι», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς «η δεύτερη φάση της προσπάθειάς μας είναι πιο δύσκολη, πιο απαιτητική από την πρώτη. Για αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Γιατί η κατάσταση μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες». 

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι αυτήν τη στιγμή χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία, εγρήγορση και επιφυλακή τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και της ίδιας της κοινωνίας. «Ο μεν κρατικός μηχανισμός παραμένει έτοιμος, σε όλη αυτήν την πορεία προσαρμόζει τη στρατηγική του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και παραμένει καθημερινά σε επιφυλακή, παρακολουθώντας κάθε επιδημιολογική εξέλιξη, τόσο στη χώρα όσο και έξω από αυτήν. 

Οι δε πολίτες, πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να συνεχίσουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες», σημείωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές και από αυτήν τη φάση αλλά και να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας, την οικονομία μας, την ίδια την κοινωνία μας χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. «Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς, επισκέπτες-ταξιδιώτες και φιλόξενοι Έλληνες πολίτες. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος οι Έλληνες, η πατρίδα μας, να συνεχίσουμε να δίνουμε το δικό μας ξεχωριστό παράδειγμα ευθύνης, να συνεχίσουμε επίμονα και περήφανα να γράφουμε το δικό μας ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο της διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί και ασφαλείς, κερδίζοντας κάθε μέρα μικρές και μεγάλες μάχες, κερδίζοντας εν τέλη τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για ακόμη μία φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης και πρώτο μέλημα της είναι η υγεία των πολιτών. Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «αναμενόμενη λόγω των επισκεπτών» την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρόλα αυτά, όπως είπε, ο αριθμός αυτών που είναι διασωληνωμένοι είναι πολύ χαμηλός, καθώς χθες ήταν 12 ενώ ο αριθμός των συμπολιτών μας που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι επίσης πολύ χαμηλός. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε η κατάσταση να βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο. Χώρες που χαλάρωσαν επαναπαυόμενες στην αρχική επιτυχία τους, το πλήρωσαν. 

Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, πρέπει να τηρούνται», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής. Χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις. Και το δεύτερο, η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους.

Παράλληλα σημείωσε: «Προχωράμε συνεχώς σε ελέγχους σε μπαρ, σε χώρους διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Αναστείλαμε τα πανηγύρια τουλάχιστον ως το τέλος Ιουλίου. Ξέρω ότι φαντάζει περίεργο, ειδικά σήμερα, να επιμένουμε στην ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού και την ίδια στιγμή να υπάρχουν φαινόμενα μαζικών εκδηλώσεων χιλιάδων συμπολιτών μας οπαδών που αγνοώντας κάθε οδηγία, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ρισκάρουν όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και αυτή των συγγενών τους, των οικείων τους. 

Πραγματικά μας λυπούν τέτοιου ή παρόμοιου είδους καταστάσεις. Ο ιός ούτε ιδεολογικές αναφορές έχει, ούτε αφήνει κανένα, μα κανένα περιθώριο σε οπαδικά ένστικτα και συναισθήματα. Παραμένει εκεί έξω επικίνδυνος και η μεν συλλογική ευθύνη επιβάλλει αναβολή κάθε τέτοιου είδους εκδήλωσης αν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν συνθήκες και όροι ασφάλειας, η δε ατομική ευθύνη επιβάλλει άρνηση συμμετοχής σε παρόμοιες καταστάσεις συνωστισμού. Ελπίζω και εγώ να είναι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό. Και να επαναλάβω ότι δεν είναι η εικόνα που θέλουμε να βλέπουμε και πως τόσο εκεί όσο και οπουδήποτε αλλού καταδικάζουμε αυτά τα φαινόμενα».

Eπιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς παρέθεσε κάποια στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα και τους ελέγχους που διεξάγονται. Συγκεκριμένα από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου, με το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 19 Ιουλίου την Κυριακή, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.007 κρούσματα, από τα οποία 435 είναι σήμερα ενεργά. 1.030 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, 2.347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους και 195 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αναφορικά με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ο υφυπουργός σημείωσε: «Είπαμε ότι ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια. Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή στατιστικά ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες. Όμως, θέσαμε σε εφαρμογή ένα προηγμένο σύστημα για την εξέταση ταξιδιωτών και την ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων, χρησιμοποιώντας έναν σύνθετο αλγόριθμο και λεπτομερή πρωτόκολλα. Έτσι ώστε και οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζόμενων στον τουρισμό. Καθημερινά παρακολουθούμε τις εξελίξεις τόσο στις πύλες εισόδου, όσο και στο εσωτερικό και όταν έχουμε νέα επιδημιολογικά δεδομένα προσαρμόζουμε ανάλογα και τις ενέργειές μας. Όπου χρειάστηκε κλείσαμε σύνορα που είχαμε ανοίξει, μείναμε κλειστοί σε πτήσεις, επιβάλαμε πρόσθετους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας».

Αναλυτικότερα, από την 1η μέχρι τις 19 Ιουλίου, τις τρεις πρώτες εβδομάδες, έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας 918.032 άτομα. Από αυτούς 620.652 έχουν εισέλθει στη χώρα αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς. Αυτές τις 19 πρώτες ημέρες έχουν γίνει 127.900 τεστ για Covid-19, έχει υποβληθεί δηλαδή σε έλεγχο το 13,9% αυτών που περνούν τα ελληνικά σύνορα, και τα επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 295. Πιο συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 τεστ από τα οποία 105 ήταν θετικά, στα λιμάνια 6.119 τεστ από τα οποία 4 θετικά και στα χερσαία σύνορα 23.497 τεστ από τα οποία 186 θετικά. Από αυτά τα 295 κρούσματα, 53 είναι ακόμα ενεργά, ενώ 207 επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης τους και 35 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων οι 5 πρώτες σε κρούσματα χώρες ήταν η Σερβία με 78 κρούσματα, η Βουλγαρία με 63, η Ρουμανία με 61, η Αλβανία με 23 και οι ΗΠΑ με 6. Είναι χαρακτηριστικό ότι 225 από τα 295 κρούσματα, δηλαδή το 76,27%, ήταν από τις 4 φίλες γείτονες Βαλκανικές χώρες.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι για να γίνονται κάθε μέρα αυτοί οι έλεγχοι, εκατοντάδες στελέχη παλεύουν αδιάκοπα στα 31 σημεία εισόδου της χώρας και όχι μόνο. «Ένας μηχανισμός εξαιρετικών γυναικών και ανδρών που 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα προσπαθούν για να μείνει η χώρα ασφαλής». Πιο συγκεκριμένα, στη διεξαγωγή των ελέγχων και τη διαχείριση των θετικών κρουσμάτων συμμετέχουν 105 στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 24 Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, 146 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 92 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, 22 στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και 84 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ. Ο μηχανισμός αυτός έχει στη διάθεσή του 85 μέσα μεταφοράς δειγμάτων και θετικών κρουσμάτων, καθώς και 85 καταλύματα καραντίνας, πάντα με στόχο να παραμείνει η χώρα υγειονομικά ασφαλής.

«Είναι γεγονός ότι σήμερα είμαστε σε θέση να υποδεχόμαστε ακόμη και αυτόν τον μικρό - σε σύγκριση με το παρελθόν - αριθμό επισκεπτών, μεγαλύτερο ποσοστιαία από άλλες ισχυρές τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Κι όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους μαζικούς ελέγχους που χουν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από την 1η έως τις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Ελληνική Αστυνομία 7.379 έλεγχοι, καταγράφηκαν 425 παραβάσεις (ποσοστό 5,76%) και επιβλήθηκαν 508 πρόστιμα συνολικού ύψους 154.800 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας που ανέρχεται συνολικά σε 195 ημέρες.

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά με μόνο και αποκλειστικό στόχο να διασφαλίσουμε τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλους αυτούς τους μήνες ήμασταν σε μία δημιουργική επαγρύπνηση. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή. Η επιτυχία όλους τους προηγούμενους μήνες, που έκανε την Ελλάδα μας θετικό παράδειγμα παγκοσμίως, δεν έχει να κάνει μόνο με την έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης και την κατάρτιση σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου. Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως την υπεύθυνη στάση και τη συνεργασία των πολιτών. Και αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί. Οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι «στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την πειθαρχία μας».

Ακόμη, αναφερόμενος στην εβδομαδιαία ενημέρωση για τον Covid-19, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι το εβδομαδιαίο ραντεβού στην Πολιτική Προστασία γίνεται προκειμένου να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας, τι δείχνουν οι έλεγχοι και ποιες επιχειρησιακές αποφάσεις θα λαμβάνονται, «ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς εξελίσσεται η κοινή μας προσπάθεια, μακριά από φήμες, μακριά από αβάσιμες πληροφορίες, μακριά από ανύπαρκτες ειδήσεις».

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριζόμενα ως "ορφανά" κρούσματα που εντοπίζονται στην Αθήνα και την προέλευσή τους, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. Κάθε κρούσμα το οποίο πιστοποείται όχι απλά ελέγχεται και ιχνηλατείται αλλά αυτή η διαδικασία δεν "κλείνει" μέχρι να βεβαιωθούμε ότι κι η τελευταία στενή ή άλλη επαφή μπαίνει στην οποιαδήποτε απομόνωση. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν μπει σε καραντίνα από την 1η Ιουλίου ως στενές επαφές high ή low risk ιχνηλατήσεων που έχουμε κάνει. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση για τα ζητήματα των «ορφανών κρουσμάτων» αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε πλήρως τον έλεγχο, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας τρομάζει. Προφανώς δεν υπάρχει λόγος πανικού, ταυτόχρονα όμως πρέπει να παραμείνουμε σε απόλυτη επιφυλακή», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε 53 ενεργά κρούσματα και οι 53 και οι στενές επαφές τους παραμένουν σε απόλυτη απομόνωση». 

Επιπλέον ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα σε επίπεδο κοινωνίας που να περιφέρονται, με προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. «Έχουμε ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό για να εξασφαλίσουμε ότι κάθε κοινωνία και μπορεί να παραμείνει και είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει ζήτημα απλά και μόνο να κάνουν θυσίες. Η δική μου παράκληση είναι ξεκάθαρη, έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να τη συνεχίσουμε. Προφανώς υπάρχει κόπωση, υπάρχει κούραση. Προφανώς έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μονοπάτι και συνεχίζουμε. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συνεχίσουμε όλοι συντεταγμένα και πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο να παλέψουμε κάτω από συγκεκριμένους όρους για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Το κράτος είναι έτοιμο κάθε μέρα να κάνει αυτό που πρέπει. Πολύ γρήγορα θα αφήσουμε αυτόν τον εφιάλτη πίσω», προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πρόκειται να γίνει γενικό ή τοπικά lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα και έχουμε αρκετά εργαλεία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία λογική, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown σε οποιοδήποτε επίπεδο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα τοπικά lockdown προφανώς είναι μέσα στα εργαλεία που έχουμε τα οποία βέβαια υπάρχουν μια σειρά διαδικασιών και πρωτοκόλλων που προηγούνται για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown τη στιγμή που αυτό που κάνουμε συνεχίζουμε να το κάνουμε με τον ίδιο ζήλο και με τα ίδια αποτελέσματα εφόσον, και θέλω να το τονίσω, συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι εμείς οι ίδιοι κρατάμε την μοίρα μας, την τύχη μας στα χέρια μας. Αν ο καθένας από εμάς κάνει αυτό που πρέπει, αν ο καθένας από εμάς μεταφέρει αυτό το μήνυμα της εγρήγορσης, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, μαζί με τα μέτρα και τους μηχανισμούς της πολιτείας νομίζω ότι βήμα βήμα θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Σχετικά με τα πανηγύρια τον 15αυγουστο ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «είναι νωρίς» ακόμη και «στο τέλος του μήνα θα μπορέσουμε να σταθμίσουμε ξανά την κατάσταση». Όπως είπε, τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν απαγορευτεί. «Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση και νομίζω ότι όταν το βάλουμε πάνω στη ζυγαριά, το να κάνουμε πανηγύρια ή να πάρουμε μεγάλους κινδύνους και ρίσκα νομίζω ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε έστω αυτό το καλοκαίρι χωρίς εκείνα τα πανηγύρια που έχουμε βρεθεί κατά καιρούς. Ο κίνδυνος που έχουν τέτοιου είδους συνωστισμοί και συγχρωτισμοί αντιλαμβάνεστε ότι είναι υψηλότατος», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν αποτελεί ανησυχητική η είδηση ότι σύμφωνα με μετρήσεις του ΑΠΘ στα λύματα της Θεσσαλονίκης η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα ενώ οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούν όλους τους ελέγχους που κάνουν οι επιστημονικοί φορείς ωστόσο δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποιος λόγος πανικού ή μεγάλης ανησυχίας. «Εύλογα είναι περισσότερα τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς εκεί έχουμε τους μεγαλύτερους πληθυσμούς. Αυτήν την στιγμή, ενώ είχαμε 111 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία, ενεργά σήμερα που συζητάμε είναι 4, την ίδια στιγμή είχαμε 44 στην Αττική, ενεργά νομίζω ότι είναι τα 24. 'Αρα σε κάθε περίπτωση παρατηρούμε τι συμβαίνει, η παρατήρησή μας αυτή και η ανάλυσή μας βασίζεται σε στοιχεία και τοπικά και υπερτοπικά και περιφερειακά και είμαστε σε θέση να έχουμε μια εικόνα, διότι όλα αυτά τα ενεργά κρούσματα ξέρουμε που βρίσκονται, ξέρουμε ποιοι πρέπει να είναι σε απομόνωση και ποιοι σε καραντίνα. Το ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία σε σχέση με όλα αυτά που κάνουμε γίνεται για έναν λόγο. Πρώτον γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε τα προσωπικά δεδομένα του καθενός και από την άλλη σε μια προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας πρέπει να αποφύγουμε καταστάσεις ή ειδήσεις που πολύ εύκολα και άδικα μπορούν να στοχοποιήσουν ολόκληρες περιοχές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ